Menü

A szoláriumozás hatása a bőrre

A szoláriumozók többsége nincs tisztában az UV-A sugárzás, vagyis a szoláriumozás hatásaival. Sokan azért szoláriumoznak, mert az ózonlyuk növekedése miatt félelmükben mesterséges fénnyel akarják pótolni a vágyott napsugarakat. Mások a barna bőrszínért süttetik magukat, akadnak, akik a pattanásokra, pikkelysömörre remélnek gyógyulást. Még mindig sokakban él az tévhit, hogy a szoláriumozással elnyert barnaság véd a napfény káros hatásától.

Mi a különbség a napfény és a szolárium fénye között?

A szoláriumok csaknem kizárólag UV-A fényt sugároznak, de emellett 1-3%-ban UV-B fényt is sugároznak.

A rendszeresen szoláriumozók biztosan számíthatnak évek múltán jelentkező tünetekkel is:

• Korai öregedés: Az UV-A sugárzás - akár a napozás, akár a szoláriumozás révén - a bőr öregedésének közvetlen és legfőbb kiváltója. Az irhában megnő a szabad gyökök mennyisége, amely csökkenti a fibroblasztok kollagén és rugalmas rost képzését. Az UV-A sugárzás elnyelődik kollagén- és főként a rugalmas rostokban és azokat közvetlenül is károsítja. Az UV-A sugárzás a fokozott szabad gyök képzés révén közvetve károsítja a DNS-t, a lipideket és a fehérjéket. Már kis adagú UV-A sugárzás hatására is nő a kollagén lebontó enzimek mennyisége és aktivitása, ezáltal az irhában a kollagén I és III mennyisége is csökken és szabálytalanná válik a struktúrája. A károsodott kollagén tovább csökkenti a kollagén termelést. Az UV-A sugárzást a rugalmas rostok elnyelik, mennyiségük csökken és összecsapzódnak.

• A daganatképződés elősegítése: Az UV-A sugárzás elősegíti az UV-B sugárzás bőrrákot előidéző hatását. Emellett önmagában is van DNS károsító és így rákkeltő hatása.

A rendszeres szoláriumozás számos következménnyel jár:

• hajszálerek jelennek meg

• a bőr vastagabb és lazább lesz

• szabálytalan pigmentfoltok jelennek meg

• ráncképződés a járomcsontokon, a száj környékén, a homlokon, az ajak elvékonyodása

• daganatmegelőző vörös, hámló foltok (aktinikus keratosis) kialakulása

• bőrdaganatok (spinalioma, basalioma) megjelenése

• pigmentált anyajegyek megváltozása

Kiemelten kerülendő a szoláriumozás:

• 16 éves kor alatt,

• ha szeplősödére hajlamos,

• ha már előfordult, hogy súlyosan leégett,

• ha családtagjai közül valakinek volt már bőrrákja,

• fény okozta, vagy fény hatására súlyosbodó bőrgyulladása van,

• ha fényérzékenyítő gyógyszert ( vízhajtó, antibiotikum) szed.

Az UV-A sugárzás hatásai a bőrre

Az UV-A sugárzás a hámon keresztül bejut az irhába is. Nem okoz bőrpírt, a bőr gyors, de nem tartós lebarnulását idézi elő a feumelanin nevű pigment képzése révén. A feumelanin eloszlik a hámsejtekben és nem védi a sejtmagot, elnyeli ugyan az UV sugárzást, de közben sok szabad gyök képződik. Emiatt a szoláriumozással elnyert barnaság a közhiedelemmel szemben nem véd a napfény káros hatásától, sőt a bőr védtelenebb állapotban van, mint amikor valaki lassan, az időtartamot fokozatosan emelve napozik. Ekkor ugyanis az UV-B sugárzás hatására a valóban védő hatású eumelanin képződik.

Az UV-A sugárzás D-vitamin képző hatása gyenge, így emiatt sem érdemes szoláriumozni. A szoláriumozás során azonnali mellékhatások is felléphetnek: bőrbetegségek, foto-allergiás bőrreakció, viszketés. Hosszú idejű szoláriumozás gyulladáskeltő hatású, amely néhány nap után megjelenő bőrpírt jelent.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.