Menü

Tovább melegszik a Föld

Az eddigi 2014-es adatok alapján a kutatók úgy gondolják, hogy az idei esztendőben ismét megdől a globális melegrekord, amely a klímaváltozás szempontjából nem túl biztató.

A globális átlaghőmérséklet egyértelműen növekvő tendenciát mutat.

A globális átlaghőmérséklet (a szárazföld és az óceánok felszíni, felszín közeli hőmérséklete) egy olyan adat, amellyel jól össze lehet hasonlítani a különböző éveket és hónapokat meteorológiai szempontból különösen a klímaváltozást tekintve. A magasabb érték – amelyet a kutatók most elsősorban a melegedő óceánok hatásának tulajdonítanak – azt jelzi, hogy a Föld továbbra is melegszik.

A tudósok rendelkezésére lassan 150 év adatai állnak rendelkezésre. A legnagyobb átlaghőmérsékletek döntő többsége az utóbbi két évtizedben következett be, ami jól mutatja a tendenciát. A legújabb adatok arra engednek következtetni, hogy a 2014-es év is ott lesz a hőmérsékleti toplistán.

A klímaváltozással kapcsolatban gyakran felmerülő téveszme, hogy a fogalom új keletű. Pedig voltaképpen természetes, évmilliókra visszavezethető jelenségre utal, ugyanakkor az utóbbi évtizedek éghajlatváltozása minden mértékadó, témával foglalkozó szakember és kutatási központ által elismerten nagyobbrészt ember okozta folyamat.

Kisebb-nagyobb szakmai viták máig vannak a témával kapcsolatban, azonban azzal szinte mindenki egyetért, hogy csökkenteni kell a légköri üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!