Válogassuk ki a legszebb epreket mi magunk
- Dátum: 2020.06.08., 19:25
- Boros Tamás
- eper, piac, válogatás
Az eper jótékony hatásaival már több cikk foglalkozott itt a hajraegeszseg.hu oldalon. Most lehet is felszedni őket a földről! Még mindig a legtöbben Pest megyében hirdetik meg az eprekkel kapcsolatos Szedd le magad! vagy most már új nevén Szedd és/vagy vedd magad eperrel, szamócával kapcsolatos mozgalmat. De országosan másutt is népszerű a kezdeményezés, amelynek a lényege, hogy egy előre megbeszélt időpontban mi magunk mehetünk ki és egy kis edényben magunk szedhetjük fel a földről az epret, szamócát.

A kertészetek, gazdaságok már 4-5 évvel ezelőtt is elkezdték alkalmazni a szedd le magad elvet. Ennek az elvnek a lényege, hogy a családok, vásárlók rendszeresen olcsóbban juthatnak hozzá az eperhez, ha maguk kimennek azokat felszedni. Tudni kell, hogy például az eper szedésénél a kézi munkaerő igen drága, és szintén elmondható, hogy a gépi munkaerő sem éri meg, ezért fordult egyre több termelő ehhez a megoldáshoz.
A fáma szerint korán kell érkezni, különösen hétvégente, hogyha nem szeretnénk azt, hogy gyakorlatilag bárki beelőzzön minket.
Több dologra is nagyon vigyáznunk kell ilyenkor: egyrészt figyeljünk a lábunk elé, mert nem jó hogyha letapossuk a növényeket, márpedig ez az epreknél vagy szamócánál éppen lehetséges. Másrészt nem szabad mohónak lennünk. Igaz, természetesen megvan az ára a szedésnek, a mennyiségnek, de nem törekedtünk arra, hogy mindent mi szedjünk fel, hagyni kell másnak is. Szakértők azt is javasolják, hogy a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, és ne nyomjuk össze. Ja, és ne a gyümölcsökkel kosárlabdázzunk, nem tesz jót nekik a távolbadobás,, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a gyűjtőedénybe.

Ezen kívül egy érdekesség: szakértők szerint kerüljük a meleg időben történő szedést, inkább hűvösebb, felhősebb időben tegyük azt meg. Mondjuk egy bejelentkezés után, ami általában erősen ajánlott, erre van a legkevesebb ráhatásunk.
Szóval eper/szamóca szezonra fel, egyeztessünk időpontot, és menjünk ki magunk szedni. Mert egészségesebb, a tevékenység, mert akkor azt kapjuk, vagy közel azt, amit szeretnénk. Lesz egy kicsit olyan érzésünk, mintha gyűjtögető életmódot folytatnánk. És azért a nyárkezdet nem csak a jó időt jelenti, hanem azt is, hogy itt az ideje a naptárakba vésni, hogy mikor jön majd más gyümölcsök, például a dinnye szezonja.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen
A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A természet takarója
Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.