Badacsonyi bortriatlon
- Dátum: 2018.10.08., 21:12
- Varga Ágnes Kata
- ajándék, ajánló, Badacsony, barátok, bor, borászat, Bortriatlon, bortúra, borvidék, család, esemény, hétvége, kóstoló, különleges, pince, pincészet, program, szabadidő, szőlő, szőlőlé, szörp
A badacsonyi borvidék pincészetei minden évben megrendezik a Bortriatlon névre hallgató, egy hétvégés eseményét, mely során a résztvevők megkóstolhatják a borászatok bizonyos borait, egységes áron. Ez az esemény családoknak, baráti társaságoknak és pároknak is ideális. Az idei triatlon élményei alapján egész biztos vagyok benne, hogy aki most ellátogat az eseményre, az nem csak egyszeri résztvevő lesz.
A Bortriatlonhoz csatlakozó pincészetek köre igen széles, mindenki talál az ízlésének megfelelő borokat. Maga az esemény Badacsonyban és környékén zajlik, a legtöbb borászat Badacsonyban és Badacsonytomajban van. A játék lényege, hogy hat pincében kérd a kóstolót, amiért pecsétet kapsz az útleveledbe, a hatodik pincében pedig ezeket be tudod váltani egy üveg borra. Ha jól választod meg a sorrendet, akár az ízlésedhez legközelebb álló borból is tudsz hazavinni egy üveggel.
A kóstoló háromféle borból áll, melyből egy-egy decit töltenek ki, némely pincékben fixek a fajták, másokban ki lehet választani, hogy melyik három legyen. A borok mellé általában azok összetételéről, készítéséről, történetéről is hallunk egy rövid tájékoztatót, így azok megízlelése teljesen újszerű élményt nyújt. A túra teljesítésére két nap áll rendelkezésre, a pincék nyitva tartási idejében. Az időpontot a szervezők szabják meg. Az ára pincészetenként ezer forint, melyet a kóstoló végén kell fizetni. Párban is lehet csinálni, akkor az egy deci bort a párosok ketten fogyasztják el, és a végén csak egy üveg bort kapnak ajándékba. Ez a módszer olcsóbbá teszi, ráadásul, aki nem bírná a hatszor három deci bort, még így is élvezni tudja az eseményt.
Az alkoholt nem fogyasztók is társulhatnak a résztvevőkhöz, így például a gyermekes családok is nyugodtan kipróbálhatják magukat, hiszen a legtöbb borászatban szőlőlé, esetleg szörp is van. Némely pincészetek ételkülönlegességekkel, vagy pedig zsíros kenyérrel is készülnek a jó borok mellé. Így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer próbálja ki.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Léteznek-e őszi könyvek?
Az őszi hónapok különösen alkalmasak arra, hogy kényelmesen elhelyezkedjünk egy meleg takaróval és belemerüljünk egy jó történetbe. Ez az évszak az elcsendesedés, az elmélkedés és a befelé fordulás időszaka – mindez tökéletesen illik a könyvek világához –. Ha még nem találtad meg a tökéletes olvasmányt a következő hónapokra, akkor olvass tovább, mivel a cikkben pár igazán fordulatos vagy éppen érdekfeszítő regényt ismerhetünk meg.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.