Mindent a Koshu szőlőről
- Dátum: 2024.08.23., 12:52
- Udvari Fanni
- alkohol, bor, borászat, éghajlat, életmód, gasztronómia, gyümölcs, ital, Japán, konyha, koshu, szőlő
Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.
Ha Japánra gondolunk, bizonyára bevillan a virágzó rózsaszín cseresznyefák képe, a tökéletesen friss sushi, vagy a kimonóban teaszertartást végző fehér arcú hölgyek. Ami viszont valószínűleg csak utoljára ugrik be, az a borkészítés. Pedig van egy letűntnek hitt szőlő, mely a felkelő nap országában honos: az ezerarcú Koshu.

A Koshu szőlő: hatalmas halvány rózsaszínű fürtök, vastag és kesernyés héj, alacsony cukortartalom.
A Koshu szőlő több mint 1000 évvel ezelőtt a Kaszpi-tenger partjától a Selyemúton át utazott Japánig. Nagyméretű fürtöket hoz halványrózsaszín bogyókkal, melyek betegségeknek nagyon ellenállnak. Ez utóbbiakat vastag és kesernyés héj, alacsony cukortartalom jellemzi. Csemege- és borszőlőként egyaránt fogyasztják. A belőle készült bor halvány szalmaszínű, ezüstös csillogással, őszibarackos-citrusos aromákkal. Finoman ásványos bor, alacsony alkoholtartalommal és kristálytiszta lecsengéssel.
A Koshu bor: halvány szalma szín ezüstös csillogással, őszibarackos-citrusos aromák. Finoman ásványos bor, alacsony alkohollal, kristálytiszta lecsengéssel. Készülhet 1: acéltartályban erjesztve, 2: acéltartályban erjesztve + sur lie, 3: fahordóban erjesztve és érlelve. Az eredmény is sokszínű, hiszen a bor lehet száraz vagy édes, illetve születhet szép, elegáns pezsgő is.
Hozzá illő ételek: a japán konyha csodái; sushi, yakitori, tempura, de bármilyen könnyed és friss hal-, tengeri herkentyű vagy zöldségalapú étel.

Az anno mézzel édesített bor, mely nagy valószínűséggel kb. 1000 éve, a híres Selyemút segítségével jutott el a Kaukázus hegységtől először Kínába, majd onnan Japánba, ma már egy könnyedebb, tisztább és szárazabb stílusban tündököl. Ennek egyik első úttörője Shigekazu Misawa volt a Grace borászattól, aki már az 4. generációt képviseli. A Kaliforniai egyetemen szerzett szakértelmének köszönhetően pontosan tudta, hogy mely dűlőkre ültessen, illetve ő alkalmazta először sikeresen a sur lie eljárást is – így kihozva a szőlőből a legjobbat.
A Fuji hegy lábánál fekvő 11 borászat 2009 óta összefogva hirdeti a Koshu nagyszerűségét. Itthon egyelőre nem kapható a Koshu, azonban rendelni bármikor könnyedén tudunk a borászatok weboldalain keresztül, hiszen Európába már rendszeresen szállítanak.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.