Menü

A Gaba egészségre gyakorolt hatásai

A GABA egyik fő funkciója az idegi ingerlékenység csökkentése, amely a szorongáshoz és a félelem érzéséhez kapcsolható.

Ez azért van, mert nyugtató hatású, így gyakran használják természetes gyógymódként a szorongásra. Valójában bizonyos szorongásos rendellenességek a GABA csökkent szintjéhez társulnak.

Javítja az alvást

Az álmatlanság az az állapot, amelyet az elalvás nehézsége jellemez, és amely becslések szerint a felnőttek körülbelül 30 százalékát érinti világszerte. A GABA relaxáló, nyugtató hatást fejt ki, és az idegi ingerlékenység csökkentésével képes természetes módon segíteni az alvást.

Enyhíti a depressziót

A szorongás és az alvásszabályozás mellett a GABA neurotranszmitter központi szerepet játszik a depresszió kezelésében is. A kutatások szerint a depresszióban szenvedők általában alacsonyabb GABA szinttel rendelkeznek, mint a depresszió nélküliek.

Csökkenti a PMS tüneteit

A premenstruációs szindróma vagy a PMS olyan tünetek csoportja, mint a hangulatváltozás, a fáradtság és az étkezési vágyakozás, amelyek a nőknél az ovuláció és a menstruációs vérzés kezdete között fordul elő.

Csökkenti a gyulladásokat

Bár a gyulladás egy normál válasz, amelyet az immunrendszer a betegség vagy sérülés következtében alakít ki, a krónikus gyulladás hozzájárulhat olyan betegségekhez, mint a rák, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás. Egyes kutatások szerint a GABA csökkentheti a gyulladásokat és hasznos lehet ezeknek a betegségeknek a megelőzésében.

Fokozza a figyelmet

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség, amely általánosan ADHD-ként ismert, olyan állapot, amely mind a gyermekeket, mind a felnőtteket érinti, és olyan tüneteket okozhat, mint a korlátozott figyelem, az impulzivitás és a hiperaktivitás. A GABA-t sok esetben a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar kezelésére és a tünetek csökkentésére használják.

Növeli a növekedési hormon szintjét

Az emberi növekedési hormon az agyalapi mirigyben termelt hormon, amely olyan előnyökkel jár, mint a megnövekedett izomerő, az alacsonyabb a szívbetegség kockázat, a javult testösszetétel és az erősebb csontok. Ennek az esszenciális hormonnak a hiánya olyan tünetekhez vezethet, mint a késleltetett pubertás és a gyermekek lelassult növekedése, valamint a depresszió, a szexuális diszfunkció, az inzulinrezisztencia és a felnőttek esetén a szívbetegségének fokozott kockázata.

A GABA vásárlása és használata

A tiszta GABA kiegészítők elérhetők az egészségügyi boltokban, gyógyszertárakban és az interneten. Olyan kiegészítőket is találhat, amelyek csak gyógyszertárakban vásárolhat meg és kombinálják a GABA-t más szorongáscsökkentő szerekkel.

A GABA kapszula helyett választhat olyan természetes gyógynövényeket is a szorongás csökkentéséhez, amelyek segíthetnek a GABA aktivitás hatékony növeléséhez az agyban.

A Valerian gyökér például bizonyítottan fokozza a GABA felszabadulását az agy idegvégződéseiből, és megakadályozza, hogy újra visszatérjen az idegsejtekbe. A valeriant ezért gyakran használják természetes gyógymódként a szorongás, az álmatlanság és a menstruációs görcsök kezelésére.

A magnézium szintén fontos szerepet játszik a GABA funkciójában. Valójában az álmatlanság és a szorongás a magnéziumhiány két gyakori jele. Az elegendő mennyiségű magnézium pótlása a táplálékból vagy táplálékkiegészítőkből segíthet növelni a GABA szintet és megelőzni ezeket a negatív mellékhatásokat.

A B6-vitamin szintén fontos, hiszen katalizálja a GABA termelését. A B6-vitamin bevitele segíthet biztosítani a GABA neurotranszmitter megfelelő szintjét és elkerülni a szorongást és az álmatlanságot.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.