Menü

Egészséges ételek, amelyekből sokat ehetsz karácsonykor is

Ha a karácsonyi lakomára gondolsz, akkor valószínűleg nem az „egészséges” szó jut először az eszedbe, hanem inkább a töltött káposzta, a majonézes tésztasaláta, krumpli és a rengeteg sütemény. De van néhány olyan ünnepi fogás, ami nem csak mennyei, de egészséges is. Ráadásul, ha ezek a finomságok szerepelnek a karácsonyi menüsorban, akkor az ünnepek alatt felkúszó plusz kilóktól is kevésbé kell leadnod.

Kelbimbó

A kelbimbót szerintünk vagy imádni vagy utálni lehet. Egy viszont biztos: magas rosttartalmának köszönhetően segíthet elkerülni a puffadást. Készítetted már csőben sütve? Imádjuk önmagában és köretként is!

Halételek

A halakban rengeteg omega-3 zsírsav található, ami segít szervezetünknek a D-vitamin termelésben, amire nagy szükségünk van. Így mindegy, hogy ponty, lazac vagy pisztráng kerül az asztalra, a testednek mindenképp jót teszel vele.

Gesztenye

A sült gesztenye nem csak a karácsonyi vásárban falatozva esik jól a téli hidegben, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ráadásul olyan zsírsavakat tartalmaz, amik a szívnek és a bőrnek is nagyon jót tesznek. Sütve vagy akár főzve, salátába keverve is finom.

Tyúkhúsleves

Egy forró tyúkhúsleves nem csak a léleknek esik jól, hanem a testnek is. A benne található zöldségek ugyanis sok-sok ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul a gőze az orrban és a torokban letapadt nyákot is feloldja. Nem fogod megbánni, ha ez lesz az első fogás az ünnepi asztalon!

Karácsonyi burger torony recept

Elkészítési idő: 13 perc.Főzési idő: 12 perc. Összes idő: 25 perc

Hozzávalók

A burgerekhez: • 450g darált pulykahús • 400g zsírszegény kolbászhús • 1 marék aprított zsálya • 1 marék aprított petrezselyem • só • bors

Extrák: • Zsírszegény fehérjés sajt • 4 burger buci • 4 ek. áfonya öntet • salátalevél

Elkészítés módja

A burgerek elkészítéséhez keverd össze a darált pulykahúst, az aprított fűszereket és egy-egy nagyobb csipet sót és borsot! Kézzel formázz 4 nagy húspogácsát!

A kolbászhúst oszd el négy felé, és készítsd belőle négy húspogácsát!

Egy serpenyőbe melegíts fel az olajat, tedd bele a pulyka és kolbász húspogácsákat, és süsd mindegyik oldalát 4-5 percig, vagy amíg kívül aranybarnák nem lesznek!

Helyezd rájuk a sajtszeleteket, amíg a serpenyőben vannak! Engedd, hogy a sajt 1-2 perc alatt rájuk olvadjon!

Vedd ki a húspogácsákat, és helyezd a bucikat a serpenyőbe! Pirítsd őket 20 másodpercig!

Tedd a húspogácsákat a bucikba, helyezd rá a salátalevelet, majd öntsd le egy kis áfonya öntettel! Nem marad más, csak a tálalás!

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.