Menü

Ne segíts neki!

Helikopterszülőnek nevezte Vekerdy Tamás a túlgondoskodó szülőket, akik helikopterként köröznek a gyerekeik körül minden pillanatban. A helikopterszülők nem olyan túlféltő, túlgondoskodó szülők, akik még a fiatal felnőttkorba átnyúlóan is szeretnék irányítani gyermekük minden percét, ügyes-bajos dolgait. Mindent megcsinálnak helyettük. Mindenre figyelnek helyettük.

Az a szülő, aki, ha kell, ha nem, segít, az sajnos a jó szándék ellenére is fékezheti a fejlődésében a gyereket. Csak addig segítsünk nekik, ameddig valóban szükségük van ránk. Egy gyerek általában türelmetlen, felbosszantja magát azon, ha valami nem megy egyedül, a szülők többsége pedig azonnal ugrik és segít, vagyis elvégzi helyette.

Én is ilyen vagyok néha. Gyakran. Sokszor.

Egy hat éves gyereknek már nem kell kinyomni a fogkeféjére a fogkrémet, én reggel mégis megteszem, hogy siessünk, haladjunk, egy kilenc évesnek sem kell felhúzni a kabátján a cipzárt, vagy bekötni a cipőjét. Jogos. Az, hogy kijelenti a gyermek, hogy nem tudja megcsinálni, egyáltalán nem elfogadható kifogás.

El tudja pakolni a játékait egyedül, be tudja tenni a kis legokat a dobozba, a kisautókat a kosárba. Fel is tud öltözni egyedül, az már más kérdés, hogy a sietős hétköznapi reggeleken ezt van-e idő (és türelem) kivárni.

Azonban sajnos az a szülő, aki mindig besegít, el is hiteti a gyerekkel, hogy még nem elég önálló, vagy nem elég ügyes egyedül, pedig előbb-utóbb egyedül kell helytállnia.

Egyszerű a megoldás: akkor nem kell segíteni, ha a gyerek már maga is meg tudja csinálni, vagy, ha közel jár hozzá, hogy végre sikerüljön. Abban nyújtsunk segítséget, amiről tudjuk, hogy meghaladja a képességeit.

Szüksége van-e egy 8 éves gyermeknek az öltöztetésre? Ugye, hogy nem.

Az önálló cselekvés nagyon fontos a gyerek fejlődése szempontjából. Hagyjuk többször a gyereket önállóan cselekedni, s mindent, amire képes, végezze el ő saját maga, mert meg tudja csinálni. Ehhez az kell, hogy ne oldjunk meg mindent mi szülők helyettük.

Még én sem tudom, hogy fogom megtanulni, de a fejembe véstem a tanácsot, hogy ne vigyem túlzásba a túlságosan óvó, féltő gondoskodást, mert ez gátja lehet a gyermek egészséges szellemi fejlődésének. Ha pedig tanítjuk, gyakorlunk vele, leckét írunk, tanítás közben kerüljük el, hogy eláruljuk a megoldásokat, engedjük, hogy a gyerek jöjjön rá a probléma megoldására. Hagyjunk számára időt a próbálkozásra.

Ha mindig ottvagyunk mellettük, sikeresen elérjük, hogy még 10 évesen is képtelen lesz egy nyári táborban figyelni a ruháira, dolgaira.

Egy gyerek csak akkor lesz önálló, ha adunk neki esélyt és lehetőséget gyakorolni azt. Ha engedjük rántottát készíteni, muffin tésztát keverni, felöltözni, táskáját összepakolni. Abból fog tanulni, ami nem sikerül, s így lassan önálló lesz és büszke. Aki nem fog megijedni a kihívásoktól.

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális