Menü

Ásványi anyagok III: a kálium

  • Dátum: 2013.03.07., 22:27

A kálium a harmadik legfontosabb ásványi anyag a szervezetben a kalcium és a foszfor után. A káliumnak a szervezetben az ingerület átvitelben van elengedhetetlen szerepe a nátriummal együtt. Ezen kívül fontos még az izomműködéshez, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúlyban. Az emberi szervezetben körülbelül 150 gramm kálium található.

Hiánya ritkán alakul ki (például hányás, hasmenés esetén), akkor izomgyengeség, szívműködési problémák léphetnek fel, és a vesék károsodhatnak. Szerepe van a só- és vízháztartás szabályozásában. A kálium hasznos lehet a szívszélhűdés következtében kialakuló szívritmuszavar enyhítésére, az agyvérzés bekövetkezési esélyének csökkentésére,   a magas vérnyomás kiegyenlítésére.

Káliumban gazdag ételek: cékla (főzve is), fehér bab (főzve, konzervben is), datolya, paradicsom, mazsola, burgonya héjában, nyers sárgarépa, szilva, avokádó,spenót, szójabab,lencse, sárgabarack.

Kapcsolodó cikkeink:
Ásványi anyagok II.: a magnézium
Ásványi anyagok I.: a kalcium

Forrás:wikipédia
Fotó: sxc.hu

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.