Menü

A rostdús táplálkozás titkai

Nem kérdés, hogy a rostdús táplálkozás nagyon fontos. Sok életmódváltó viszont abba a hibába esik, hogy egyik napról a másikra kíván áttérni a másfajta táplálkozásra, ez pedig igencsak megviselheti a szervezetet. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen típusú rostot fogyasztunk.

A rostdús táplálkozás előnyei vitathatatlanok. Rengeteg betegség megelőzésében és gyógyításában van szerepük. Viszont tény, hogy aki korábban kevés rostot fogyasztott, és sok finomlisztes, cukros, egészségtelen ételt eszik, annak eleinte nehéz lehet feldolgoznia a rostos ételeket. Ez a helyzet pedig puffadást, bélgáz-képződést, megváltozott emésztést okozhat. A megoldás az, hogy fokozatosan kell áttérni a sok rostot tartalmazó élelmiszerekre.

Valamint arra is érdemes figyelni, hogy milyen típusú rostot tartalmazó étel kerül az étlapunkra. Nem mindegy ugyanis, hogy vízben oldódó, vagy vízben nem oldódó rostokat veszünk magunkhoz. Mindkettőnek más a szerepe, és mások az előnyei is. A vízben oldódó rostok előnye például, hogy segítenek a székrekedés megelőzésében, és táplálják a belekben lévő jótékony baktériumokat. Vízben oldódó rostot tartalmaz például a gyümölcsbél, a zab, a borsó, a szárazbab és a krumpli, vagy az útifűmaghéj. A vízben nem oldódó rostok „másképpen viselkednek”: gyakorlatilag változatlanul haladnak át az emésztőrendszeren, viszont jóllakottság-érzetet okoznak. Ezért a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztanak ilyen típusú élelmiszereket. Ezen kívül segít a bélsár tisztításában is. A búzakorpa, a teljes őrlésű gabonák, a gyümölcshéj, és a magvak is ehhez a csoporthoz tartoznak.

A vízben oldódó rostok fogyasztása tehát előnyösebb. Ami viszont elengedhetetlen, hogy a rostdús táplálkozás mellett ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, sőt lehetőleg vizet fogyasszunk. Így tudják ugyanis kifejteni a jótékony hatásukat. 

Fotó:
pixabay.com

Receptek curryvel

A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.

Marhából készült ínycsiklandozó ételek

A legkedveltebb vörös hús. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és a szegy.

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Egészséges zsírban gazdag ételek

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát!

A leggyűlöltebb ételek listája

Ha a gyerekeinket megkérdeznénk, ők biztosan tudnának olyan ételeket sorolni, amelyek jó sokáig még csak a „meg sem kóstolom többet” kategória lesz, de mi felnőttek is tudunk elég válogatósak lenni. Nos érdekes a hivatalos lista, melyen a tök, a spenót, és a kelbimbó nem az első top hármas…