Menü

Amiért még mindig nincs kockahasad

A hasizmot látványra mindenki ismeri (legalábbis képről biztosan), ám a felépítéséről nem mindenki tud eleget. A hasizom különböző lefutású izmokból áll össze, ezek az egyenes hasizom; a külső ferde hasizom; a belső ferde hasizom és a haránt hasizom.

A hasizmok az alsó háti izmokkal együtt hozzák létre a core izomzatot, ami ha eléggé fejlett és nem feledkezünk meg az edzéséről, nyújtásáról és regenerálásáról, akkor nem leszünk derékfájósak.

A hasizmok feladata a gerinc rögzítése és tartása, a hajlás, homorítás, törzsfordítás, oldalra dőlés kivitelezése, de még a légzésben is szerepet játszanak.

1. TÚL SOK FELÜLÉST CSINÁLSZ

A hasprésektől nem lesz izmosabb a has, sőt! Maga a hasprés nem kifejezetten jó gyakorlat, mert nem mozgatja meg az egész tested és amúgy is fekszel, miközben a felüléseket csinálod. Ha izmos hasfalat szeretnél magadnak, csinálj sok kardiót (futás, biciklizés, bokszolás), ami mindenhonnan „leolvasztja” rólad a felesleges zsírréteget.

2. NEM GYÚRSZ KELLŐEN A HASIZMOKRA

Hiába vagy izmos, ha a mélyizmokat és a core izmokat nem dolgoztatod meg, soha nem lesznek igazán ütős haskockáid! A legjobb gyakorlatok az izmok növeléséhez a súlyzós feladatok (az emelések és a súlyzóval végezhető guggolások), amik a fitneszversenyzők is rendszeresen végeznek.

3. NEM ERŐSÍTED A HÁTAD

Az izmos hasfal eléréshez a hátadnak és a derekadnak is erősnek kell lennie! Ha nem szeretnél különösen kigyúrt hátizmot magadnak, akkor csak figyelj mindig a helyes testtartásra: húzd be a pocid, told ki a mellkasod, feszítsd hátra a vállaid és máris erősíted a hátadat! Nem mellesleg, még a gerincednek is jót teszel vele.

4. NEM SZÁLKÁSÍTOD AZ IZMAIDAT

Csak rövid ideig szoktál kardiózni és az egy-két kilónál nehezebb súlyokat is csak néha emelgeted? Valószínűleg azért nincsenek még feltűnő hasizmaid, mert túl könnyen veszed az edzést! Ha egy cseppet sem erőlteted meg magad, nem fog bekövetkezni a várva várt eredmény.

5. CSAK A HASIZMAIDAT EDZED

Olyan edzéstervet követsz, ami egy nap csak egy izomcsoportot mozgat meg? Az a szomorú hírünk, hogy ha mindig csak ugyanazt a területet dolgoztatod meg, nem fognak fejlődni az izmaid és a változás is el fog maradni. Amennyiben látványosabb és erősebb izmokra vágysz, mindenképpen ügyelj arra, hogy egy edzés keretén belül a has-, a hát-, a kar-, és a lábizmaidat is megdolgoztasd.

Miből lesz a kockahas?

Az egyenes hasizmot három közbeiktatott vízszintes és egy függőleges inas rész szakítja meg, ez adja a jellegzetes kockás mintát, amiből rendszerint hat van, vagyis annyi látszik szerencsés esetben.

Mivel ez az izom biológiai felépítése, kijelenthetjük, hogy voltaképp mindenkinek kockás a hasa, csak épp nem mindenkinek látszik a zsírtól, kötőszövettől, és a szövetek víztárolása miatt. Ha kockás hasat szeretnénk, két fontos dolgot kell megtenni: az izom fejlesztését és az azt elfedő zsírréteg felszámolását.

Szerző: Udvari Fanni

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.