Menü

Új testrészünket fedezték fel!

Hihetetlenül hangzik, de a lueveni egyetem kórházának két sebésze egy teljesen új, eddig ismeretlen részét fedezte fel az emberi testnek! A felfedezett testrész pedig nem más, mint egy térdben lévő ínszalag, amelynek úgy tűnik, azon páciensek körében van szerepe, akik a főleg sportolók körében gyakori sérüléstől szenvednek, vagyis keresztszalag szakadástól.

A felfedezés úgy történt, hogy a szakorvosok elülső keresztszalag szakadás utáni rehabilitáció következtében fellépő szövődmények okait keresték, s eközben bukkantak rá. Közben rátaláltak egy 1879-ben íródott tanulmányra, amelyben egy feltehetőleg létező, de meg nem erősített ismeretlen, a térdben elhelyezkedő ínszalagról írnak. Úgy tűnik, a korai szerzőnek igaza lett, Dr. Claes és Dr. Bellemans ugyanis sikerrel járt, így lokalizálni tudták a szalagot. Az új testrész valószínűleg a páciensek 97%-ában van jelen.

Legutóbb 2013 júniusában fedeztek fel egy emberi testrészt, ami „csak” egy mikroszkopikus réteg az emberi szaruhártyában, mégis nagy áttörést hozott a sebészet számára, ugyanis egyszerűbbé és könnyebbé tette a sebészeti beavatkozásokat.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindent tudunk az emberi test anatómiájáról, amit csak tudni lehet és érdemes, hiszen évszázadok óta tanulmányozzuk azt. Ezek a felfedezések azonban ékes bizonyítékai annak, hogy mindig van mit és miről tanulni, hiszen talán sosem leszünk képesek teljesen megérteni a világot és apró összetevőinek működését. Láthatjuk, hogy egy apró információ is milyen sokat segíthet a betegnek és az orvosnak is.

Forrás: www.iflscience.com

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnánk. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Ha magas a koleszterinszint…

Mindig azt hittem az elhízott embereknek mutat magas koleszterinszintet a vérképe, míg a vékony, szálkás, sportoló férjem véreredményét meg nem láttam. A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

A fényes haj titka

A szépségápolás során a bőr mellett a haj kapja a legnagyobb szerepet. A kezelése során a termékek mellett a használati módra is érdemes odafigyelni.