Menü

Vitaminok szerepe az izomépítésben

A maximális teljesítmény érdekében elengedhetetlen minden szükséges tápanyag biztosítása. A szervezetben zajló milliónyi biokémiai folyamatban bizony jelentős szerepe van a mikronutrienseknek.

A vitaminok által segített folyamatok között a legfontosabbak:

fehérjeszintézis (a szervezet azon képessége, hogy a fehérjét az izom építésére használja)

hormonszint szabályozás (a tesztoszeron hormon alapvető ebben a tekintetben)

anyagcsere szabályozás (szabályozza az energiaszintet, növekedést és az izomzat regenerációját)

Miből mennyit?

Egy minőségi multivitamin elég lehet a legtöbb sportoló vitamin- és ásványi anyag szükségleteinek kielégítésére. Sportolók esetén általában elmondható, hogy a hivatalos RDA (felnőttek számára szükséges napi beviteli mennyiség) nem elegendő, hiszen a sporttevékenység által kifejtett stressz hatására káros gyökök szabadulnak fel a szervezetben, amelyek leküzdése elsősorban az antioxidánsok feladata. Így a regeneráció is gyorsul a vitaminok hatására.

Két egymással szemben álló szélsőség alakult ki nagyjából a vitaminokkal kapcsolatban. Egyik oldalon a megszámlálhatatlan mennyiségű bogyót magukba tömők állnak, míg a másik oldalon tökéletes meggyőződéssel hangoztatják, hogy minden szükséges vitamin benne van az élelmiszerekben. A megoldás azonban valahol a kettő között van.

Ha maximalizálni akarod az izomnövekedést, akkor a vitaminokkal és ásványi anyagokkal nem szabad spórolni. Ne hagyd félrevezetni magad azok által, akik szerint az élelmiszerekben épp elég a vitamin, mert ez nem igaz, ez a téma már rég lejárt.

Mitől függ egy vitamin minősége?

A vitaminok nem egyformán gyártódnak. A minőség szempontjából fontos tényezők a felszívódás gyorsasága és az összetevők tisztasága. A vitamin kiválasztásakor legyen alapvető szempont, hogy ne tartalmazzon túl sok egyéb hozzáadott anyagot. A túlságosan alacsony ár mindig gyanús a minőség szempontjából.

E vitamin: A C vitaminhoz hasonlóan egy erőteljes antioxidáns. Az E vitamin előnyei a C vitaminéhoz hasonlóak. Ám eltérően a C vitamintól az E zsírban oldódó, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes tárolni. A kutatások alapján 1000 IU (nemzetközi egység) mennyiségben is teljesen biztonságos a használata.

B vitaminok (B vitamin komplex): Fokozzák az energiaellátást azzal, hogy segítik a vérkeringést és az oxigénellátást. Fontos szerepük van az anyagcserében, a stressz leküzdésében. A B vitaminok fontosságában nincsen sorrend, legcélszerűbb egy B vitamin komplexet használni.

B2 vitamin (riboflavin): Szükséges a tiroid funkcióhoz és az anyagcseréhez.

B3 vitamin (niacin): A B2 vitaminhoz hasonlóan elengedhetetlen a normál tiroid hormon termeléshez. De fontos része a glükóz tolerancia faktornak, amely a vércukor emelkedése esetén kerül kibocsátásra.

B5 vitamin (pantoténsav):Legfontosabb szerepe az energiatermelésben van, támogatja a mellékvesekéreg működését.

B6 vitamin (piridoxin):Normalizálja a tiroid hormon termelését és az anyagcserét.

Choline:A máj termeli természetes formában. Szerepe van a zsíranyagcserében, hiánya estén a zsír lerakódhat a májban

Inozitol:A B komplex része, akárcsak a choline. A szervezet is előállítja. A choline-nal együtt járul hozzá a zsíranyagcseréhez.

Kalcium: Rendkívül fontos feltétele az izomépítésnek. A kalcium ion a vérkeringésben a legfontosabb tápanyagszállító. Tápanyagok kellenek ahhoz is, hogy a kreatin és a fehérje a megfelelő helyre jusson el – az izomsejtekbe. Vagyis ez azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiségű kalcium nélkül a fehérje és a kreatin sem megfelelően hatékony. A kalcium csontépítőként is ismert. De más, több száz, szervezetben zajló folyamatban részt vesz, mint amilyen az izomműködés.

Sportolóknak legalább 2000 mg kalciumra van szükségük naponta.

ZMA: Hallottál már erről a kombinációról? Meghatározott arányú cink, magnézium és B6 vitaminból áll. Ez a kombináció segít növelni a hormontermelést, feltéve, ha nincs a gyomrodban akkor kalcium is (a kalcium ugyanis gátolja a felszívódását.

Ebben a cikkben csak a legfontosabb tényezőket és anyagok vannak feltüntetve, természetesen a vitaminok és ásványi anyagok komplexen járulnak hozzá a szervezet hibátlan működéséhez.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?