Menü

A fogadalmakon túl

A „holnaptól változtatok” mondat a legtöbb embernél visszajáró vendég, amely nagy elhatározással fogalmazódik meg, de legtöbbször hamar kipukkad, mint egy lufi.

Fogadalmak helyett inkább tervet készítsünk - javasolják a szakemberek. Persze nagyon fontos a motiváció, amely megágyaz a változtatásnak, de a siker kulcsa konkrét lépések meghatározásában áll. Nagy szavakkal dobálózva könnyen lelkesíthetjük önmagunkat, de ez az út rövid életű. Mi van hát a fogadalmakon túl? Ezzel a kérdéssel érdemes foglalkozni!

A fogyókúrákkal is az a baj, hogy általában túl nagy lépésben gondolkodunk, a változtatás nem lesz természetesen illeszkedő a mindennapjainkba, ezért idővel nem is lesz tartható. Az adott célt bontsuk kis lépésekre inkább, például az egészséges életmód fényében, válasszuk a lépcsőzést a lift helyett. Ez nagyon közhelyes és semmitérő példának tűnhet, de a lényeg a fokozatosságon van.

Ha sikerült konkrét, kisebb célokat (eredmények, határidők) kitűznünk, fontos, hogy mankókat is keressünk magunknak. Ha ismerjük magunkat, tudjuk, mik a gyengéink, milyen kifogásokra hivatkozunk előszeretettel. Ezekre érdemes előre, tudatosan készülni. Például ha elkezdünk sportolni, de tudjuk magunkról, hogy a kezdeti lelkesedés után hajlamosak vagyunk feladni, keressünk valakit, aki velünk együtt sportol és ezáltal a húzóerőnk lesz, ha csökken a motivációnk.

Az erős tiltások sem vezetnek általában eredményre, ezek ellen a legtöbb ember zsigerből fellázad, vagyis a tiltó elhatározások eleve kódolják a tilalom megszegését. Fontos a motiváció, de ne csak a lelkesedés legyen az egyetlen hajtóereje fogadalmainknak.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.