Menü

Sündisznó a kertben

Kertesházban gyakran megfordul a süni, ez a kedves kis szúrós állat. Bizonyára sokan találkoztunk már vele, sőt olyanok is vannak, akik fajtársait otthon tartják házikedvencként. Most azokról lesz szó, akik a vadonban élnek és esetleg a mi kertünkbe tévednek. Érdemes tudni, hogy mit szabad és nem szabad csinálni velük, hogyan vigyázhatunk rájuk, és hagyhatjuk meg a természetes élőhelyüket, hiszen ők is békésen élnek velünk együtt, így nekünk is így kellene tennünk.

A sündisznó azon kívül, hogy aranyos, nagyon hasznos lakója lehet a kertünknek, hiszen mindenféle rovarral és kártevővel táplálkozik, így, ha hosszútávon sikerül maradásra bírnunk egy süncsaládot, akkor nem kell rovarírtót használnunk. Ha esetleg van háziállatunk, annak a maradék étkét is meg szokta dézsmálni, de általában csak akkor, hogy kiskedvencünk már befejezte az étkezését, hiszen a sünök nem nagyon szeretnek a nagyobb állatok közelébe menni.

Sokszor a háziállatok meg is akadályozzák azt, hogy a kedves vendégek tovább maradjanak a kertben, amennyiben viszont úgy látjuk visszajárnak a sündisznók, néhány dologgal kedveskedhetünk nekik. Szeretnek avarban, vagy nagyobb kupac fűben, esetleg bármilyen kerti zöldhulladák között lakni, így ebből építhetünk nekik kuckót, esetleg beszerezhetünk üreges fát is, abba is szívesen töltik idejüket.

Bár nagyon szeretnivalóan néznek ki, ha lehet óvakodjunk attól, hogy megpróbáljuk elkapni, esetlegesen megfogni őket, hiszen könnyen sokkot kaphatnak, amely kizökkentheti őket a mindennapi életükből. Enni hagyhatunk kint neki bármit, például egy kis maradék macskakonzervet, de ha van komposzt a kertünkben annak is nagyon örülni fognak. Fontos, hogy a sünök nem ihatnak tejet, hiszen laktózérzékenyek, inkább vizet hagyjunk kint nekik egy kis tálkába.

Figyeljünk oda arra, hogy semmiképp sem szabad befogni a sündisznókat. Amennyiben egy kis sünit találunk, és sok ideje nem került elő a családja, óvatosan beterelhetjük egy dobozba, vagy bármi olyan helyre, aminek az oldalai magasak, de felül kerül be levegő neki. Ezután értesíteni kell a helyi állatvédőket, vadasparkot, vagy állatorvost. Általában megtalálható az interneten, a körzetünkben annak a száma, akit el lehet érni ezzel kapcsolatban. Háziállatként nem tarthatóak a vadon élő sünök!

Sajnos sok sündisznó áldozatul esik az autósoknak, ha tudjuk próbáljuk meg valahogy felhívni a környezetünk figyelmét arra, milyen hasznosak is tudnak lenni ezek a kisállatok. Városokban, vagy főutak mellett, sajnos bármennyire fürgék is, néha elkerülhetetlen a katasztrófa.

Ha a téli hónapok után fel szeretnénk számolni a kertben bármilyen nagyobb avart, vagy farakást, azt óvatosan tegyük, hiszen lehetséges, hogy egy sündisznó család él ott, és nekik tesszük tönkre az otthonukat. Amennyiben ez megtörténne, érdemes lehet a fentebb említett példák alapján újraépíteni nekik, vagy esetleg boltban készen kapható sünlakot venni!

Őszi kiránduló helyszínek Magyarországon

Olcsó, izgalmas és hazai élményekre vágysz az őszi szezonban? Magyarország tele van olyan remek túrázós helyszínekkel, amelyeket bátran bevehetsz egyedül, gyerekekkel, de akár a barátaid társaságában is. Itt van az ősz, így lassan elő lehet venni a szekrény mélyén meglapuló túrabakancsokat. Az erdei kirándulásokhoz rengeteg páratlan szépségű magyarországi helyszín között tudtok válogatni, a cikkben ehhez nézhetünk meg ötleteteket. Az útvonalak többsége pénztárcabarát, természetközeli és kalandos élményt kínál családoknak, pároknak, de ideálisak baráti kiruccanáshoz is.

Méltatlanul elfeledett gyógynövény, a papsajt

Magyarországon igen sokféle gyógynövény, vagy gyógyhatású növény megtalálható, a népi gyógyászatban előszeretettel használják őket a mai napig. A papsajt is ide tartozik, pedig keveset hallunk róla.

Hálószoba kényelmesen és stílusosan!

Ha az Önök számára is fontos a hálószoba berendezése, akkor hozok pár ötletet, hogyan lehet kényelmes és stílusos!

Szeresd az őszt!

Azt nem mondanám őszinte mosollyal, hogy vártuk az iskolakezdést, az új könyveket és tantárgyakat, az se lenne igaz, ha azt mondanám a kellemesen lehűlt levegő tetszik, mert momentán épp ma egész nap fázom, viszont tudok mondani pár dolgot biztos, amiről állítom, hogy szeretem az őszben.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?