Menü

Citrusfélék jótékony hatásai

A citrusfélék beltartalma nagyon hasonló, fehérjét és zsír szinte nem is tartalmaznak, ellenben tele vannak vitaminnal és bioaktív anyagokkal a gyümölcshús főként flavonoidokat a héj pedig pektint tartalmaz, cukortartalmuk alacsony. Energiatartalmuk nagyon alacsony, egy narancs - mérettől függően - 60-80 kalóriát tartalmaz, egy citrom pedig csupán négyet. A megfázás gyógyítójaként ismert grapefruit fogyasztása 90 kalóriát tesz ki. C-vitaminban, kalciumban, szénhidrátban, rézben, foszforban, B1-vitaminban, káliumban, B2-, B3- és B6-vitaminban, fitokemikáliákban, és magnéziumban gazdagok. Az általuk biztosított energiát a szervezet könnyen felhasználja, ezért betegség vagy kimerültség esetén is könnyedén felfrissítik szervezetét. Nem tartalmaznak telített zsírsavakat és koleszterint sem. Segítik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, és javítják az enzimműködést, amely segíti a májfunkciókat.

Grapefruit

Fanyar íze miatt főként a gyümölcssaláták, limonádék összetevője, ám aki bírja ezt a kesernyést ízt, fogyassza bátran és nagyobb dózisban, mert elképesztően egészséges. Immunerősítésre és méregtelenítésre egyaránt használható, emellett a fogyókúrázók nagy barátja, hiszen rosttartalma miatt tökéletes éhségűző, a benne lévő savak pedig gátolják a zsír lerakódását. A magjának gomba- és vírusölő hatást tulajdonítanak, a drogériákban külön grépfrútmag kivonat is kapható. Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedést, segít megőrizni a bőr rugalmasságát.Grapefruitmag

A grapefruit fogyasztása világviszonylatban a citrom és a narancs után a harmadik helyen áll. A grapefruit mag kivonat természetes méregtelenítő, erősíti és támogatja az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz C és E vitamint, bioflavonoidokat. Antioxidáns tulajdonsága miatt képes a szabad gyököket semlegesíteni, elpusztítja a kórokozók citoplazmájának membránjait. Klinikai vizsgálatok 800-féle vírus és baktérium, 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen találták eredményesnek.

Narancs

A termések C-vitaminban gazdag levét vízzel és cukorral keverve hidegen vagy forrón fogyasztják, továbbá ételek, italok és édességek ízesítésére és savanyítására, valamint limonádékhoz használják. A frissen reszelt vagy kandírozott héjjal süteményt és édességet ízesítenek. A felvágott termésből a héjjal együtt lekvár készül. A citromkarikákkal ételeket és italokat díszítenek, a lé élelmiszerek tartósítására is felhasználható. A forró citromlevet hűlések megelőzésekor vagy csillapításakor isszák. A lé lázcsökkentő, vizelet- és hashajtó hatású. A héj illóolaja bútorfényező szerek, szappanok, samponok és parfümök alkotórésze. Egy nehezebb étkezés után egy pohár friss narancslé csodákra képes, valamint segít a túl sok étel elfogyasztása után esetleg előforduló hányinger leküzdésében is. A kínaiak régóta fogyasztanak narancshéjat egy-egy nehezebb étkezés után.

Citrom

A citrom antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatású, valamint segíti a fogyást is, mivel serkenti az emésztést és tisztítja a májat. A citrom citromsavat, C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, bioflavonoidokat, pektint és limonént tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.

Lime

A sárga citromhoz képest a lime zöld színű, keserűbb ízű gyümölcs. Habár nagyon hasonlít a citromhoz, mégis más gyümölcsnek tekinthető. Gazdag C-, A-vitaminban, vasban, káliumban, magnéziumban és más ásványi anyagokban. A lime csökkenti az öregedés jeleit, fiatalosabbá teszi a bőrt, és megakadályozza a vesekövek kialakulását.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy az alma-, a narancs- és grapefruit bizonyos gyógyszerekkel együtt fogyasztva csökkenti azok hatásosságát. A kísérletek szerint mindez a gyümölcsök flavonoid tartalmának tudható be. Ha tehát gyógyszert kell szedned, a legjobb, ha nem gyümölcslével, hanem egy pohár vízzel veszed be, majd várj egy-két órát, mielőtt almát vagy citrusfélét ennél.

Szerző :Udvari Fanni

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.