Menü

Mitől szárad ki a szánk?

A megfelelő mennyiségű és összetételű nyál nem csak az emésztésben fontos, hanem hozzájárul a fogak tisztításához és bevonó réteget képez a nyálkahártyán, megakadályozza annak kiszáradását. A nyáltermelés csökkenése átmeneti vagy tartós szájszárazságot okoz. Ennek okai lehetnek a stressz, egyes gyógyszerek vagy a sugárkezelés mellékhatása, és immunbetegség is.

Az emésztőrendszerünk szerves részét képezi a szájüreg, és az emésztésben fontos szerepet játszik a nyál. A nyálat három pár nagy és nagyon sok kicsi, rizsszemnyi nyálmirigy termeli. Nyugalomban, főleg alvás alatt minimális mennyiségű nyál képződik, ugyanakkor étkezéskor jelentős mértében megnő a nyálelválasztás. Egyes nyálmirigyek sűrűbb, mások hígan folyó, de enzimekben igen gazdag nyálat választanak ki. A sűrű nyál olyan molekulákat tartalmaz, amelyek, mint az olaj a gépeket, bevonják a nyálkahártyát, a fogakat és sikamlóssá teszik a felszíneket. A száj jó közérzetéhez hozzátartozik a nyálkahártyafelszínek kellő mértékű „olajozása”. Hiába termel valakinek a fültőmirigy jelentős mértékű nyálat étkezéskor, ha a többi kis nyálmirigyek nyugalmi állapotban kevés nyálat termelnek, az egyének szája éjjel vagy nyugalomban kiszárad, amely nagyon kellemetlen szubjektív tüneteket okoz.

A nyál funkciója sokrétű

Elsődleges szerepe az ételpép nedvesítése és lenyelésének elősegítése, de fontos szerepet játszik a beszédben is. Kiszáradt szájjal nagyon nehéz beszélni. A nyálban lévő enzimek, elsősorban szénhidrát-bontó enzimek, már megkezdik az étel emésztését a szájüregben. Ugyanakkor a nyálmirigyek fontos egyéb fehérje-természetű molekulákat is termelnek, ezek között különböző baktérium-ellenes molekulák, ellenanyagok találhatók, amelyek védenek a száj baktériumflórája ellen. A megfelelő mennyiségű és összetételű nyál nem csak az emésztésben fontos, hozzájárul a fogak tisztításához és bevonó réteget képez a nyálkahártyán, megakadályozza annak kiszáradását.

Mitől szárad ki a szánk?

A nyáltermelés csökkenése átmeneti vagy tartós szájszárazságot okoz. Ennek különböző okai lehetnek. Mivel a nyálmirigyek működése idegi kontroll alatt áll, ezért pszichés állapotunk hatással van a nyáltermelésre is. Mindenki ismeri, hogy izgalmi állapotban a szája kiszárad. Ennek oka a stressz.

Az idegrendszerre, vagy a szervezet folyadékháztartására ható gyógyszerek közül is nagyon soknak is szájszárazság a mellékhatása. Ezek közül a leggyakoribb az altatók, nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők és vízhajtók szedése. Mivel az 50 évnél idősebb lakosság közel fele valamelyik gyógyszert szedi a fentiek közül, ezért a csökkent nyáltermelés igen gyakori panasz.

Bizonyos mértékű nyáltermelés-csökkenés még nem okoz súlyos panaszt, de ilyenkor nyugalomban, elsősorban éjjel alvás közben már nagyon kiszáradhat a szánk. A nyugalmi nyáltermelésben elsősorban a sűrű, viszkózus nyál játszik szerepet, és ha ez megszűnik, hiába iszunk éjjel vizet, ez nem segíti, inkább rontja szubjektív közérzetünket, hisz a tiszta víz inkább szárazságot okoz. Gondoljunk arra, hogy fürdés-strandolás után is kiszárad a bőrünk, vagy ha sokat mosunk kezet, akkor is kiszárad a kezünk és ezt ilyenkor krémekkel kell puhítani. Hasonló szerepe van a nyákban levő ún. mucinnak is, amely bevonja és védi a nyálkahártyát. Tehát ez tiszta ivóvízzel vagy valamilyen üdítőitallal nem pótolható.

Mit tehetünk szájszárazság ellen?

Amikor a nyálmirigyek funkciója csökken, de a mirigyek még működőképesek, akkor különböző stimuláló szerekkel fokozható a nyáltermelés és ezzel helyreállítható a szájüreg egyensúlya és az egyén komfortérzete. Ezek lehetnek speciális gyógyszerek, fűszeres, savanyú ételek, de a nyáltermelés leghatásosabb stimulátora a rágás. Ezért ha valakinek bármi okból szájszárazsága van, a cukormentes rágógumi rendszeres használata nagymértékben stimulálhatja a nyálmirigyeket, így megszűnhet a szájszárazsága és javul az életminősége. A rágógumi rágása fokozza a nyálteremést, ezzel javítja a száj öntisztulását, a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést és emelik a lepedék pH értékét, amely csökkenti a fogszuvasodás veszélyét. Ezekben az esetekben a rendszeres cukormentes rágógumi használata nem csupán preventív, de sokszor terápiás hatású is. Természetesen a nyáltermelést lehet gyógyszerekkel is fokozni, de mivel minden gyógyszernek a hatása mellett van mellékhatása is, így ezek a gyógyszerek csak a legvégső esetben rendelhetők, ha már más, akár a diéta, akár a rágógumi használata nem ad jelentős javulást.

Dr. Gera István, Magyar Fogorvosok Egyesülete

További információk a www.szajharmonia.hu weboldalon olvashatók.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.