Menü

Gyomorfekélyre is jó!

Emlékeznek még, amikor banánt csak az őszi, téli hónapokban lehetett kapni? Szerencsére most már egész évben hozzájuthatunk, ráadásul nem is túl drágán. Az emberek többsége pedig nem is sejti, hogy a banán milyen nagyszerű és egészséges gyümölcs.

A banán afféle szuperélelmiszer is lehetne, de a benne található rengeteg kalória miatt inkább elégedjünk meg azzal, hogy a gyümölcsök egyik legkiválóbbika. Nem is hinnénk, de számtalan bajra, nyavalyára jó, sőt rengeteg betegség ellen is véd.

Banánt már a kisbabák is fogyaszthatják, mivel nagyon könnyen emészthető. Ezen kívül kellemesen édes az íze, tápláló és jól eltelít, ami a kicsik etetésekor fontos szempont.

A banán rendkívül egészséges, hiszen számtalan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz. Igen magas a vas, a réz, a jód, a mangán, a foszfor, a kálium és a magnézium tartalma, ezért betegség, extrém fizikai igénybevétel és kimerítő edzés esetén kifejezetten érdemes fogyasztani.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy láz esetén érdemes-e banánt magunkhoz venni, de a többség azt mondja, lázcsillapító hatását már egy banán elfogyasztása után érezhetjük.

Legyen szó egészségről, vagy betegségről a banán jótékony hatásai minden más esetben elvitathatatlanok. Például az egyetlen gyümölcs, amit gyomorfekély esetén is fogyaszthatnak a betegek. Minden más emésztési- és gyomorpanasz esetén is alkalmazhatunk banán terápiát: segít hasmenéskor és szoruláskor, gyomorégés esetén, megszűnteti a gyomorsavat, megkönnyíti az emésztést. Kiszűri a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat és nehézfémeket is, segít ezek kiürülésében is.

Használhatjuk probiotikumként, ugyanis a belekbe jutva elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, míg a káros bacilusokat elpusztítja.

Nem is hinnénk, de a banán a depresszió, a melankólia egyik ellenszere. Nyugtató és kedély javító, sőt stressz oldó is, de ettől függetlenül csodát ne várjunk tőle, ha életmódunkon csak annyiban változtatunk, hogy napi egy banánt megeszünk.

A banán őshazája egyébként Délkelet Ázsia, de ma már Dél-Amerikában találjuk a legnagyobb banán ültetvényeket, Ecuador az egyik legnagyobb banán importőr. Ezekben az országokban nemcsak nyersen, hanem sütve, főzve is fogyasztják, sőt lisztet és pelyhet is készítenek belőle. Európában már az ie. IV. században ismert volt, az ókori görögök rendszeresen fogyasztották. A világon csak a XVII. század közepére terjedt el.

Tudni kell még, hogy a benne található antioxidánsok miatt véd a rák kialakulása ellen, de óvja a szervezetünket a csontritkulástól, a cukorbetegségtől, a vakságtól is.

Érdekes tulajdonsága még, hogy a héját a pók-, vagy szúnyogcsípésre helyezve megszűnteti a viszketést és meggyógyítja a csípést is.

Fotó:
pixabay.com

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.