Menü

Amiért még mindig nincs kockahasad

A hasizmot látványra mindenki ismeri (legalábbis képről biztosan), ám a felépítéséről nem mindenki tud eleget. A hasizom különböző lefutású izmokból áll össze, ezek az egyenes hasizom; a külső ferde hasizom; a belső ferde hasizom és a haránt hasizom.

A hasizmok az alsó háti izmokkal együtt hozzák létre a core izomzatot, ami ha eléggé fejlett és nem feledkezünk meg az edzéséről, nyújtásáról és regenerálásáról, akkor nem leszünk derékfájósak.

A hasizmok feladata a gerinc rögzítése és tartása, a hajlás, homorítás, törzsfordítás, oldalra dőlés kivitelezése, de még a légzésben is szerepet játszanak.

1. TÚL SOK FELÜLÉST CSINÁLSZ

A hasprésektől nem lesz izmosabb a has, sőt! Maga a hasprés nem kifejezetten jó gyakorlat, mert nem mozgatja meg az egész tested és amúgy is fekszel, miközben a felüléseket csinálod. Ha izmos hasfalat szeretnél magadnak, csinálj sok kardiót (futás, biciklizés, bokszolás), ami mindenhonnan „leolvasztja” rólad a felesleges zsírréteget.

2. NEM GYÚRSZ KELLŐEN A HASIZMOKRA

Hiába vagy izmos, ha a mélyizmokat és a core izmokat nem dolgoztatod meg, soha nem lesznek igazán ütős haskockáid! A legjobb gyakorlatok az izmok növeléséhez a súlyzós feladatok (az emelések és a súlyzóval végezhető guggolások), amik a fitneszversenyzők is rendszeresen végeznek.

3. NEM ERŐSÍTED A HÁTAD

Az izmos hasfal eléréshez a hátadnak és a derekadnak is erősnek kell lennie! Ha nem szeretnél különösen kigyúrt hátizmot magadnak, akkor csak figyelj mindig a helyes testtartásra: húzd be a pocid, told ki a mellkasod, feszítsd hátra a vállaid és máris erősíted a hátadat! Nem mellesleg, még a gerincednek is jót teszel vele.

4. NEM SZÁLKÁSÍTOD AZ IZMAIDAT

Csak rövid ideig szoktál kardiózni és az egy-két kilónál nehezebb súlyokat is csak néha emelgeted? Valószínűleg azért nincsenek még feltűnő hasizmaid, mert túl könnyen veszed az edzést! Ha egy cseppet sem erőlteted meg magad, nem fog bekövetkezni a várva várt eredmény.

5. CSAK A HASIZMAIDAT EDZED

Olyan edzéstervet követsz, ami egy nap csak egy izomcsoportot mozgat meg? Az a szomorú hírünk, hogy ha mindig csak ugyanazt a területet dolgoztatod meg, nem fognak fejlődni az izmaid és a változás is el fog maradni. Amennyiben látványosabb és erősebb izmokra vágysz, mindenképpen ügyelj arra, hogy egy edzés keretén belül a has-, a hát-, a kar-, és a lábizmaidat is megdolgoztasd.

Miből lesz a kockahas?

Az egyenes hasizmot három közbeiktatott vízszintes és egy függőleges inas rész szakítja meg, ez adja a jellegzetes kockás mintát, amiből rendszerint hat van, vagyis annyi látszik szerencsés esetben.

Mivel ez az izom biológiai felépítése, kijelenthetjük, hogy voltaképp mindenkinek kockás a hasa, csak épp nem mindenkinek látszik a zsírtól, kötőszövettől, és a szövetek víztárolása miatt. Ha kockás hasat szeretnénk, két fontos dolgot kell megtenni: az izom fejlesztését és az azt elfedő zsírréteg felszámolását.

Szerző: Udvari Fanni

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.