Menü

Biciklizz!

Sportolni szeretnél, de a futást túl fárasztónak találod, valamint nem akarsz vagyonokat költeni edzőre és felszerelésre? Akkor pattanj kerékpárra! Nézzük is, milyen előnyei vannak a biciklizésnek…

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe.

Javul az állóképesség, fejlődik az izomzat, a tüdő kapacitása és a szívműködés. Nemcsak testünk fizikai állapota javul, hanem életminőségünk is. Részben ezért állítják a kutatók, hogy azok, akik rendszeresen kerékpároznak, hosszabb ideig élnek.

Az aktív életvitellel és rendszeres sportolással – mint például a biciklizés – erősíthető a szervezet ellenállóképessége. Emellett a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a daganatok kialakulásának kockázata alacsonyabb a két keréken közlekedők között.

A kerékpározással rövid idő alatt is látványosan erősíthetők izmaink. A combok, és vádli mellett a farizom és a csípő környéke szintén fokozatosan fognak átalakulni, formálódni.

A biciklizéssel az alsóhát és a lábak egyszerre erősödnek, ami kihat a gerinc állapotára, védelmére. A megfelelő tartás eléréséhez tehát fontos, hogy folyamatosan törekedjünk a csigolyák állapotának megőrzésére. Ezzel nemcsak a különböző gerincbetegségek kerülhetők el, de a kellemetlen hátsajgás is, ami a kor előre haladtával egyre inkább érinti az embert, ezért is fontos, hogy idősebb korban is mozogjunk, biciklizzünk.

Amellett, hogy javítjuk belső szerveink egészségi állapotát, mentálisan is felfrissülünk egy kiadós tekerés után, főleg, ha azt egy szép környezetben tesszük. A szabadság érzése és a mozgás öröme együtt hozzájárul ahhoz, hogy megszabaduljunk a felgyülemlett feszültségtől és gondoktól.

Tökéletes helyszín egy hosszabb távú kerékpározásra a Balaton környéke, ahol tekerés közben gyönyörködhetünk a tóban, illetve az északi részen a Badacsonyban is.

Fontos azonban, hogy számunkra megfelelő kerékpárt válasszunk. Ebben a kerékpárszaküzletek nyújthatnak segítséget. Más adottságú kerékpár szükséges ugyanis a városi közlekedéshez, a gyorsasági kerékpározáshoz, vagy a szabadidőben történő tekeréshez.

Tehát először is elengedhetetlen a jó kerékpárválasztás, aztán jöhet a többi. Az ülés, a kormány magassága, a pedáloktól való távolság optimális beállítása.

Legyen szó szobabiciklizésről, városi tekerésről vagy épp túra kerékpározásról, bicajozni megéri. Szóval csak mozduljunk ki, és pattanjunk a kerékpárra, viszont előtte jól öltözzünk fel ebben a hideg időben! Jó tekerést!

Liszli Kornélia

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Keressünk egy meleg takarót, gyújtsunk be a kályhába, főzzünk egy jó teát és olvassunk!

Puzzle: fejleszt és kikapcsol

A kirakós játék a szórakozás mellett remek kikapcsolódás, ami pihentetve is „edzi” az agyat.

Különleges hobbik 3. - Geocashing

Olyan hobbit keresel, ami nem drága? Ami összefügg az utazással? Szeretsz másoknak örömet okozni? Akkor a Geocashinget biztosan neked találták ki! Ez a hobbi garantáltan élményalapú, hosszantartó varázsával évekig űzhető elfoglaltság.

Kinesis– az otthoni edzés újdonsága

A Kinesis tulajdonképpen egy változatos edzés, falra szerelt csövek segítségével, melynek legnagyobb előnye, hogy a legegyszerűbb alapgyakorlatoktól kezdve az egészen összetett mozgáskombinációkig mindenki megtalálhatja a neki való szintet és típust a 360 fokban forgatható zárt kábelrendszerrel. A gyakorlatokat így egy háromdimenziós térben végezhetjük.

A lovaglás és a vele járó előnyök

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és a ló dolgozik… A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Számos előnnyel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi és spirituális szinten is.