A rostdús táplálkozás titkai
- Dátum: 2015.04.22., 18:41
- bél, belek, bélrendszer, egészséges táplálkozás, emésztés, rost, rostdús táplálkozás, vízben nem oldódó rost, vízben oldódó rost
Nem kérdés, hogy a rostdús táplálkozás nagyon fontos. Sok életmódváltó viszont abba a hibába esik, hogy egyik napról a másikra kíván áttérni a másfajta táplálkozásra, ez pedig igencsak megviselheti a szervezetet. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen típusú rostot fogyasztunk.
A rostdús táplálkozás előnyei vitathatatlanok. Rengeteg betegség megelőzésében és gyógyításában van szerepük. Viszont tény, hogy aki korábban kevés rostot fogyasztott, és sok finomlisztes, cukros, egészségtelen ételt eszik, annak eleinte nehéz lehet feldolgoznia a rostos ételeket. Ez a helyzet pedig puffadást, bélgáz-képződést, megváltozott emésztést okozhat. A megoldás az, hogy fokozatosan kell áttérni a sok rostot tartalmazó élelmiszerekre.
Valamint arra is érdemes figyelni, hogy milyen típusú rostot tartalmazó étel kerül az étlapunkra. Nem mindegy ugyanis, hogy vízben oldódó, vagy vízben nem oldódó rostokat veszünk magunkhoz. Mindkettőnek más a szerepe, és mások az előnyei is. A vízben oldódó rostok előnye például, hogy segítenek a székrekedés megelőzésében, és táplálják a belekben lévő jótékony baktériumokat. Vízben oldódó rostot tartalmaz például a gyümölcsbél, a zab, a borsó, a szárazbab és a krumpli, vagy az útifűmaghéj. A vízben nem oldódó rostok „másképpen viselkednek”: gyakorlatilag változatlanul haladnak át az emésztőrendszeren, viszont jóllakottság-érzetet okoznak. Ezért a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztanak ilyen típusú élelmiszereket. Ezen kívül segít a bélsár tisztításában is. A búzakorpa, a teljes őrlésű gabonák, a gyümölcshéj, és a magvak is ehhez a csoporthoz tartoznak.
A vízben oldódó rostok fogyasztása tehát előnyösebb. Ami viszont elengedhetetlen, hogy a rostdús táplálkozás mellett ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, sőt lehetőleg vizet fogyasszunk. Így tudják ugyanis kifejteni a jótékony hatásukat.
Fotó:
pixabay.com
A vitaminok túladagolásának veszélyei
Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.
Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?
Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.
Esszenciális vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
A helyes táplálkozás alapszabályai
A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.
Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor
Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.