Menü

Téli zöldségek

A hideg időben nehéz termeszteni bármit is, pedig pont ilyenkor van a legnagyobb szükségünk a vitaminokra és ásványi anyagokra. Vannak olyan zöldségek, amiket télen is frissen ehetünk.

Az év végi időszakban rohamosan csökkenhet az immunrendszerünk általi védekezőképességünk. Egyre kevesebb időt töltünk a friss levegőn, hiszen ki akar kimenni fagyoskodni, vagy kevesebbet sportolunk, mert inkább a takaró alá bújva, meleg teát, forralt bolt, esetleg kakaót iszogatva nézzük a filmeket. Kevesebb napfény ér minket, ezért a D-vitamin utánpótlásunk is csökkent. Arról pedig már nem is beszéljünk, hogy milyen sok felsőlégúti fertőzés kering a levegőben.

Ezekkel mind-mind meg kell birkózni a szervezetünknek, viszont, ha ezt nem támogatjuk kicsit, akkor elég nehéz dolga lesz. Ebben az időben kevesebb az idény zöldség és gyümölcs, próbálunk a multik által kínált árukból válogatni, felkeressük a gyógyszertárakat, hogy vitamin utánpótlás után nézzünk. Pedig van pár zöldség, amiket ilyenkor is termeszthetünk, kimondottan jól bírják a fagyos időt, így frissen szedhetjük és fogyaszthatjuk őket.

Annak, akinek van valamiféle kis kertje, vagy magaságyása, könnyen nevelgethet benne télen is zöldségeket. Azok a növények, amik elpihennek akár egy hótakaró alatt is, azaz fagyok közepette is életben maradnak, azért tehetik ezt meg, mert magasabb a cukor tartalmuk, mint a többinek. Ősszel érdemes a káposzta- és salátaféléket a földben hagyni, hiszen ezek vígan áttelelhetnek.

A leveles kel, más nevén fodros kel, vagy a kelkáposzta nagyon sok antioxidánst, ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, ha ez nem lenne elég, még omega-3 zsírsavat és karotinoidot is. A kelbimbóról se feledkezzünk meg, benne sok A-, B- és C- vitamin van, és remek K-vitamin forrás. A salátáknál az áttelelő salátára bízhatjuk magunkat, szintén tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A mángold nagy levelei is nagyon egészségesek, a szívbetegségek elkerüléséhez érdemes minél többet fogyasztani belőle. Az időben elvetett karalábé kelés után jól bírja a hideget, telis-tele van C-vitaminnal és káliummal, emellett sokféleképpen elkészíthető.

A fekete retket sokan ismerik, hiszen a közepét kivájva, az üreget mézzel feltöltve pompás immunerősítőt kapunk, amit bevethetünk a megfázásos időszakokban. Fűszerünk is lehet, a petrezselyem is bírja a hidegebb időt. Róla tudjuk, hogy tele van flavonoidokkal és gyulladáscsökkentő hatása is kiváló. Végül ne feledjük a fokhagymát, amit ősszel, még fagyok előtt ültetve, tél végén már ehetünk is. Erős gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású.

Nem kell télen nélkülöznünk a kertet, számos zöldséget termelhetünk, amiket, ha frissen szedünk és elkészítünk, akkor sokféle vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk szervezetünket.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.