Menü

Citrusfélék jótékony hatásai

A citrusfélék beltartalma nagyon hasonló, fehérjét és zsír szinte nem is tartalmaznak, ellenben tele vannak vitaminnal és bioaktív anyagokkal a gyümölcshús főként flavonoidokat a héj pedig pektint tartalmaz, cukortartalmuk alacsony. Energiatartalmuk nagyon alacsony, egy narancs - mérettől függően - 60-80 kalóriát tartalmaz, egy citrom pedig csupán négyet. A megfázás gyógyítójaként ismert grapefruit fogyasztása 90 kalóriát tesz ki. C-vitaminban, kalciumban, szénhidrátban, rézben, foszforban, B1-vitaminban, káliumban, B2-, B3- és B6-vitaminban, fitokemikáliákban, és magnéziumban gazdagok. Az általuk biztosított energiát a szervezet könnyen felhasználja, ezért betegség vagy kimerültség esetén is könnyedén felfrissítik szervezetét. Nem tartalmaznak telített zsírsavakat és koleszterint sem. Segítik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, és javítják az enzimműködést, amely segíti a májfunkciókat.

Grapefruit

Fanyar íze miatt főként a gyümölcssaláták, limonádék összetevője, ám aki bírja ezt a kesernyést ízt, fogyassza bátran és nagyobb dózisban, mert elképesztően egészséges. Immunerősítésre és méregtelenítésre egyaránt használható, emellett a fogyókúrázók nagy barátja, hiszen rosttartalma miatt tökéletes éhségűző, a benne lévő savak pedig gátolják a zsír lerakódását. A magjának gomba- és vírusölő hatást tulajdonítanak, a drogériákban külön grépfrútmag kivonat is kapható. Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedést, segít megőrizni a bőr rugalmasságát.Grapefruitmag

A grapefruit fogyasztása világviszonylatban a citrom és a narancs után a harmadik helyen áll. A grapefruit mag kivonat természetes méregtelenítő, erősíti és támogatja az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz C és E vitamint, bioflavonoidokat. Antioxidáns tulajdonsága miatt képes a szabad gyököket semlegesíteni, elpusztítja a kórokozók citoplazmájának membránjait. Klinikai vizsgálatok 800-féle vírus és baktérium, 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen találták eredményesnek.

Narancs

A termések C-vitaminban gazdag levét vízzel és cukorral keverve hidegen vagy forrón fogyasztják, továbbá ételek, italok és édességek ízesítésére és savanyítására, valamint limonádékhoz használják. A frissen reszelt vagy kandírozott héjjal süteményt és édességet ízesítenek. A felvágott termésből a héjjal együtt lekvár készül. A citromkarikákkal ételeket és italokat díszítenek, a lé élelmiszerek tartósítására is felhasználható. A forró citromlevet hűlések megelőzésekor vagy csillapításakor isszák. A lé lázcsökkentő, vizelet- és hashajtó hatású. A héj illóolaja bútorfényező szerek, szappanok, samponok és parfümök alkotórésze. Egy nehezebb étkezés után egy pohár friss narancslé csodákra képes, valamint segít a túl sok étel elfogyasztása után esetleg előforduló hányinger leküzdésében is. A kínaiak régóta fogyasztanak narancshéjat egy-egy nehezebb étkezés után.

Citrom

A citrom antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatású, valamint segíti a fogyást is, mivel serkenti az emésztést és tisztítja a májat. A citrom citromsavat, C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, bioflavonoidokat, pektint és limonént tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.

Lime

A sárga citromhoz képest a lime zöld színű, keserűbb ízű gyümölcs. Habár nagyon hasonlít a citromhoz, mégis más gyümölcsnek tekinthető. Gazdag C-, A-vitaminban, vasban, káliumban, magnéziumban és más ásványi anyagokban. A lime csökkenti az öregedés jeleit, fiatalosabbá teszi a bőrt, és megakadályozza a vesekövek kialakulását.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy az alma-, a narancs- és grapefruit bizonyos gyógyszerekkel együtt fogyasztva csökkenti azok hatásosságát. A kísérletek szerint mindez a gyümölcsök flavonoid tartalmának tudható be. Ha tehát gyógyszert kell szedned, a legjobb, ha nem gyümölcslével, hanem egy pohár vízzel veszed be, majd várj egy-két órát, mielőtt almát vagy citrusfélét ennél.

Szerző :Udvari Fanni

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Filléres trükkök

A szépségipar mindent el akar adni, nem győznek újabb alapanyagokat felfedezni, trendi csomagolásban új piperéket piacra dobni. Pedig, akkor is lehet valaki csinos, szép és ápolt, ha konkrétan ezer forintot szán rá ebben a hónapban, hogy foglalkozzon magával. Nézzük azt az ezrest!

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.