Menü

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.

Ha Japánra gondolunk, bizonyára bevillan a virágzó rózsaszín cseresznyefák képe, a tökéletesen friss sushi, vagy a kimonóban teaszertartást végző fehér arcú hölgyek. Ami viszont valószínűleg csak utoljára ugrik be, az a borkészítés. Pedig van egy letűntnek hitt szőlő, mely a felkelő nap országában honos: az ezerarcú Koshu.

A Koshu szőlő: hatalmas halvány rózsaszínű fürtök, vastag és kesernyés héj, alacsony cukortartalom.

A Koshu szőlő több mint 1000 évvel ezelőtt a Kaszpi-tenger partjától a Selyemúton át utazott Japánig. Nagyméretű fürtöket hoz halványrózsaszín bogyókkal, melyek betegségeknek nagyon ellenállnak. Ez utóbbiakat vastag és kesernyés héj, alacsony cukortartalom jellemzi. Csemege- és borszőlőként egyaránt fogyasztják. A belőle készült bor halvány szalmaszínű, ezüstös csillogással, őszibarackos-citrusos aromákkal. Finoman ásványos bor, alacsony alkoholtartalommal és kristálytiszta lecsengéssel.

A Koshu bor: halvány szalma szín ezüstös csillogással, őszibarackos-citrusos aromák. Finoman ásványos bor, alacsony alkohollal, kristálytiszta lecsengéssel. Készülhet 1: acéltartályban erjesztve, 2: acéltartályban erjesztve + sur lie, 3: fahordóban erjesztve és érlelve. Az eredmény is sokszínű, hiszen a bor lehet száraz vagy édes, illetve születhet szép, elegáns pezsgő is.

Hozzá illő ételek: a japán konyha csodái; sushi, yakitori, tempura, de bármilyen könnyed és friss hal-, tengeri herkentyű vagy zöldségalapú étel.

Az anno mézzel édesített bor, mely nagy valószínűséggel kb. 1000 éve, a híres Selyemút segítségével jutott el a Kaukázus hegységtől először Kínába, majd onnan Japánba, ma már egy könnyedebb, tisztább és szárazabb stílusban tündököl. Ennek egyik első úttörője Shigekazu Misawa volt a Grace borászattól, aki már az 4. generációt képviseli. A Kaliforniai egyetemen szerzett szakértelmének köszönhetően pontosan tudta, hogy mely dűlőkre ültessen, illetve ő alkalmazta először sikeresen a sur lie eljárást is – így kihozva a szőlőből a legjobbat.

A Fuji hegy lábánál fekvő 11 borászat 2009 óta összefogva hirdeti a Koshu nagyszerűségét. Itthon egyelőre nem kapható a Koshu, azonban rendelni bármikor könnyedén tudunk a borászatok weboldalain keresztül, hiszen Európába már rendszeresen szállítanak.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?