Menü

A nyár kedvence házilag

A legegyszerűbben elkészíthető fagyik alapját a gyümölcsök képezik, hiszen elég csupán tetszőleges mennyiségű gyümölcsöt (a legfinomabb banánból vagy bogyós gyümölcsből készül) összeturmuxolni, majd egy műanyag jégkrémformába önteni és pár órára a fagyasztóba helyezni. Az így elkészített fagyi előnye nemcsak a gyorsaság és az egyszerűség, hanem az is, hogy glutén- és laktóz érzékenyek is bátran fogyaszthatja.

A krémesebb állag eléréséhez keverhetünk a gyümölcs mellé joghurtot vagy habtejszínt is. Íme egy-két egyszerű recept a legfinomabb fagyik otthoni elkészítéséhez.

A citrom fagyi rendkívül frissítő íze miatt örvend hatalmas népszerűségnek.

A házi citrom fagylalt hozzávalói:

300 ml habtejszín

250 ml görög joghurt

200 g porcukor

3 dl tej

2 citromból nyert citromlé és citromhéj

A hideg habtejszínt keményhabbá verjük, majd hozzáadjuk a görög joghurttal csomómentesre elkevert porcukrot, tejet, citromlevet és citromhéjat és óvatosan összeforgatjuk. Jól záró műanyag dobozba öntjük a kapott masszát, amit minimum 6 órára a fagyasztóba tesszük. Ezután a megfagyott masszát kis kockákra daraboljuk és így tesszük a turmixgépbe. Miután krémessé kevertük visszatesszük a fagyasztóba, amíg újból megdermed. Utána kanalazva fogyasztható.

A második recept ízében különlegesebb és gazdagabb, ám elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint egy gyümölcsfagyié. Az ír kávé fagyi elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra van szükségünk, 4 személyre:

3 ek instant kávé

3 dl habtejszín

170 g sűrített tej

1.5 dl whiskey

A kávét felforraljuk a tejszínnel és a sűrített tejjel, majd hozzáöntjük az alkoholt. Lehűtés után formákba öntve lefagyasztjuk. Majd tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

További egyszerű és mennyien finom fagyireceptekért érdemes ellátogatni a nosalty.hu oldalra.

Sipos Zsófia

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.