Menü

A bulimia kezelése és tünetei

Ahogy az anorexia nervosa esetében, úgy a BN esetében is négy feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a fentebb leírt állapotot kórosnak minősítsük:

Visszatérő falási epizódok vannak, melyek során meghatározott időtartam (például két óra) alatt olyan mennyiségű ételt eszik meg a személy, ami biztosan nagyobb annál, mint amennyit a legtöbb ember hasonló időtartam és körülmények között megenne, emellett pedig olyan érzése van, hogy elveszítette a kontrollt az étkezés fölött; Annak érdekében, hogy megakadályozza a súlygyarapodást, visszatérően kompenzáló viselkedésformákhoz nyúl (például önhánytatás, hashajtózás, beöntés, túlzásba vitt testedzés vagy koplalás);

A falás és a kompenzálás is hetente legalább kétszer jelentkezik; és A személy önértékelését az alakja és súlya túlzottan befolyásolja. BN diagnózist nem kaphat az, aki AN diagnózist is kapott. (Kevert forma létezik, a kórkép neve bulimarexia, és jellemzője az, hogy az anorexiás és a bulimiás időszakok váltakozva jelentkeznek egymás után).

Gyakorisági adatokat tekintve 100-ból egy embert érint élete folyamán a BN. Eltérően az anorexia nervosától (AN) – ami jellegzetesen a tizenéveseknél, főként a nőknél jelentkezik – a BN inkább az idősebb, tehát a huszonévestől kezdődő korosztályt érinti. A BN is túlnyomórészt a nők betegsége, azonban egyre több férfi is jelentkezik a szakellátásban bulimiára jellemző tünetekkel.

Mivel kevésbé látványos, mint az egy idő után már nyilvánvalóan kórosan sovány testű anorexiás, hiszen a bulimiás személyek testsúlya és alakja általában normális, így a betegség esetleg mindvégig rejtve marad. Kis részük rendelkezik csupán némi túlsúllyal vagy jelentős súlyhiánnyal. Mint minden evészavarnál, így a BN-nál is igaz az, hogy minél hamarabb kap segítséget a beteg, annál nagyobb az esélye a mihamarabbi gyógyulásra, illetve arra, hogy a lehető legkevesebb maradványtünettel jöjjön rendbe.

A kontrollvesztés fennállása, a testsúllyal és az alakkal való kényszeres foglalkozás, illetve a legtöbb esetben a jelentős mennyiségű elfogyasztott étel anyagi vonzata az életminőséget rendkívüli módon rontja. Mindezeken kívül szükséges figyelmet fordítani a járulékos és következményes fájdalomra is, ami a BN-t kísérheti.

Az esetek egy részében az AN-hoz hasonlóan a BN-val élő beteg is elszenvedhet minőségi és/vagy mennyiségi éhezést a nem megfelelő összetételű vagy mennyiségű táplálék elfogyasztása miatt, illetve a megfelelőnek számító tápláléktól való mesterséges megszabadulás miatt. Fontos szem előtt tartani azt, hogy ez az éhezés normál testsúly mellett is fennállhat. A BN-s betegek 32%-ánál megtalálhatóak orvosi kezelést igénylő betegségek.

A fájdalommal is járó szövődmények nagy része a falásrohammal kapcsolatos, a falásroham ugyanis elsősorban az emésztőrendszer felső részét károsítja, és sajnos halálos kimenetelt is leírtak már. A falásrohamok a gyomor gyors és a természetes ritmussal nem követhető tágulását eredményezik, aminek következtében a gyomor szétrepedhet, ez pedig szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű esemény.

Komoly fájdalmat okoz a gyomorból a nyelőcsövön át a szájüregbe visszajutó emésztőnedv, a gyomorsav okozta sérülés, roncsolódik a garat, a szájpadlás és a nyelv felszíne is a folyamatos és ismétlődő hányás következtében. Emellett a sav a fogakat sem kíméli, erős fájdalommal járó károkat okoz a fogzománcon, aminek következtében a fog érzékennyé válik a hidegre és a melegre. Ez a roncsolódás a fogakon visszafordíthatatlan. Az ismétlődő hányások a nyelőcső gyulladását, a hegesedés miatt szűkülését illetve vérzését okozhatják.

A hashajtók mértéktelen szedése véres hasmenést, zsírszékletet és fehérjevesztést okozhat, ennek következtében pedig a természetes bélmozgások esetleg megszűnhetnek, így az emésztés teljesen leáll. Előfordulhat a hasnyálmirigy gyulladása is, ami nemcsak fájdalmat, hanem halált is okozhat.

Érdekes összefüggést talált az egyik vizsgálat, mely szerint a meddőség-szakrendeléseket felkereső nők körében gyakoriak az evészavarok, BN-ban pedig az ismételt spontán vetélés gyakorisága is nagyobb, mint a nem evészavaros kliensek között.

Sem az AN-ban, sem pedig a BN-ban nem ritka a csontritkulás, melynek hátterében a csökkent ösztrogén-, kalcium-, foszfor- és D-vitaminszint áll, következménye pedig sok esetben a fájdalommal és nehéz gyógyulással járó csonttörés és az azzal járó egyéb tünetek. A patológiás törések elsősorban a deréktáji csigolyákat, a bordákat és a medencecsontot érintik.

A bulimia egyik jellegzetes, szabad szemmel is látható tünete a kezeken felfedezhető úgynevezett Russel-jel (a kézháton és az ujjak tenyéri felszínén lévő apró sérülések, hegek), melyet a hányás során a metszőfogak okoznak. Sok BN-s beteg rágja a körmét ösztönösen, elkerülendő az önhánytatás során a torok megsértését. Az ujjak mellett sok más eszközt igénybe vesznek a betegek a hányás elősegítésére, például szemüveg szárát, ceruzát, fogkefét, stb., ezek az eszközök pedig könnyen felsérthetik a szájpad és a garat érzékeny hámrétegét. A leggyakoribb következményes panasz ilyen esetekben a fájdalom mellett a rekedtség, a hangképzési nehézség és a hang mélyülése. Előfordulhat ezeken a területeken hegesedés, elsimult nyálkahártya, hangszalagvérzés, -ödéma vagy -polip is.

Összegezve tehát az evészavaroknak ez a formája sokféle fájdalommal kísért tünettel jár együtt. A fájdalomtünetek a betegség felismerésében a szakemberek és a családtagok, hozzátartozók segítségére is lehetnek, ezek csökkentése az egyik terápiás feladat. Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, úgy mint biológiai, genetikai, pszichológiai, családi és környezeti tényezők, ezért kezelése is többszempontú megközelítést igényel.

Az orvos és a pszichológus együttes munkálkodása a közös cél érdekében az esetek nagy részében hatékonyabb és gyorsabb eredményt hozhat, mintha külön dolgoznának a probléma elhárításán.

Szerző: Udvari Fanni

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

Miért félünk mindattól, ami örömet hoz az életünkbe?

A legtöbbünk cipel valamilyen sérelmet, problémát a múltjából. Sokszor fel sem tűnik, hogy a döntéseinket egy régi, magunkban felépített élethelyzet irányítja, amely már ténylegesen nem rólunk szól. A mindennapi helyzetek során emiatt lépünk hátrébb mindattól, ami valaha boldoggá tett, csak hogy ne kelljen újra megélni azt a fájdalmat, amit a kudarc jelentett.

Az Asperger- szindróma jellemzői

Az Asperger-szindróma az autizmus spektrum egyik formája, amelyet hagyományosan a magasabb intellektuális képességek, a megőrzött nyelvi fejlődés és a szociális-kommunikációs nehézségek sajátos kombinációja jellemez. Bár a diagnosztikai rendszerek ma már hivatalosan nem különítik el az Asperger-szindrómát az autizmus spektrumzavar többi formájától, a fogalom tovább él a köztudatban, és sok ember számára fontos identitási és önértési keretet ad.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.