Menü

Adjunk magunknak és gyermekeinknek esélyt az egészséges testsúlyra!

Az Elhízás világnapját 2015. október 11-én azzal a céllal hívták életre, hogy ösztönözze az embereket az egészséges testsúly megőrzésére, a súlytöbblet leadására, és felhívja a döntéshozók figyelmét a sürgős cselekvés fontosságára az elhízás világjárvány leküzdése érdekében. Az Elhízás Világnapja idén is a gyermekkori elhízás visszaszorításának fontosságára figyelmeztet.

A jelenlegi trend alapján ugyanis 2015-re 2,7 milliárd felnőtt szenved majd a túlsúly és elhízás következményeitől világszerte az előrejelzések szerint, és nagy az esély arra, hogy a most súlytöbblettel élő gyermekek felnőttként is súlyproblémákkal küzdenek majd.

Elhízás: Magyarország dobogós helyen van

"Jelenleg globálisan a fiatal nők több mint 10%-a már az első terhessége előtt elhízott, és minél idősebb az anya, annál magasabb ez az arány. A terhesség előtt elhízott anyák gyermekeinek 15%-a 4 éves korában már szintén elhízott. Az elhízott 6-7 éves gyerekeknél 3-10-szer, az elhízott serdülőknél 5-20-szor nagyobb a felnőttkori elhízás gyakorisága. A kezeletlen súlytöbblet együtt jár az elhízással összefüggő rosszindulatú daganatos megbetegedések, a szív-, és keringési betegségek, a 2. típusú cukorbetegség, a depresszió és a nem-alkoholos eredetű zsírmáj betegség előfordulási gyakoriságának növekedésével, ami egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerre" - hívja fel a figyelmet Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász.

"Magyarország az elhízottak világrangsorában dobogós helyen van. Akár az utcán is észrevehetjük, hogy a felnőttek kérharmada túlsúlyos vagy elhízott, a gyerekek egynegyede szintén súlyfelesleget cipel magán. Egyre gyakoribb a fat shaming, a súlyfelesleggel rendelkező emberek megalázása, amelyet szavakkal, írásban, nézéssel is elkövethetnek, a viccelődéstől a kritizálásig, az előítélettől a diszkriminációig sokféle módon megnyilvánulhat, és különösen a gyerekek és kamaszok önértékelését képes károsan befolyásolni”- teszi hozzá a szakorvos.

Egy hét odafigyelés - Új szemlélettel az elhízás ellen

Az Elhízás Világnapja remek alkalom arra, hogy kipróbáljuk: akár apró változtatásokkal is tehetünk saját magunk és mikrokörnyezetünk egészséges testsúlyáért. Első lépésként legalább 1 napra, vagy akár 1 hétre függesszük fel a kifogás-gyártást.

"Azért nem tudok fogyni, mert nagyon elfoglalt vagyok; nincs időm a testmozgásra/főzőcskézésre; nem szeretem a zöldségeket/gyümölcsöket” - ezek a leggyakoribb érvek, de sok fantáziadús kifogás szerepelhet még a kifogás-listán. Az Elhízás Világnapján tudatosan felejtsük el a kifogásokat, keressünk helyettük megoldásokat!

Kezdjük például a testmozgással!

Járkáljunk többet a megszokottnál, menjünk lépcsőn a lift helyett! Minden lépés számít, motivációs eszközként használjunk lépésszámlálót, napi fél óra gyaloglás kb. 3-4 ezer lépést jelent, 7500 lépéstől már közepesen aktív életmódot folytatunk!

Az ülőmunkát óránként 5 percre függesszük fel, járjunk egyet, nyújtózkodjunk, ez egy nap alatt akár 60-130 kcal mínuszt jelent. A gyerekek tanulás közben 20 percenként mozogjanak 5 percet, ezt az iskolai tanórákon is érdemes bevezetni. Szülőtaxi üzemmódban a várakozási időt az autóban/helyszínen üldögélés helyett töltsük mozgással, gyalogoljunk, fussunk!

Figyeljünk a táplálkozásra is!

Tartsunk üdítőital-mentes hetet, igyunk inkább vizet, teát. Törekedjünk a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztására, és gyermekünket is figyelmeztessük erre!

Mérjük ki a napi ajánlott 2 adag gyümölcs és 3 adag zöldség mennyiséget (1 adag 8 dkg), és egy héten keresztül a családból mindenki fogyassza el ezt az adagot!

Ne mondjuk, hogy nem szeretjük a zöldségeket/gyümölcsöket, keressük meg azokat, amelyek ízlenek!

Próbáljuk ki a nasi-mentes hetet, együnk 3 óránként, a napi három főétkezés mellett csomagoljunk tízórait és uzsonnát magunknak/gyermekünknek, így visszaszoríthatjuk a nasizást! Ezen a héten ne vegyünk nasit, számoljuk fel az otthoni készleteket!

Mutassunk példát gyermekünknek: ne mondjuk neki, hogy kevesebbet számítógépezzen, ha mi pedig a tévé előtt ülünk! Találjunk ki érdekes közös programokat, töltsünk együtt több minőségi időt!”- javasolja Dr. Gajdács Ágnes.

További ötletek a változtatásra: https://www.facebook.com/elhizasvilagnapja

Forrás: Dr. Gajdács Ágnes, purecom

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.