Menü

Tojás, nemcsak húsvétkor

A húsvéti ünnepek alatt a tojásról szól minden: tojást festünk, tojásfát készítünk, technika órára kifújt tojást díszítünk, húsvétkor tojást főzünk, megesszük a főtt sonka mellé. A színes tojásokat betesszük a húsvéti ajándékok közé, a pirostojást odaadjuk a locsolóknak és még sorolhatnám. A tojás egy nagyon egyszerű, mégis sokoldalúan nagyszerű étel, élelmiszer, melyet nemcsak ilyenkor kell előnyben részesíteni.

Elsősorban testépítők, diétázók, egészséges életmódot élő emberek ismerik fel a tojásételek lehetőségeit, ki a fehérjét fogyasztja, ki a sárgájára esküszik, én pajzsmirigybetegként a tojásban lévő szelént emelném ki a magam szempontjából, de persze egy sor fontos aminosav is megtalálható benne.

A tojásfehérje például kiemelkedő fehérje- és aminosavforrás nemcsak a testépítők, hanem mindenki számára, hiszen az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, melyre az emberi szervezetnek szüksége van.

A tojás amellett, hogy nem túl drága, számtalan módon variálható édes, illetve sós ételként.

A fehérjéből a nagyon elszánt diétázók fehérjepalacsintákat készítenek desszertnek, mások pavlova sütit, a maradék sárgájából meg mondjuk az édességet kedvelők fánkot, vagy tiramisut, azonban nemcsak édes verziói ismertek és híresek, hanem nagyon sok ízletes egytálétel, ami reggelire, vacsorára kiváló alternatíva.

Nemcsak önmagában remek étel, de más fogások alkotóeleme is, gondolok itt a Stefánia vagdaltra, vagy bármely tojáskrémre. Pusztán a véletlen műve, de ma nálunk tojáspörkölt volt főzelékkel, de kedvelt az avokádókrémmel töltött tojás is. (vagy megfordítva, ha létezik ilyen, akkor tojáskrémmel töltött avokádó… vannak ötleteim)

A fiaim a csurgatott tojáslevest eszik szívesen bármikor, szoptatás alatt a nagymamám folyton ilyen hozott nekem, úgy vélte, ettől lesz elegendő tejem. Biztos valami falusi szokás, de nagyon ragaszkodott ehhez a mama, én pedig úgy voltam vele, ezen ne múljon.

A joghurtos tojássalátát inkább vacsorára tálalnám, mint reggelire, de bármikor jól hangzik, ahogyan a tojáskrém is egy ropogós pirítóssal.

Még nem kóstoltam sajtkrémmel töltött tojást, de hangzatából ítélve, nem hiszem, hogy túl bonyolult lenne elkészíteni.

Az omlett és a rántotta, a tükörtojás, a frittata, a buggyantott tojás, a tortilla, a tojástekercs és társai eddig is ismertek voltak a repertoárban, szerintem elronthatatlan ételek, melyek bármely hűtőben fellelhető maradékkal kompatibilisek.

Zöldfűszeres tojásmuffint is gyakran szoktam készíteni muffin formába öntve, melybe előzőleg bacont, vagy csirkemellsonkát tettem alapnak, vagy melegszendvicset sütőben, amelynek a tetejére egy tojást ütök.

Azt hiszem, aki nem unja meg húsvétkor a tojást, az kipróbálhatja valamennyi tojásételt, aki pedig megunja, nos azok egy kis idő elteltével újra elővehetik a tojásos recepteket, érdemes, mert egy nagyon sokoldalú élelmiszerről van szó, amit számos hasznos dolog miatt érdemes fogyasztani.

Rákellenes ételek

Ma már sajnos mindenki ismer olyan szomszédot, barátot, kollégát, vagy sajnos közvetlen közeli vagy távoli családtagot, aki megküzdött a rákbetegséggel, vagy aki netán sajnos elveszítette a harcot vele. Szomorú, alattomos, kegyetlen betegség, olykor villámgyors lefolyású, máskor sok szenvedéssel ér véget. Elkerülni, kivédeni, meggyógyítani nem lehet, de a megelőzésben van némi szerepe azért az életmódnak.

Vendégház VS Szálloda

Sok turista gyakran nem tudja a vendégház és egy privát szálloda közötti különbséget. Egyesek naiv módon hiszik, hogy nincs különbség köztük. Ez azonban nem így van.

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig

Óvd a környezetet, vegyél vászontáskát…?

Műanyag zacskó helyett vászontáska. Tényleg használ vagy inkább árt a környezetnek a pamut szatyrok előállítása?