Menü

Tényleg méregtelenít a citromos víz?

A citromos víz népszerű egészségmegőrző ital, amelyről sokan azt gondolják, hogy egyfajta méregtelenítő csodaszer. Reggel egy pohár langyos, citromos víz elfogyasztása állítólag segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét és megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. Mennyi igaz azonban abból, hogy ez egy csodaszer és mi az, ami csak mítoszként a citromos víz fogyasztása köré épült?

A citrom természetes C – vitamin forrás, amely támogatja az immunrendszert, segít a kollagéntermelésben és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül a citromban található flavonoidok és savak segíthetnek az emésztés serkentésében, bár ezen hatása csak minimális formában mutatkozik és nem is mindenkinél egyformán. Ami mindenképpen kiemelhető előnye, hogy enyhén savas, változatos íze miatt sokan könnyebben fogyasztják, mint a sima vizet, így segíthet a megfelelő hidratáltság fenntartásában. Ez önmagában is számos egészségügyi előnnyel jár.

A nagy kérdés azonban az, hogy tényleg méregtelenít-e vagy sem. Az emberi test rendelkezik saját méregtelenítő rendszerrel, a máj és a vesék folyamatosan dolgoznak azon, hogy kiszűrjék a káros anyagokat. Tudományos bizonyíték nem létezik arra, hogy a citromos víz képes lenne megtisztítani a szervezetet a toxinoktól, vagy jelentősen befolyásolná a máj méregtelenítő folyamatait.

Az azonban tény, hogy a citromos víz serkentheti az emésztést, különösen reggel, éhgyomorra fogyasztva, mivel a citromsav serkenti a gyomornedvek termelését, ami segíthet az ételek lebontásában. Ezen kívül, ha valaki emiatt több folyadékot fogyaszt, az támogathatja a vesék működését és elősegítheti a szervezet természetes tisztulási folyamatát.

Egyes vélemények szerint a citromos víz a menstruációs ciklusban is enyhe változásokat okozhat, a megfigyelések szerint a menzesz jelentkezésének várható időpontja előtt 4 – 5 nappal a rendszeres citromlé, vagy citromos víz fogyasztása a menstruáció késleltetését eredményezheti. Természetesen ez is emberenként eltérő lehet, azonban a C – vitamin, ami megtalálható benne jótékony hatással van az immunrendszerre és erősíti az érfalat is. Minden olyan helyzetben, amikor nagyobb terhelésnek van kitéve a testünk és az immunrendszerünk érdemes magasabb dózisban C – vitamint bevinni, így ez egy valódi előnye a citromos víznek.

Ugyan kifejezetten káros hatásai nincsenek, azonban a citrom savassága károsíthatja a fogzománcot, ha túl gyakran fogyasztjuk, így érdemes lehet szívószállal inni, vagy utána tiszta vízzel kiöblíteni a szánkat. Emellett azoknál, akik hajlamosak a refluxra vagy a gyomorégésre, a magas savtartalom miatt érdemes mértékkel fogyasztani.

Egy átlagember számára kiváló alternatíva lehet a citromos víz fogyasztása a hidratálásra, ha a sima víz ízét annyira nem szereti, és még egészségügyi hatásai is pozitívak lehetnek, de ne várjunk tőle csodatételeket, és amennyiben problémákat észlelünk inkább forduljunk orvoshoz.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.