Menü

Válogassuk ki a legszebb epreket mi magunk

Az eper jótékony hatásaival már több cikk foglalkozott itt a hajraegeszseg.hu oldalon. Most lehet is felszedni őket a földről! Még mindig a legtöbben Pest megyében hirdetik meg az eprekkel kapcsolatos Szedd le magad! vagy most már új nevén Szedd és/vagy vedd magad eperrel, szamócával kapcsolatos mozgalmat. De országosan másutt is népszerű a kezdeményezés, amelynek a lényege, hogy egy előre megbeszélt időpontban mi magunk mehetünk ki és egy kis edényben magunk szedhetjük fel a földről az epret, szamócát.

A kertészetek, gazdaságok már 4-5 évvel ezelőtt is elkezdték alkalmazni a szedd le magad elvet. Ennek az elvnek a lényege, hogy a családok, vásárlók rendszeresen olcsóbban juthatnak hozzá az eperhez, ha maguk kimennek azokat felszedni. Tudni kell, hogy például az eper szedésénél a kézi munkaerő igen drága, és szintén elmondható, hogy a gépi munkaerő sem éri meg, ezért fordult egyre több termelő ehhez a megoldáshoz.

A fáma szerint korán kell érkezni, különösen hétvégente, hogyha nem szeretnénk azt, hogy gyakorlatilag bárki beelőzzön minket.

Több dologra is nagyon vigyáznunk kell ilyenkor: egyrészt figyeljünk a lábunk elé, mert nem jó hogyha letapossuk a növényeket, márpedig ez az epreknél vagy szamócánál éppen lehetséges. Másrészt nem szabad mohónak lennünk. Igaz, természetesen megvan az ára a szedésnek, a mennyiségnek, de nem törekedtünk arra, hogy mindent mi szedjünk fel, hagyni kell másnak is. Szakértők azt is javasolják, hogy a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, és ne nyomjuk össze. Ja, és ne a gyümölcsökkel kosárlabdázzunk, nem tesz jót nekik a távolbadobás,, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a gyűjtőedénybe.

Ezen kívül egy érdekesség: szakértők szerint kerüljük a meleg időben történő szedést, inkább hűvösebb, felhősebb időben tegyük azt meg. Mondjuk egy bejelentkezés után, ami általában erősen ajánlott, erre van a legkevesebb ráhatásunk.

Szóval eper/szamóca szezonra fel, egyeztessünk időpontot, és menjünk ki magunk szedni. Mert egészségesebb, a tevékenység, mert akkor azt kapjuk, vagy közel azt, amit szeretnénk. Lesz egy kicsit olyan érzésünk, mintha gyűjtögető életmódot folytatnánk. És azért a nyárkezdet nem csak a jó időt jelenti, hanem azt is, hogy itt az ideje a naptárakba vésni, hogy mikor jön majd más gyümölcsök, például a dinnye szezonja.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.