Menü

Szexuális függőségek – őszintén a pornófüggőségről

  • Dátum: 2015.07.12., 18:05

Nemrégiben a szexfüggőségről szóló cikkünket olvashatták, most pedig ígéretünkhöz híven egy másik hasonló, de azonosan kényes témáról, a pornófüggőségről szólunk. Igen, ilyen jelenség tényleg létezik, és adott esetben ugyanolyan komolyan kell venni, mint bármilyen más szenvedélybetegséget.

Ahogy azt a szexfüggőségnél tárgyaltuk, ez ugyanolyan szenvedélybetegségnek számít, mint pl. az alkohol-, vagy drogfüggőség. Annyiban más a helyzet, hogy tovább rejtve maradhat, így káros hatásai később érzékelhetőek. Kiindulási oka többféle lehet: eredhet például a valóságos szexuális tapasztalatok során tapasztalt kudarcból, önbizalomhiányból, vagy az úgynevezett ingerfüggőségből, a pornófilmekben ugyanis minden sokkal szebb és izgalmasabb, mint a való életben. Nem is csoda – egy pár perces jelenetet órákig forgatnak, erre azonban a néző ritkán gondol. Mint ahogy más szenvedélybetegségek esetén, a realitásnak már itt sincs tere – a függő képtelen átgondolni, hogy milyen hátrányai származnak, származhatnak a függőségéből.

A pornófüggőség esetén ilyen lehet például, hogy az illető képtelen kapcsolatot kialakítani, hiszen az már nem nyújt igazi örömet a számára, vagy ha párkapcsolatban, házasságban él, akkor az átlagos szexuális élet már nem kielégítő a számára. Szex közben, vagy szexen kívül is szüksége van a pornófilmekre, mivel csak az ad számára kielégítő izgalmat. Sajnos ez a típusú függőség szexuális kiégéshez vezet, és adott esetben egyre extrémebb helyzeteket, filmeket igényel az alany.

A függőség kezelésére pedig ugyanaz érvényes, mint amit a szexfüggőség esetén tárgyaltunk. Veszekedéssel, sértődéssel, vádaskodással nemigen érhetünk el eredményt. Inkább őszinte beszélgetésre van szükség. A megoldás pedig a terapeuta asztala: szexuálterapeutához érdemes fordulni a probléma kezelése érdekében, aki nem csupán a felszínes helyzettel, hanem a mélyebb kiváltó okokkal is foglalkozik.

Az bizonyos, hogy ha a pornófüggő személy párkapcsolatban él, akkor a pár másik tagja részéről nagy türelemre van szükség. A helyzet megoldható, de csak akkor, ha a szenvedélybeteg nyitott a változásra, és felismeri, hogy felülkerekedett rajta a függősége. 

A szexfüggőségről szóló cikkünket itt olvashatja el: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2015-06-17/a-szexfuggoseg-letezo-fogalom

Fotó:
Pixabay.com

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.

Amikor csak hebegni-habogni tudunk

Megvan az a kínos pillanat, amikor a főnökünk, az általunk nagyon csodált tanár, vagy akár a kiszemeltünk hozzánk szól, de mi hosszas monológok helyett csak értelmetlenül összerakott, szófoszlányokból álló mondatokat tudunk kinyögni. Ráadásul az arcunkra is kiül, mennyire zavarban vagyunk. És akkor megkérdezzük a szervezetünket, hogy: miért teszed ezt velünk?

Üldöz a szerencsétlenség?

Szörnyű érzés már az ötödik tányért összetörni a héten, a sokadik alkalommal felbukni a küszöbben? Mikor minden kicsúszik a kezeid közül, és teljesen elveszíted az irányítást, megkérdezed magadtól, hogy ennek mi az oka? Íme, néhány válasz.

Jelek, hogy alacsony az érzelmi intelligenciád

Amikor tévedsz, valld be, ha pedig a párod téved, csak hallgass? Ez lenne a párkapcsolati titok? Finom gesztusokból, érzésekből olvasunk és próbáljuk megérteni társunk reakcióit.


Az elengedés művészete – tippek a stresszmentes élethez

A stressz, az aggódás, az idegesség ma már szinte minden ember hétköznapjait megkeserítik. Legyen szó külső vagy belső, saját magunk felé támasztott elvárásokról, a megfelelési kényszer ott van bennünk. Ez sokszor motiváció is lehet, de legtöbbször a mentális és a fizikális egészség rovására megy. Azonban nem muszáj így élni az életünket. Íme pár tipp és tanács, hogyan lehet stresszmentesen megélni a hétköznapokat!