Menü

Csak óvatosan a napozással!

Mától már az egész országban igen komoly felmelegedés lesz jellemző, ami azt jelenti, nyárias, napsütéses időjárással és az ezzel járó erős UV sugárzással kell számolnunk.

Mint ahogy az Időkép internetes oldalán is jól látszik, csütörtöktől szinte az egész országban igen magas UV sugárzás lesz jellemző. A térképen még azt is feltüntették adott területen maximum hány percet napozhatunk, tartózkodhatunk mindenféle védőfelszerelés, fényvédő krém nélkül a napon, hogy a bőrünk meg ne égjen.

Eszerint a Balatonnál már 15 percnél tovább nem érdemes naptej nélkül ficánkolni, hiszen utána már pecsenye pirosra pirulhatunk.

A tízes skálán hetes erősségű UV sugárzásra számíthatunk a Dél-Dunántúlon is, a Kaposvár-Pécs-Szekszárd háromszögben is.

Hasonló mértékű, vagyis a veszélyes szint határát súrolja majd az UV sugárzás erőssége a Nyíregyháza-Debrecen-Békéscsaba-Szeged vonalon is.

A múlt heti őszies, csapadékos időt véglegesen felváltja a nyár (bár vasárnap heves zivatarok elronthatják a pihenésünket, ám a hőmérséklet nagy fokú ingadozására már nem kell számítani). A napsütés azonban, még ilyenkor kora nyáron is, komoly veszélyeket rejt magában. Ha nem figyelünk oda, bizony könnyen megéghetünk. Épp ezért a gyerekekre, idősekre különös gondunk legyen.

Kicsik és nagyok viseljenek könnyű nyári kalapot, vászonsapkát. A kisgyerekek esetében ennek a viselete különösen ajánlott, sőt kötelező, ugyanis a minik kaphatnak legkönnyebben hőgutát. Az idősek ugyancsak óvatosan merészkedjenek fejfedő nélkül a napra, különösen a kora délutáni órákban. Bárhová is menjünk, mindig legyen kéznél frissítő ivóvíz. Egy kulacs, vagy flakon bárhol elfér, ne legyünk lusták cipelni, hiszen a gyerekeket ebben a melegben fokozottan itatni kell.

Szerezzünk be mielőbb fényvédő krémet. A gyermekek, idősek, fehér bőrűeknek magas faktorszámú ajánlott, de a déli órákban az átlagos bőrrel rendelkezők se kockáztassanak meg egy alacsonyabb faktorszámú kencét, hogy aztán estére fájdalmas hólyagok keletkezzenek rajtuk.

Fotó:
www.idokep.hu

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.