Menü

A gyermekágy kihívásai

A gyermekágyas időszak bizony komoly kihívásokat jelent egy kismama számára, lelki, testi, érzelmi szempontból egyaránt.

Tulajdonképpen a szülés utáni hathetet nevezik gyermekágynak, mely során komoly változásokkal és olykor megpróbáltatásokkal is szembe kell nézni a kismamának. Egyrészt ilyenkor zajlik a testi sérülések regenerálódása, a méh fokozatosan összehúzódik, a sebfelület gyógyul. A gyógyulást folyamatos váladékürülés kíséri, a gyermekágyi folyás kezdetben véres, majd barna és végül fokozatosan halványuló folyás távozik a hüvelyen keresztül. Ha ez a folyás kellemetlen szagúvá válik, akkor ez jelentheti a méh fertőzését is, ez többnyire magas lázzal is jár. Ez egyébként ma már egyszerű antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, kezelhető.

A menstruációs vérzés megjelenése változó lehet, előfordulhat, hogy egész szoptatás alatt nem jelentkezik. Az viszont fontos, hogy a szoptatás fogamzásvédő hatása egyáltalán nem garantált, vagyis védekezés nélkül a teherbeesés nem zárható ki.

A szoptatás is odafigyelést igényel. Fel kell mérni a fejés szükségességét, hiszen a tejtermelés nem minden esetben fedi le pontosan a baba napi szükségletét. Fontos a mell kiürítése szoptatással, vagy mellszívó segítségével, mivel a hátra maradt tej pangásnak indulhat a tejutakban, mely gyulladást okozhat. Mellgyulladás fokozott érzékenységgel, mell feszüléssel és fájdalommal jár. Az emlő kezelésére is külön gondot kell fordítani, fontos a rendszeres tisztítással, de elég egy langyos vizes lemosás, szoptatás előtt és után is.

A gyermekágy időszaka alatt egyébként a hüvelyi közösülés kifejezetten nem ajánlott, hiszen egy gyógyuló területről van szó, és ezért egy esetleges fertőzés komoly problémát okozhat.

Az étkezésre is oda kell figyelni ilyenkor. Attól még, hogy többet eszik a kismama nem lesz több teje, ehelyett inkább a minőségi (vitamin és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek) táplálkozás igényeinek érdemes megfelelni. Természetesen az is fontos, hogy könnyen emészthető és fűszermentes ételeket fogyasszunk ez alatt az időszak alatt. Ez segíti a bélműködés természetes folyamatát, egy esetleges székrekedés ugyanis a gátseb húzódását, sérülését is okozhatja, ami igen kellemetlen panasszal társulhat.

És még számos fizikai kihívást sorolhatnánk, amivel bizony számolni kell a gyermekágy alatt, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a lelki nehézségekről sem. Először még a hirtelen jött felelősség is rémisztő lehet, mely a testi fáradtsággal és az érzelmi bizonytalansággal párosulva, még a boldog anyaság érzését is elhomályosíthatja. Egy rövid időszak erejéig ez is természetes reakció lehet, fontos a környezet megértése és általános támogatása.

Összességében elmondható, hogy nem érdemes alábecsülni a szüléssel járó komoly igénybevételt, persze ahogyan a várandóság megélése is nagyon változó lehet, úgy a szülés utáni kihívásokkal való megküzdés is kismama függő.

Fotó:
babaszoba.hu

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?