Menü

Itthon vagy!-hétvége - A tiszai halászat hagyományait elevenítették fel Szolnokon

Hagyományteremtő szándékkal, először rendezte meg a tiszai hal napját vasárnap Szolnok önkormányzata. Az esemény a tiszai halászat és horgászat megismertetésével, valamint az ezekhez kötődő hagyományok, értékek felelevenítésével hangulatos színfoltja volt az Itthon vagy!-hétvége gazdag programkínálatának.

A rendezvény tömegeket vonzott Szolnokon a Tiszai hajósok terére, amely a rendezvény idejére halászfaluvá változott. Hivatásos halászok mutatták be a hálókötés, csomózás fortélyait, a pecások pedig a régi és modern horgászeszközöket állították ki és ismertették meg az érdeklődőkkel azok használatát. A délelőtt a gyerekeknek tartogatta a legkülönlegesebb programot, hiszen a kicsik növendék kecsegéket telepíthettek a Tiszába.

A látogatókat ezen kívül a folyó Tiszaliget felőli partján horgászverseny, míg a Tiszai hajósok terén régi receptek felhasználásával készült tiszai halételek, halkolbászok, valamint füstölt halak készítőinek megmérettetése, a finomságok kóstolója várta.

Ezúttal sparhelteken rotyogtak a finomságok, a stílusos főzőalkalmatosságok pedig remekül illettek a tradicionális ízek világához. 

Az evező mellett a fakanalat is mesterien forgató cibakházi halász, Mészáros Pál az MTI-nek elmondta: az általa készített klasszikus tiszai halászlé különlegességét az adja, hogy a folyóból kifogott sokféle halból készül, amelyekből az apraját alaplének paszírozza le.

A seregszemlén újdonságként feltűnt, Lamúr-ragunak keresztelt amúr ragulevesről pedig készítője, Marion Réka, a szolnoki Városfejlesztő Zrt. marketing munkatársa elárulta: valójában évszázados recept újjászületéséről van szó, amelyre egy interneten fellelt 1912-es kiadású tiszai szakácskönyvben akadt rá. 

A szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek között emellett filmvetítés, halsimogató és egy rögtönzött kiállítás erejéig a folyó élővilágának bemutatója is megtalálható volt. A programot este fél tíztől pásztortűz-gyújtás zárja.

 Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínált és kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.

Forrás, fotó:
MTI

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.