Menü

Alvás, mint természetes terápia

Az alvás és az álmok hangulatjavító szerepe régóta ismert. Erre utal a következő, gyakran hangoztatott köznapi kifejezés is: „reggelre kisimulnak a ráncok”. Az alvás nemcsak a fizikai regenerációhoz elengedhetetlen, hanem érzelmeink feldolgozásában is.

Bár az álmok hatása és szerepe régóta izgatja az emberi érdeklődést, sokáig az álomfejtés, és az álmok, mint jóslatok szerepeltek a vizsgálódás középpontjában.

Mára már számos tudományos vizsgálat bizonyítja az álmok hangulatra gyakorolt hatását. A szakemberek szerint a gyors szemmozgásos szakasz (REM fázis) úgymond az álmok területe, ilyenkor a legélénkebb, leggazdagabb az álmodás folyamata. A hangulatjavító hatás mellett az alvásnak és az álmoknak fontos szerepe van abban is, hogy képesek legyünk hosszú távon megküzdeni a különböző negatív érzésekkel.

Másik vizsgálati oldal, az alvásmegvonás hatásai és következményei. Alváshiány, alvásmegvonás következtében az embereknek jelentősen csökken a figyelmük és a koncentráció képességük, ugyanakkor érzelmileg fokozottan ingerlékenyek lesznek. Az alvás és az álmok hatással vannak az érzelmi reakciók szabályozására. Ezért fontos, hogy lehetőség szerint megfelelő időt szenteljünk az alvásra. A nem kellő mélységű és töredezett alvás káros hatással lehet érzelmi agyunk működésére.

A REM fázis jótékony hatását tükrözi a következő folyamat is. Alvás közben agyunk olyan érzelmi szabályozásra képes, mely során egy igen kellemetlen élmény megszabadul eredeti érzelmi intenzitásától, így feldolgozhatóvá válik.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.