Menü

Badacsonyi bortriatlon

A badacsonyi borvidék pincészetei minden évben megrendezik a Bortriatlon névre hallgató, egy hétvégés eseményét, mely során a résztvevők megkóstolhatják a borászatok bizonyos borait, egységes áron. Ez az esemény családoknak, baráti társaságoknak és pároknak is ideális. Az idei triatlon élményei alapján egész biztos vagyok benne, hogy aki most ellátogat az eseményre, az nem csak egyszeri résztvevő lesz.

A Bortriatlonhoz csatlakozó pincészetek köre igen széles, mindenki talál az ízlésének megfelelő borokat. Maga az esemény Badacsonyban és környékén zajlik, a legtöbb borászat Badacsonyban és Badacsonytomajban van. A játék lényege, hogy hat pincében kérd a kóstolót, amiért pecsétet kapsz az útleveledbe, a hatodik pincében pedig ezeket be tudod váltani egy üveg borra. Ha jól választod meg a sorrendet, akár az ízlésedhez legközelebb álló borból is tudsz hazavinni egy üveggel.

A kóstoló háromféle borból áll, melyből egy-egy decit töltenek ki, némely pincékben fixek a fajták, másokban ki lehet választani, hogy melyik három legyen. A borok mellé általában azok összetételéről, készítéséről, történetéről is hallunk egy rövid tájékoztatót, így azok megízlelése teljesen újszerű élményt nyújt. A túra teljesítésére két nap áll rendelkezésre, a pincék nyitva tartási idejében. Az időpontot a szervezők szabják meg. Az ára pincészetenként ezer forint, melyet a kóstoló végén kell fizetni. Párban is lehet csinálni, akkor az egy deci bort a párosok ketten fogyasztják el, és a végén csak egy üveg bort kapnak ajándékba. Ez a módszer olcsóbbá teszi, ráadásul, aki nem bírná a hatszor három deci bort, még így is élvezni tudja az eseményt.

Az alkoholt nem fogyasztók is társulhatnak a résztvevőkhöz, így például a gyermekes családok is nyugodtan kipróbálhatják magukat, hiszen a legtöbb borászatban szőlőlé, esetleg szörp is van. Némely pincészetek ételkülönlegességekkel, vagy pedig zsíros kenyérrel is készülnek a jó borok mellé. Így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer próbálja ki.

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.