Egészségesek az izotóniás italok?
- Dátum: 2025.02.05., 09:53
- Martinka Dia
- képek: pixabay
- dehidratáció, édesítőszer, felszívódás, izotóniás italok, kalória, sportolók, szervezet, teljesítmény, verejtékezés, vizeletelválasztást
Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A sportolás során a szervezetből verejtékezéssel eltávozott vizet és ásványi anyagokat (elektrolitokat) pótolják a sportitalokkal, egyúttal pedig azért fogyasztják őket, mert energiával és tápanyagokkal töltenek fel edzés közben, illetve után. Manapság egyre több termék közül van lehetőségük választani.
Mit tudnak pontosan az izotóniás italok?
Az izotóniás ital elektrolitokat tartalmaz, többek között nátriumot, a klórt, magnéziumot és káliumot. Ezen kívül egyszerű szénhidrátot (cukrot) is tartalmaznak. Ezek a szénhidrátok általában gyorsan felszívódóak, mint például a glükóz, fruktóz, szacharóz. A szénhidráttartalom edzés vagy verseny során fenntartja a teljesítményt. Sok termék édesítőszerekkel készül, hogy kevesebb felesleges pluszkalóriát tartalmazzon.
Mi minden szerepel még az összetevők között?
Tartalmazhat vízben oldódó vitaminokat, például B-, és C-vitamint. Az összetevők között találkozhatunk még színezékekkel és tartósítószerekkel. Az izotóniás italok fontos tulajdonsága az ozmolalitás. Ez mit jelent?
Az ozmolaritás és az ozmolalitás az oldott anyag koncentrációjának mértékegységei, amelyeket gyakran használnak a biokémiára és a testfolyadékokra vonatkozóan.
A sportital nem azonos az energiaitallal!
Sokan összekeverik a sportitalokat a boltokban kapható energiaitalokkal, hiszen mind a kettőt szokás ugyanazzal a névvel illetni, ám az energiaitalok teljes mértékben különböznek az izotóniás italoktól, hiszen azok nem ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, hanem koffeint és/vagy taurint. Ezek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, különösen testmozgás végzése során, hiszen veszélyes lehet! Az energiaitalok összetevői fokozzák a vizeletelválasztást, ezáltal dehidratációt (kiszáradást) okozhatnak, valamint negatív elektrolit-egyensúlyt.
Az izotóniás italokat bárki fogyaszthatja?
Nem egészen. Az izotóniás italok fogyasztása sem mindenki számára ajánlott. Az izotóniás italok fogyasztása leginkább versenysportokban indokolt, a hobbisportolók általában nem igényelnek fokozott elektrolitpótlást. Versenyidőszakban azonban átmenetileg megemelkedhet ez az igény.
A boltok polcain már számos termék közül választhatunk, ám fogyasztásukkal kapcsolatban egyeztessünk gyógyszerésszel, vagy kezelőorvosunkkal, sportorvosunkkal, különösen alapbetegségek esetében.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!