Menü

Válogassuk ki a legszebb epreket mi magunk

Az eper jótékony hatásaival már több cikk foglalkozott itt a hajraegeszseg.hu oldalon. Most lehet is felszedni őket a földről! Még mindig a legtöbben Pest megyében hirdetik meg az eprekkel kapcsolatos Szedd le magad! vagy most már új nevén Szedd és/vagy vedd magad eperrel, szamócával kapcsolatos mozgalmat. De országosan másutt is népszerű a kezdeményezés, amelynek a lényege, hogy egy előre megbeszélt időpontban mi magunk mehetünk ki és egy kis edényben magunk szedhetjük fel a földről az epret, szamócát.

A kertészetek, gazdaságok már 4-5 évvel ezelőtt is elkezdték alkalmazni a szedd le magad elvet. Ennek az elvnek a lényege, hogy a családok, vásárlók rendszeresen olcsóbban juthatnak hozzá az eperhez, ha maguk kimennek azokat felszedni. Tudni kell, hogy például az eper szedésénél a kézi munkaerő igen drága, és szintén elmondható, hogy a gépi munkaerő sem éri meg, ezért fordult egyre több termelő ehhez a megoldáshoz.

A fáma szerint korán kell érkezni, különösen hétvégente, hogyha nem szeretnénk azt, hogy gyakorlatilag bárki beelőzzön minket.

Több dologra is nagyon vigyáznunk kell ilyenkor: egyrészt figyeljünk a lábunk elé, mert nem jó hogyha letapossuk a növényeket, márpedig ez az epreknél vagy szamócánál éppen lehetséges. Másrészt nem szabad mohónak lennünk. Igaz, természetesen megvan az ára a szedésnek, a mennyiségnek, de nem törekedtünk arra, hogy mindent mi szedjünk fel, hagyni kell másnak is. Szakértők azt is javasolják, hogy a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, és ne nyomjuk össze. Ja, és ne a gyümölcsökkel kosárlabdázzunk, nem tesz jót nekik a távolbadobás,, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a gyűjtőedénybe.

Ezen kívül egy érdekesség: szakértők szerint kerüljük a meleg időben történő szedést, inkább hűvösebb, felhősebb időben tegyük azt meg. Mondjuk egy bejelentkezés után, ami általában erősen ajánlott, erre van a legkevesebb ráhatásunk.

Szóval eper/szamóca szezonra fel, egyeztessünk időpontot, és menjünk ki magunk szedni. Mert egészségesebb, a tevékenység, mert akkor azt kapjuk, vagy közel azt, amit szeretnénk. Lesz egy kicsit olyan érzésünk, mintha gyűjtögető életmódot folytatnánk. És azért a nyárkezdet nem csak a jó időt jelenti, hanem azt is, hogy itt az ideje a naptárakba vésni, hogy mikor jön majd más gyümölcsök, például a dinnye szezonja.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?