Menü

A rostdús táplálkozás titkai

Nem kérdés, hogy a rostdús táplálkozás nagyon fontos. Sok életmódváltó viszont abba a hibába esik, hogy egyik napról a másikra kíván áttérni a másfajta táplálkozásra, ez pedig igencsak megviselheti a szervezetet. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen típusú rostot fogyasztunk.

A rostdús táplálkozás előnyei vitathatatlanok. Rengeteg betegség megelőzésében és gyógyításában van szerepük. Viszont tény, hogy aki korábban kevés rostot fogyasztott, és sok finomlisztes, cukros, egészségtelen ételt eszik, annak eleinte nehéz lehet feldolgoznia a rostos ételeket. Ez a helyzet pedig puffadást, bélgáz-képződést, megváltozott emésztést okozhat. A megoldás az, hogy fokozatosan kell áttérni a sok rostot tartalmazó élelmiszerekre.

Valamint arra is érdemes figyelni, hogy milyen típusú rostot tartalmazó étel kerül az étlapunkra. Nem mindegy ugyanis, hogy vízben oldódó, vagy vízben nem oldódó rostokat veszünk magunkhoz. Mindkettőnek más a szerepe, és mások az előnyei is. A vízben oldódó rostok előnye például, hogy segítenek a székrekedés megelőzésében, és táplálják a belekben lévő jótékony baktériumokat. Vízben oldódó rostot tartalmaz például a gyümölcsbél, a zab, a borsó, a szárazbab és a krumpli, vagy az útifűmaghéj. A vízben nem oldódó rostok „másképpen viselkednek”: gyakorlatilag változatlanul haladnak át az emésztőrendszeren, viszont jóllakottság-érzetet okoznak. Ezért a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztanak ilyen típusú élelmiszereket. Ezen kívül segít a bélsár tisztításában is. A búzakorpa, a teljes őrlésű gabonák, a gyümölcshéj, és a magvak is ehhez a csoporthoz tartoznak.

A vízben oldódó rostok fogyasztása tehát előnyösebb. Ami viszont elengedhetetlen, hogy a rostdús táplálkozás mellett ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, sőt lehetőleg vizet fogyasszunk. Így tudják ugyanis kifejteni a jótékony hatásukat. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!