A nyár kedvence házilag
- Dátum: 2019.08.03., 11:05
- Sipos Zsófia
- édesség, fagyi, gyümölcs, házilag készíthető fagyi, nyár, recept
A legegyszerűbben elkészíthető fagyik alapját a gyümölcsök képezik, hiszen elég csupán tetszőleges mennyiségű gyümölcsöt (a legfinomabb banánból vagy bogyós gyümölcsből készül) összeturmuxolni, majd egy műanyag jégkrémformába önteni és pár órára a fagyasztóba helyezni. Az így elkészített fagyi előnye nemcsak a gyorsaság és az egyszerűség, hanem az is, hogy glutén- és laktóz érzékenyek is bátran fogyaszthatja.
A krémesebb állag eléréséhez keverhetünk a gyümölcs mellé joghurtot vagy habtejszínt is. Íme egy-két egyszerű recept a legfinomabb fagyik otthoni elkészítéséhez.
A citrom fagyi rendkívül frissítő íze miatt örvend hatalmas népszerűségnek.
A házi citrom fagylalt hozzávalói:
300 ml habtejszín
250 ml görög joghurt
200 g porcukor
3 dl tej
2 citromból nyert citromlé és citromhéj
A hideg habtejszínt keményhabbá verjük, majd hozzáadjuk a görög joghurttal csomómentesre elkevert porcukrot, tejet, citromlevet és citromhéjat és óvatosan összeforgatjuk. Jól záró műanyag dobozba öntjük a kapott masszát, amit minimum 6 órára a fagyasztóba tesszük. Ezután a megfagyott masszát kis kockákra daraboljuk és így tesszük a turmixgépbe. Miután krémessé kevertük visszatesszük a fagyasztóba, amíg újból megdermed. Utána kanalazva fogyasztható.
A második recept ízében különlegesebb és gazdagabb, ám elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint egy gyümölcsfagyié. Az ír kávé fagyi elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra van szükségünk, 4 személyre:
3 ek instant kávé
3 dl habtejszín
170 g sűrített tej
1.5 dl whiskey
A kávét felforraljuk a tejszínnel és a sűrített tejjel, majd hozzáöntjük az alkoholt. Lehűtés után formákba öntve lefagyasztjuk. Majd tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
További egyszerű és mennyien finom fagyireceptekért érdemes ellátogatni a nosalty.hu oldalra.
Sipos Zsófia
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.
Koffein hatása nyáron a szervezetünkre
A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!
Mindent a Koshu szőlőről
Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.