Menü

Aszalt gyümölcsök: a datolya

  • Dátum: 2013.01.28., 13:48

A datolyát néhányan összekeverik a fügével, holott ízre és küllemre is más. Igaz, rendelkeznek bizonyos közös gyökerekkel, például mindkettőt említi a Biblia.

Egészséges édesség

A datolyára is igaz, amit korábban a füge és más aszalt gyümölcsök kapcsán említettünk, hogy nemcsak tápláló, de finom is, kiválóan tompítja az édesség utáni vágyat. És nem mellékesen, 100 gramm mindössze 142 kalória, addig csokoládéban ugyanekkora mennyiség – persze fajtától függően – legalább 500 kcal. A datolya magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott.

Gazdag vitamin- és ásványianyag tartalom

A datolya nagy mennyiségben tartalmaz növényi hormonokat, melynek köszönhetően segít a változókori hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, tartalmaz vasat, B-vitamint, cinket, magnéziumot, rezet és káliumot, valamint foszfort és rezet is.     

Betegségek ellenszere  

A datolyát a népgyógyászatban számos betegségre alkalmazzák. Segítséget nyújt emésztési zavarokra, lázra, májbetegségekre, köhögésre, csontgyengeségre. Megfázás esetén jótékonyan hat a légzőszervekre, e mellett vértitsztító hatását is megemlítik.

Kapcsolódó cikkeink: 
Aszalt gyümölcsök: a füge
Nem csak friss gyümölcs helyett
Fotó:sxc.hu

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.