Menü

Süssünk répatortát! Nem csak a nyuszi kedvenc desszertje.

A sárgaréparépa rostdús, béta-karotinban (az A-vitamin előanyaga) gazdag, jól hozzáférhető zöldségünk, amit a legtöbben leginkább a húslevesben főtt zöldség formájában fogyasztanak, pedig köretnek, szendvicskrémnek, és csak úgy önmagában ropogtatva is kiváló. Mártásokat is dúsíthatunk vele, de nagyon finom sütemény is készíthető a segítségével. A címnek megfelelően, most az utóbbiról lesz szó részletesebben.

Legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha a szokásos piskótatésztánkat készítjük olyan módon, hogy a liszt nagy részét darált mandulára/dióra cseréljük, és reszelt répával dúsítjuk.Ez után, az általános leírás után, fogadjátok szeretettel azokat a variációkat, amiket én készíteni szoktam.

Elsőként jöjjön egy, a fenti általános leírásnak leginkább megfelelő változat, ami a legegyszerűbb verzió 8 személyre (elsőnek ilyet sütöttem, mert akkoriban a lassú felszívódású szénhidrát- finomliszt, illetve cukormentesség-) volt csupán a fontos. Vendégségbe, azóta is szívesen készítem, mert egyszerű, relatív olcsó és általában mindenki szereti.

Hozzávalók:

  • 250 g. eritrit (édesszájúak használjanak xilitet, ha bírják, mert annak édesítő ereje nagyobb ,vagy mesterséges édesítőszert)
  • 1 csomag vaníliás xilit (pici vaníliaesszenciával, vagy vaníliarúd kikapart belsejével is helyettesíthető, de akár el is hagyható)
  • 5 tojás
  • 250 g darált mandula (vagy dió, mogyoró)
  • 50g zabpehelyliszt
  • 250g finomra reszelt sárgarépa (nekem kb. 3-4 nagy méretű répából, 350-400 gramm tisztított egész répából lesz ennyi)
  • 0,5 csomag sütőpor (lehetőleg foszfátmentes)

Elkészítés: A „cukrot”, a tojásokat (nem kell szétválasztani) és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (lisztet, darált mandulát, sütőport). Egyenletesre keverjük, legvégül beleforgatjuk a reszelt répát is. A masszát 32 cm átmérőjű szilikon piteformába öntjük. Ha nem szilikonos formát használunk, kevés zsiradékkal kenjük ki a formát. Kisebb átmérő esetén magasabb tortát kapunk, ami félbevágva tölthető is.

A krém, töltelék nélküli torták esetén az a legegyszerűbb, ha egyszer van egy kis időnk a gyerekek papírhajtogatósjátékaihoz hasonlatos sablonokat készítünk. Ehhez az általában használt tortaformánkat tegyük egy papírlapra, rajzoljuk körbe, sokrét összehajtjuk és különböző formákat (szív, pötty, négyszög, háromszög, stb.) vágunk ki belőle. Ezt a sablont a kész torta tejére tesszük, meghintjük poreritrittel, vagy fahéjjal, ami így szép rajzolatot ad majd, a torta tetején. Egyszer kell elkészítenünk, és bármelyik töltetlen, vagy bevonat/ díszítés nélküli tortán jól használhatjuk.

Paleo verzió esetén nem használhatunk lisztet, ezért az arányok változnak, de ízében továbbra is egy nagyon finom, állagában puha tortát kapunk. (Bár ehhez, a tökéletes formához, egy kicsit macerásabb elkészítéssel juthatunk.) De lássuk is akkor, hogyan készíthetünk lisztmentes, paleo répatortát.

Hozzávalók:

  • 200g darált mandula/dió
  • 400g reszelt répa
  • 220g xilit/eritrit
  • 0,5 g (1csipet só)
  • 1g (1 nagyobb csipetnyi) szódabikarbóna
  • 2g fahéj
  • 1g vaníliaőrlemény/10g vaníliás xilit
  • 1,5 dl paleolaj

Elkészítés: A répát kinyomkodjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgához hozzáadjuk az édesítőt, szódabikarbónát és a fűszereket, és a répát. A tojásfehérjéből csipet sóval habot verünk. A répás elegyünkhöz felváltva, lassan adagoljuk a mandulát és a tojáshabot. 1 ek. mandula, majd keverés után 1 ek. hab óvatosan beleforgatva, amíg az összes alapanyag bele nem kerül a tálba.28 cm átmérőjű kizsírozott, vagy szilikon formába kanalazzuk és készre sütjük. (180 fokon 20 percig, aztán 160 fokon még 15 percig). Bár nem csak keverem és sütöm típusú recept, mint az előző, de leírni bonyolultabb, mint elkészíteni és puha, könnyű tésztájú sütemény minimális szénhidráttartalommal. Higgyétek el, megéri a fáradtságot!

Természetesen létezik tojásmentes, vegán verzióban készülő répatorta is. De nincs róla tapasztalatom, így csak megemlítem, hogy megbízható vegán blogokon találhattok receptet, ha erre van igényetek erre. Én vegánként se hagynám ki, mert biztosan ugyanazt a mandulás-répás íz világot adja vissza, amit ismerek.

Jó étvágyat az egészséghez!

Karácsonyi aromaterápia

Karácsony idején, de tulajdonképpen a téli időszakban ünneptől függetlenül is van néhány illat, aroma melyekkel egészen kellemes és meghitt ünnepi hangulatot tudunk varázsolni.

Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?

Elment a hangod? – Így kezeld

Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor elmegy a hangjuk, de azért nem kell megijedni, pár nap alatt rendeződik, viszont érdemes pár praktikát kipróbálni, hogy segítsük a gyógyulást.

Ünnepi italok – nemcsak télre

Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?

Idén is lesz Mikulásgyár!

November 29. és december 21. között megrendezik ismét programjaikat a Mikulásgyár dolgozói, szervezői, hogy segítsenek a rászoruló gyerekeken!