Menü

A nyár kedvence házilag

A legegyszerűbben elkészíthető fagyik alapját a gyümölcsök képezik, hiszen elég csupán tetszőleges mennyiségű gyümölcsöt (a legfinomabb banánból vagy bogyós gyümölcsből készül) összeturmuxolni, majd egy műanyag jégkrémformába önteni és pár órára a fagyasztóba helyezni. Az így elkészített fagyi előnye nemcsak a gyorsaság és az egyszerűség, hanem az is, hogy glutén- és laktóz érzékenyek is bátran fogyaszthatja.

A krémesebb állag eléréséhez keverhetünk a gyümölcs mellé joghurtot vagy habtejszínt is. Íme egy-két egyszerű recept a legfinomabb fagyik otthoni elkészítéséhez.

A citrom fagyi rendkívül frissítő íze miatt örvend hatalmas népszerűségnek.

A házi citrom fagylalt hozzávalói:

300 ml habtejszín

250 ml görög joghurt

200 g porcukor

3 dl tej

2 citromból nyert citromlé és citromhéj

A hideg habtejszínt keményhabbá verjük, majd hozzáadjuk a görög joghurttal csomómentesre elkevert porcukrot, tejet, citromlevet és citromhéjat és óvatosan összeforgatjuk. Jól záró műanyag dobozba öntjük a kapott masszát, amit minimum 6 órára a fagyasztóba tesszük. Ezután a megfagyott masszát kis kockákra daraboljuk és így tesszük a turmixgépbe. Miután krémessé kevertük visszatesszük a fagyasztóba, amíg újból megdermed. Utána kanalazva fogyasztható.

A második recept ízében különlegesebb és gazdagabb, ám elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint egy gyümölcsfagyié. Az ír kávé fagyi elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra van szükségünk, 4 személyre:

3 ek instant kávé

3 dl habtejszín

170 g sűrített tej

1.5 dl whiskey

A kávét felforraljuk a tejszínnel és a sűrített tejjel, majd hozzáöntjük az alkoholt. Lehűtés után formákba öntve lefagyasztjuk. Majd tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

További egyszerű és mennyien finom fagyireceptekért érdemes ellátogatni a nosalty.hu oldalra.

Sipos Zsófia

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.