Menü

Válogassuk ki a legszebb epreket mi magunk

Az eper jótékony hatásaival már több cikk foglalkozott itt a hajraegeszseg.hu oldalon. Most lehet is felszedni őket a földről! Még mindig a legtöbben Pest megyében hirdetik meg az eprekkel kapcsolatos Szedd le magad! vagy most már új nevén Szedd és/vagy vedd magad eperrel, szamócával kapcsolatos mozgalmat. De országosan másutt is népszerű a kezdeményezés, amelynek a lényege, hogy egy előre megbeszélt időpontban mi magunk mehetünk ki és egy kis edényben magunk szedhetjük fel a földről az epret, szamócát.

A kertészetek, gazdaságok már 4-5 évvel ezelőtt is elkezdték alkalmazni a szedd le magad elvet. Ennek az elvnek a lényege, hogy a családok, vásárlók rendszeresen olcsóbban juthatnak hozzá az eperhez, ha maguk kimennek azokat felszedni. Tudni kell, hogy például az eper szedésénél a kézi munkaerő igen drága, és szintén elmondható, hogy a gépi munkaerő sem éri meg, ezért fordult egyre több termelő ehhez a megoldáshoz.

A fáma szerint korán kell érkezni, különösen hétvégente, hogyha nem szeretnénk azt, hogy gyakorlatilag bárki beelőzzön minket.

Több dologra is nagyon vigyáznunk kell ilyenkor: egyrészt figyeljünk a lábunk elé, mert nem jó hogyha letapossuk a növényeket, márpedig ez az epreknél vagy szamócánál éppen lehetséges. Másrészt nem szabad mohónak lennünk. Igaz, természetesen megvan az ára a szedésnek, a mennyiségnek, de nem törekedtünk arra, hogy mindent mi szedjünk fel, hagyni kell másnak is. Szakértők azt is javasolják, hogy a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, és ne nyomjuk össze. Ja, és ne a gyümölcsökkel kosárlabdázzunk, nem tesz jót nekik a távolbadobás,, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a gyűjtőedénybe.

Ezen kívül egy érdekesség: szakértők szerint kerüljük a meleg időben történő szedést, inkább hűvösebb, felhősebb időben tegyük azt meg. Mondjuk egy bejelentkezés után, ami általában erősen ajánlott, erre van a legkevesebb ráhatásunk.

Szóval eper/szamóca szezonra fel, egyeztessünk időpontot, és menjünk ki magunk szedni. Mert egészségesebb, a tevékenység, mert akkor azt kapjuk, vagy közel azt, amit szeretnénk. Lesz egy kicsit olyan érzésünk, mintha gyűjtögető életmódot folytatnánk. És azért a nyárkezdet nem csak a jó időt jelenti, hanem azt is, hogy itt az ideje a naptárakba vésni, hogy mikor jön majd más gyümölcsök, például a dinnye szezonja.

Ne bántsd a pókokat!

A Magyarországon előforduló pókfajok közül azok, amik lakásokban is előfordulhatnak, mind veszélytelenek. A legtöbb pókunk ártalmatlan, ezért semmi értelme rettegni tőlük.

Mostantól okos SMS figyelmeztet

Egy éves kor alatt kapják a legtöbb oltást a gyermekek, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor, melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására jött létre a VaccInTime oldal, egy okos SMS rendszer, mely tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni az oltásokkal kapcsolatos tudnivalókban. A szolgáltatás ingyenes és egy szülő több gyermekének oltásait is fejben tartja a szülők helyett.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Kullancsveszély!

Ugyan kullancsencephalitis elleni védőoltás van, de aki jártas a témában, tudja, hogy Lyme kór ellen nincs oltás. A beadható oltás ugyanis nem véd a kullancsok által gyakran terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen!

Kóbor állatok a koronavírus idején

Állatvédő szervezetek egyöntetűen állítják, hogyan járványhelyzet következtében igen nagy probléma lesz, elsősorban a macskák, de a kutyák esetében is, a kóbor szaporulat megnövekedése. Hiszen sokkal kevesebb pénz jut etetésre és a különböző ivartalanító programokra is. Ráadásul a gazdák körében is felütötte a fejét a félelem.