Menü

Tojás, nemcsak húsvétkor

A húsvéti ünnepek alatt a tojásról szól minden: tojást festünk, tojásfát készítünk, technika órára kifújt tojást díszítünk, húsvétkor tojást főzünk, megesszük a főtt sonka mellé. A színes tojásokat betesszük a húsvéti ajándékok közé, a pirostojást odaadjuk a locsolóknak és még sorolhatnám. A tojás egy nagyon egyszerű, mégis sokoldalúan nagyszerű étel, élelmiszer, melyet nemcsak ilyenkor kell előnyben részesíteni.

Elsősorban testépítők, diétázók, egészséges életmódot élő emberek ismerik fel a tojásételek lehetőségeit, ki a fehérjét fogyasztja, ki a sárgájára esküszik, én pajzsmirigybetegként a tojásban lévő szelént emelném ki a magam szempontjából, de persze egy sor fontos aminosav is megtalálható benne.

A tojásfehérje például kiemelkedő fehérje- és aminosavforrás nemcsak a testépítők, hanem mindenki számára, hiszen az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, melyre az emberi szervezetnek szüksége van.

A tojás amellett, hogy nem túl drága, számtalan módon variálható édes, illetve sós ételként.

A fehérjéből a nagyon elszánt diétázók fehérjepalacsintákat készítenek desszertnek, mások pavlova sütit, a maradék sárgájából meg mondjuk az édességet kedvelők fánkot, vagy tiramisut, azonban nemcsak édes verziói ismertek és híresek, hanem nagyon sok ízletes egytálétel, ami reggelire, vacsorára kiváló alternatíva.

Nemcsak önmagában remek étel, de más fogások alkotóeleme is, gondolok itt a Stefánia vagdaltra, vagy bármely tojáskrémre. Pusztán a véletlen műve, de ma nálunk tojáspörkölt volt főzelékkel, de kedvelt az avokádókrémmel töltött tojás is. (vagy megfordítva, ha létezik ilyen, akkor tojáskrémmel töltött avokádó… vannak ötleteim)

A fiaim a csurgatott tojáslevest eszik szívesen bármikor, szoptatás alatt a nagymamám folyton ilyen hozott nekem, úgy vélte, ettől lesz elegendő tejem. Biztos valami falusi szokás, de nagyon ragaszkodott ehhez a mama, én pedig úgy voltam vele, ezen ne múljon.

A joghurtos tojássalátát inkább vacsorára tálalnám, mint reggelire, de bármikor jól hangzik, ahogyan a tojáskrém is egy ropogós pirítóssal.

Még nem kóstoltam sajtkrémmel töltött tojást, de hangzatából ítélve, nem hiszem, hogy túl bonyolult lenne elkészíteni.

Az omlett és a rántotta, a tükörtojás, a frittata, a buggyantott tojás, a tortilla, a tojástekercs és társai eddig is ismertek voltak a repertoárban, szerintem elronthatatlan ételek, melyek bármely hűtőben fellelhető maradékkal kompatibilisek.

Zöldfűszeres tojásmuffint is gyakran szoktam készíteni muffin formába öntve, melybe előzőleg bacont, vagy csirkemellsonkát tettem alapnak, vagy melegszendvicset sütőben, amelynek a tetejére egy tojást ütök.

Azt hiszem, aki nem unja meg húsvétkor a tojást, az kipróbálhatja valamennyi tojásételt, aki pedig megunja, nos azok egy kis idő elteltével újra elővehetik a tojásos recepteket, érdemes, mert egy nagyon sokoldalú élelmiszerről van szó, amit számos hasznos dolog miatt érdemes fogyasztani.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Mit kell tudni a jojobáról?

A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.