Menü

A Gaba egészségre gyakorolt hatásai

A GABA egyik fő funkciója az idegi ingerlékenység csökkentése, amely a szorongáshoz és a félelem érzéséhez kapcsolható.

Ez azért van, mert nyugtató hatású, így gyakran használják természetes gyógymódként a szorongásra. Valójában bizonyos szorongásos rendellenességek a GABA csökkent szintjéhez társulnak.

Javítja az alvást

Az álmatlanság az az állapot, amelyet az elalvás nehézsége jellemez, és amely becslések szerint a felnőttek körülbelül 30 százalékát érinti világszerte. A GABA relaxáló, nyugtató hatást fejt ki, és az idegi ingerlékenység csökkentésével képes természetes módon segíteni az alvást.

Enyhíti a depressziót

A szorongás és az alvásszabályozás mellett a GABA neurotranszmitter központi szerepet játszik a depresszió kezelésében is. A kutatások szerint a depresszióban szenvedők általában alacsonyabb GABA szinttel rendelkeznek, mint a depresszió nélküliek.

Csökkenti a PMS tüneteit

A premenstruációs szindróma vagy a PMS olyan tünetek csoportja, mint a hangulatváltozás, a fáradtság és az étkezési vágyakozás, amelyek a nőknél az ovuláció és a menstruációs vérzés kezdete között fordul elő.

Csökkenti a gyulladásokat

Bár a gyulladás egy normál válasz, amelyet az immunrendszer a betegség vagy sérülés következtében alakít ki, a krónikus gyulladás hozzájárulhat olyan betegségekhez, mint a rák, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás. Egyes kutatások szerint a GABA csökkentheti a gyulladásokat és hasznos lehet ezeknek a betegségeknek a megelőzésében.

Fokozza a figyelmet

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség, amely általánosan ADHD-ként ismert, olyan állapot, amely mind a gyermekeket, mind a felnőtteket érinti, és olyan tüneteket okozhat, mint a korlátozott figyelem, az impulzivitás és a hiperaktivitás. A GABA-t sok esetben a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar kezelésére és a tünetek csökkentésére használják.

Növeli a növekedési hormon szintjét

Az emberi növekedési hormon az agyalapi mirigyben termelt hormon, amely olyan előnyökkel jár, mint a megnövekedett izomerő, az alacsonyabb a szívbetegség kockázat, a javult testösszetétel és az erősebb csontok. Ennek az esszenciális hormonnak a hiánya olyan tünetekhez vezethet, mint a késleltetett pubertás és a gyermekek lelassult növekedése, valamint a depresszió, a szexuális diszfunkció, az inzulinrezisztencia és a felnőttek esetén a szívbetegségének fokozott kockázata.

A GABA vásárlása és használata

A tiszta GABA kiegészítők elérhetők az egészségügyi boltokban, gyógyszertárakban és az interneten. Olyan kiegészítőket is találhat, amelyek csak gyógyszertárakban vásárolhat meg és kombinálják a GABA-t más szorongáscsökkentő szerekkel.

A GABA kapszula helyett választhat olyan természetes gyógynövényeket is a szorongás csökkentéséhez, amelyek segíthetnek a GABA aktivitás hatékony növeléséhez az agyban.

A Valerian gyökér például bizonyítottan fokozza a GABA felszabadulását az agy idegvégződéseiből, és megakadályozza, hogy újra visszatérjen az idegsejtekbe. A valeriant ezért gyakran használják természetes gyógymódként a szorongás, az álmatlanság és a menstruációs görcsök kezelésére.

A magnézium szintén fontos szerepet játszik a GABA funkciójában. Valójában az álmatlanság és a szorongás a magnéziumhiány két gyakori jele. Az elegendő mennyiségű magnézium pótlása a táplálékból vagy táplálékkiegészítőkből segíthet növelni a GABA szintet és megelőzni ezeket a negatív mellékhatásokat.

A B6-vitamin szintén fontos, hiszen katalizálja a GABA termelését. A B6-vitamin bevitele segíthet biztosítani a GABA neurotranszmitter megfelelő szintjét és elkerülni a szorongást és az álmatlanságot.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?