Menü

Gyomorfekélyre is jó!

Emlékeznek még, amikor banánt csak az őszi, téli hónapokban lehetett kapni? Szerencsére most már egész évben hozzájuthatunk, ráadásul nem is túl drágán. Az emberek többsége pedig nem is sejti, hogy a banán milyen nagyszerű és egészséges gyümölcs.

A banán afféle szuperélelmiszer is lehetne, de a benne található rengeteg kalória miatt inkább elégedjünk meg azzal, hogy a gyümölcsök egyik legkiválóbbika. Nem is hinnénk, de számtalan bajra, nyavalyára jó, sőt rengeteg betegség ellen is véd.

Banánt már a kisbabák is fogyaszthatják, mivel nagyon könnyen emészthető. Ezen kívül kellemesen édes az íze, tápláló és jól eltelít, ami a kicsik etetésekor fontos szempont.

A banán rendkívül egészséges, hiszen számtalan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz. Igen magas a vas, a réz, a jód, a mangán, a foszfor, a kálium és a magnézium tartalma, ezért betegség, extrém fizikai igénybevétel és kimerítő edzés esetén kifejezetten érdemes fogyasztani.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy láz esetén érdemes-e banánt magunkhoz venni, de a többség azt mondja, lázcsillapító hatását már egy banán elfogyasztása után érezhetjük.

Legyen szó egészségről, vagy betegségről a banán jótékony hatásai minden más esetben elvitathatatlanok. Például az egyetlen gyümölcs, amit gyomorfekély esetén is fogyaszthatnak a betegek. Minden más emésztési- és gyomorpanasz esetén is alkalmazhatunk banán terápiát: segít hasmenéskor és szoruláskor, gyomorégés esetén, megszűnteti a gyomorsavat, megkönnyíti az emésztést. Kiszűri a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat és nehézfémeket is, segít ezek kiürülésében is.

Használhatjuk probiotikumként, ugyanis a belekbe jutva elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, míg a káros bacilusokat elpusztítja.

Nem is hinnénk, de a banán a depresszió, a melankólia egyik ellenszere. Nyugtató és kedély javító, sőt stressz oldó is, de ettől függetlenül csodát ne várjunk tőle, ha életmódunkon csak annyiban változtatunk, hogy napi egy banánt megeszünk.

A banán őshazája egyébként Délkelet Ázsia, de ma már Dél-Amerikában találjuk a legnagyobb banán ültetvényeket, Ecuador az egyik legnagyobb banán importőr. Ezekben az országokban nemcsak nyersen, hanem sütve, főzve is fogyasztják, sőt lisztet és pelyhet is készítenek belőle. Európában már az ie. IV. században ismert volt, az ókori görögök rendszeresen fogyasztották. A világon csak a XVII. század közepére terjedt el.

Tudni kell még, hogy a benne található antioxidánsok miatt véd a rák kialakulása ellen, de óvja a szervezetünket a csontritkulástól, a cukorbetegségtől, a vakságtól is.

Érdekes tulajdonsága még, hogy a héját a pók-, vagy szúnyogcsípésre helyezve megszűnteti a viszketést és meggyógyítja a csípést is.

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.