Menü

A gyermekágy kihívásai

A gyermekágyas időszak bizony komoly kihívásokat jelent egy kismama számára, lelki, testi, érzelmi szempontból egyaránt.

Tulajdonképpen a szülés utáni hathetet nevezik gyermekágynak, mely során komoly változásokkal és olykor megpróbáltatásokkal is szembe kell nézni a kismamának. Egyrészt ilyenkor zajlik a testi sérülések regenerálódása, a méh fokozatosan összehúzódik, a sebfelület gyógyul. A gyógyulást folyamatos váladékürülés kíséri, a gyermekágyi folyás kezdetben véres, majd barna és végül fokozatosan halványuló folyás távozik a hüvelyen keresztül. Ha ez a folyás kellemetlen szagúvá válik, akkor ez jelentheti a méh fertőzését is, ez többnyire magas lázzal is jár. Ez egyébként ma már egyszerű antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, kezelhető.

A menstruációs vérzés megjelenése változó lehet, előfordulhat, hogy egész szoptatás alatt nem jelentkezik. Az viszont fontos, hogy a szoptatás fogamzásvédő hatása egyáltalán nem garantált, vagyis védekezés nélkül a teherbeesés nem zárható ki.

A szoptatás is odafigyelést igényel. Fel kell mérni a fejés szükségességét, hiszen a tejtermelés nem minden esetben fedi le pontosan a baba napi szükségletét. Fontos a mell kiürítése szoptatással, vagy mellszívó segítségével, mivel a hátra maradt tej pangásnak indulhat a tejutakban, mely gyulladást okozhat. Mellgyulladás fokozott érzékenységgel, mell feszüléssel és fájdalommal jár. Az emlő kezelésére is külön gondot kell fordítani, fontos a rendszeres tisztítással, de elég egy langyos vizes lemosás, szoptatás előtt és után is.

A gyermekágy időszaka alatt egyébként a hüvelyi közösülés kifejezetten nem ajánlott, hiszen egy gyógyuló területről van szó, és ezért egy esetleges fertőzés komoly problémát okozhat.

Az étkezésre is oda kell figyelni ilyenkor. Attól még, hogy többet eszik a kismama nem lesz több teje, ehelyett inkább a minőségi (vitamin és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek) táplálkozás igényeinek érdemes megfelelni. Természetesen az is fontos, hogy könnyen emészthető és fűszermentes ételeket fogyasszunk ez alatt az időszak alatt. Ez segíti a bélműködés természetes folyamatát, egy esetleges székrekedés ugyanis a gátseb húzódását, sérülését is okozhatja, ami igen kellemetlen panasszal társulhat.

És még számos fizikai kihívást sorolhatnánk, amivel bizony számolni kell a gyermekágy alatt, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a lelki nehézségekről sem. Először még a hirtelen jött felelősség is rémisztő lehet, mely a testi fáradtsággal és az érzelmi bizonytalansággal párosulva, még a boldog anyaság érzését is elhomályosíthatja. Egy rövid időszak erejéig ez is természetes reakció lehet, fontos a környezet megértése és általános támogatása.

Összességében elmondható, hogy nem érdemes alábecsülni a szüléssel járó komoly igénybevételt, persze ahogyan a várandóság megélése is nagyon változó lehet, úgy a szülés utáni kihívásokkal való megküzdés is kismama függő.

Fotó:
babaszoba.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.