Menü

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Anyajegyek boríthatják egész testünket, különböző formában, színekben, méretben. Általában jóindulatúak és nincs velük probléma, ám egyesesetekben sajnos rákos elváltozásokká fajulhatnak. Az anyajegyek kapcsán az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen gyakran és mikor érdemes orvoshoz fordulnunk vizsgálatra.

Mi az a sokat halott melanoma?

A bőrrák egy fajtáját hívják melanomának, mely az anyajegyben vagy annak közelében nőhet, s korán felismerve és kezelve gyógyítható.

Hogyan vizsgáljuk az anyajegyeinket?

Bőrgyógyász szakorvos meg tudja mutatni a helyes önvizsgálatot, nagyon fontos rendszeresen átnézni testünket. Tükörben megvizsgáljuk a karjainkat, a kezeinket, a lábainkat és a lábfejet, az arcot a nyakat. A hát ellenőrzéséhez tükröt használjunk, vagy kérjük családtagjaink segítségét.

Ha tehetjük évente menjünk el szűrésre és nézzük meg anyajegyeiket szakemberrel! Egy pár perces vizsgálat életet menthet.

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is hozzájárulnak az anyajegyek képződéséhez, az várandós nőknek például emiatt jobban oda kell figyelniük anyajegyeik rendszeres ellenőriztetésére és vizsgálatára.

Mikor lehet veszélyes egy anyajegy?

Gyanúra ad okot, ha az anyajegy színe, formája, felülete vagy nagysága megváltozik, kifekélyesedik, vérezni kezd. A betegség egyértelmű jele, hogy megváltozik az anyajegyünk: nőni, viszketni vagy vérezni kezd, ekkor feltétlen kérjünk időpontot bőrgyógyászunkhoz, aki megvizsgálja és dönt az eltávolítás mellett.

Védjük anyajegyeinket nyáron!

Nyáron nagyon fontos, hogy sort kerítsünk az anyajegyvizsgálatra, a napozás pedig komoly odafigyelést igényel. A bőrünk védelme nem játék, nem szabad elhanyagolni, vagy félvállról venni. Számos napvédőkrém létezik, válasszuk a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú készítményt.

A fényvédelem nagyon fontos, hiszen a megfelelő faktorszámú naptej képes kiszűrni a káros sugárzásokat, ezzel egy „védőpajzsot” képez a bőr felületén. Fontos az arcot, nyakat, vagy a napnak gyakorta kitett végtagokat mindennap minimum 30 faktoros fényvédővel átkenni.

Nagyon sokat számít, hogy gyermekkorban ki mennyi időt töltött napon, hiszen nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a kisbabákat, kisgyerekeket csak szigorú feltelek mellett lehet napra vinni, megfelelő időben és megfelelő óvintézkedések betartásával. (11 és 15 óra között nem tartózkodhatnak napon, sok folyadékot kell igyanak, megfelelő fényvédő krémekkel, sapkával, kalappal, ruházattal kell védeni őket a káros sugaraktól)

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.