Menü

Illatos, téli fűszer

A téli évszak, a karácsonyi sütés-főzés elengedhetetlen kelléke a gyömbér. Varázsos illata körbelengi a lakást, bármit is ízesítsünk vele. Érdemes kipróbálni teaként is, de ha beszerezzük illóolaját, egész télen képtelenek leszünk tőle megszabadulni.

A gyömbért már évezredek óta ismerik Ázsiában, az ókori Kínában és Indiában már háromezer éve termesztik. Egyesek szerint Európa csak a földrajzi felfedezések nyomán ismerte meg, azonban szinte biztos, hogy a föníciai kereskedők ismertették meg az ókori egyiptomiakkal, görögökkel és rómaiakkal. Viszont Amerikába valóban csak a XVI. században jutott el, ám népszerűsége azóta is töretlen.

Nemcsak remek fűszer-, hanem kiváló gyógynövény is. Nyolcvanöt fajtája közül itthon leginkább a fekete barbadosit, a fehér bengáliait és a közkedvelt jamaicait ismerik.

Évelő növény, amely kinézetre hasonló, mint a nád, lándzsás füzérvirágzata sárgás színben pompázik. A gyökere miatt szeretjük, amely agancsszerűen kígyózik, ágazik szét a föld alatt.

Aki még nem kóstolta meg a gyömbért, annak eláruljuk, kissé csípős az íze, viszont kenyérbe, süteményhez adva nemcsak az illata pazar, hanem édeskés, narancshoz hasonló aromás ízvilágot ismerhetünk meg. Húsokhoz, levesekhez, szószokhoz is bátran ajánljuk, de inkább nyersen, mint őrölt változatban a fokozott ízélmény miatt.

A gyömbér fantasztikus hatású gyógynövény. Főleg gyomor- és bélpanaszok esetén használja a népi gyógyászat, mert fokozza az étvágyat, serkenti az emésztést, ráadásként csökkenti a hányingert, émelygést, ezért kismamáknak is ajánlott a fogyasztása.

Abszolút melegítő hatású gyógy- és fűszernövény, erősíti a testet, lelket. Teájához ne csak akkor nyúljunk, ha valamilyen megfázásos, meghűléses, légúti betegséggel küzdünk, mert erővel, energiával tölti el az embert a nehéz, megpróbáltatásokkal teli időszakban.

Fontos tulajdonsága, hogy serkenti a vérkeringést, meggátolja a vérrögök kialakulását, erős antioxidáns hatású, s erősíti az immunrednszert is.

A koncentráló képességre jótékonyan hat, ezért a komoly szellemi munkát végzőknek, vagy a sofőröknek kifejezetten ajánlott a gyömbér.

Erős gyulladáscsökkentő, fájdalom csillapító, görcsoldó is.

A nagyobb üzletekben, zöldségesekben könnyen hozzájuthatunk. Miután vékonyan megpucoltuk, karikázzuk fel és nagyjából egy fél élesztő kockányi darabot forraljunk fel fél liter vízzel, majd főzzük lassú tűzön negyedórán keresztül. Ezután még öt-tíz percig hagyjuk állni, s ezután ízesítsük a teát kedvünk, ízlésünk szerint.

Próbáljuk ki a gyömbérolajat is. Páratlan illata, jótékony hatásai örökre rabul ejtenek bennünket, s ezután a párologtatóban is kötelező lesz egy-két csepp belőle.

Fotó:
pixabay.com

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?