Menü

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.

Mikor ajánlott a szódabikarbónás víz ivása?

Kiegyensúlyozott pH-érték:

A szódabikarbóna lúgosító hatású, ezért kiegyensúlyozott pH-értéket eredményez. A savasság ugyan megkönnyíti az emésztést, azonban egy lúgosabb pH egészségesebbnek tekinthető, mivel a legtöbb degeneratív betegség savas környezetben fejlődik.

Vesekő megelőzése:

A vesék érzékenyek a savas vizeletre, különösen akkor, ha már a vesekövek is kialakultak. Ha szódabikarbónát iszunk, az karbantartja a veséket, így nehezebben alakul ki a vesekő.

Savsemlegesítő:

A szódabikarbóna semlegesíti a savat, ezért ha gyomorégéssel küzdünk ajánlott a fogyasztása.

Antiszeptikus:

A szódabikarbónának antiszeptikus hatása van, elpusztítja a parazitákat, gombákat, és penészölő. Kiváló száj- és torokfertőtlenítő, megfázás, nátha esetén javasolt a szódabikarbónával való gargarizálás.

Megelőzheti a köszvényt:

Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Mivel a szódabikarbóna egyensúlyban tartja a szervezet pH-értékét, egyes szakemberek javasolják a fogyasztását.

Szépségápolás

Használhatjuk vészhelyzetben szárazsamponnak, amikor nincs időnk hajat mosni. Szórjuk be a kritikus részeket, hagyjuk pár percig hatni, majd jó alaposan keféljük ki. Ugyanígy háziállataink bundáját is tisztává és szagtalanná varázsolhatjuk. Ha a kezünk főzés során átvette a hal, vagy fokhagyma illatát, szagtalanítsunk szódabikarbóna-pasztával (fentebb már említettük az elkészítés módját), de készíthetünk belőle lábfürdőt fáradt lábainknak. Sőt egy fél csészével a fürdővizünkhöz adva egész testünkkel elmerülhetünk benne, és bőrpuhító hatását élvezhetjük.

Leégtünk? Enyhülést hoz a szódás-vizes borogatás.
Akiknek a hagyományos dezodorok nem váltak be, hónaljukat vagy akár lábfejüket is dörzsölhetik szódabikarbónával, hiszen sokaknak bevált már a módszer a kellemetlen izzadtságszag távoltartására.

Háztartás

Helyezzünk egy kis tányérka szódabikarbónát a hűtőbe, szórjunk belőle egy keveset a szemetesláda aljára és tegyünk belőle egy adaggal a kamrába is: remekül szagtalanít. Az edények és a szivacsok átható ételszagát is megszüntethetjük a fehér por és forró víz keverékében áztatva. Koszos, zsíros felületek pucolásakor tegyünk belőle nedves rongyra, dörzsöljük vele át a tisztítandó felületet, majd öblítsük le tiszta vízzel. Segítségével ugyanígy megoldható a gyermekjátékok biztonságos tisztántartása is.
Szőnyegeinket is rendben tarthatjuk vele: szórjuk be a tisztítani kívánt felületet, hagyjuk állni rajta legalább 15 percig, majd porszívózzuk fel. Ismételjük, ha szükséges.
A szóda és víz 3:1 arányú keverékéből kiváló ezüsttisztító pasztát keverhetünk, mellyel az ezüstneműt dörzsölhetjük át. Ezután öblítsük le vízzel, majd töröljük át egy puha ruhával.

Az eldugult lefolyó ellen ugyanúgy felvehetjük a harcot a szódabikarbóna segítségével, ha hetente negyed csésze szódabikarbónát beleöntünk, majd forró vízzel leöblítjük.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.