A gluténérzékenység formában tart – mit tanulhatunk tőlük?
- Dátum: 2015.02.04., 08:47
- cukor, diéta, elhízás, ételallergia, gluténérzékenység, gluténmentes, paleolit táplálkozás, súlycsökkentés, súlytartás, zsír
A felmérések azt igazolják, hogy a gluténérzékenyek között szinte alig tényező az elhízás. Pedig sokan csak a lisztes ételeket kerülik, de nem figyelnek oda a zsíros, valamint cukros ételek elkerülésére. Ennyit jelent, hogy túlzottan sok finomlisztes, vagy gluténból származó kalóriával túlterhelt ételt fogyasztunk.
A gluténérzékenyek esetében nincs lehetőség kibújni a diéta alól, vagy legalábbis az olyan kellemetlen tünetekkel jár, hogy „nem éri meg az árát”. Nincsen kis csodatabletta, mint a laktóz-intolerancia esetében, amely semlegesíti a hatásokat. Amikor diétázunk, gyakran elfelejtjük, hogy sokszor az „apró kis bűnözéseken” múlik a siker. Valószínűleg a gluténérzékenyek súlytartásának egyik titka, hogy konzekvensen kerülniük kell a gluténos ételeket, és nem tesznek kivételt.
Ez persze nem azt jelenti, hogy aki nem szenved ételallergiától, vagy érzékenységtől, annak is teljesen száműznie kell az életéből a gluténtartalmú ételeket. Ezt mindenki döntse el maga, a paleolit táplálkozást követők például szintén nem esznek ilyesmit, mások viszont nem tudják nélküle elképzelni az életüket. Nincs is ezzel baj, de azért elgondolkodtató, hogy ilyen szerepe van csupán a gluténtartalmú ételeknek az elhízásban. Mindenkinek az egészségére válhat, ha kissé csökkenti a lisztes ételek fogyasztását, és alternatív ételeket talál helyettük. Arról nem is beszélve, hogy ezzel változatosabbá tehetjük az étkezésünket.
Néhány példa az étrendünk gluténtartalmának csökkentésére:
- Jó magyar szokás MINDENHEZ kenyeret enni, de valóban csak így lehet jóllakni? A főzelékeket, pörköltet, és még sok mást kiegészítünk kenyérrel, pedig enélkül is jóllaknánk, és finom lenne az étel.
- Nem is gondolnánk, milyen jelentős tényező a rejtett gluténtartalom. A gluténérzékenyek már tudják, hogy a csokoládétól kezdve néhány tejtermékig mindennek az összetevőjét át kell vizsgálniuk. Ezek tehát kiváló rejtett kalóriaként működnek.
- Szintén jellemző kis hazánkban, hogy reggel és este, vagy útközben csak szendvicses étkezést tudunk elképzelni. Pedig az utazáshoz is lehet túróval készült fasírtot készíteni (igen, a fasírt sem csak zsemlével „működőképes” és finom, valamint puffasztott rizst, és felszelt uborkát, paprikát. Vacsorára ehetünk tojást, caprese salátát, reggel pedig fogyasszunk kukoricapelyhet, kakaót, házi készítésű magvas gyümölcsjoghurtot.
- Nagyon sok ételt liszttel készítünk, amit más anyagok felhasználásával is megfőzhetünk, megsüthetünk. A főzelékekbe például tehetünk keményítőt finomliszt helyett. Isteni alternatíva vacsorára a túró, vagy csirkemell alapú pizza (kiváló receptek itt: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/)
- Gondoljuk végig az átlagos heti ebéd menünket: tészták, nokedli, sütemények… Ha ezeknek csak egy részét cseréljük le, máris sokat tettünk az alakunkért. Hiszen annyi kiváló köret létezik, és milyen sokféle lisztmentes sütemény! Ne féljünk az alternatív, főként a paleolit és gluténmentes táplálkozásban ismert lisztek használatától a hétköznapokban sem. Nem csak a számukra lehet kiváló alternatíva, és a családunk is hálás lehet például az újdonságként ható, de nagyon finom kókuszlisztes torta finomságért.
Fotó:
pixabay.com
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?
![](/data/image/150x200/2025/01/17/pexels-thelazyartist-1332313.jpg)
Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Milyen vitaminokat szedjünk télen?
![](/data/image/150x200/2024/12/11/pexels-polina-tankilevitch-3873209.jpg)
Télen különösen fontos odafigyelni, hogy a szervezetünk elegendő vitaminhoz jusson. Azonban melyiket és mikor vegyük be? Lehet reggeli előtt vagy szigorúan csak étkezés után? És mi a helyzet akkor, ha más gyógyszereket is szedünk?
Hogyan csökkentsük az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?
![](/data/image/150x200/2024/11/30/pexels-ren-dell-1100375094-29563100.jpg)
Mindenkivel megtörtént már, hogy elfelejtett felhasználni egy gyors lejáratú alapanyagot, vagy akár egy kis maradék ebéd vasárnapról ott maradt a hűtő sarkában, és kidobásra lett ítélve. Az élelmiszer – pazarlás egy globális probléma, ami ellen akár mi magunk is tehetünk, ha odafigyelünk néhány dologra a háztartásunkban.
A visszahízás okai
![](/data/image/150x200/2024/03/31/pexels-ketut-subiyanto-4474052.jpg)
A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)
Jelek, hogy nem mozogsz eleget
![](/data/image/150x200/2024/01/20/pexels-pixabay-390051.jpg)
Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?