Menü

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív édesítőszereket finomított- és kristálycukor helyett. Ki diéta miatt, ki egészségügyi okokból, de egy biztos; nem akarunk lemondani az édes ízről. Ez természetesen érthető, viszont az elérhető opciók sajnos nem nyújtanak mindig kielégítő megoldást a boltok polcain. Erre hoztunk most egy olyan természetes cukor forrást, amit akár otthon is elkészíthetünk bármikor.

Már biztosan ismeri mindenki a boltokban kapható édesítőszerek mindegyikét. Stevia, xilit, eritrit, legyen akár tablettás vagy folyékony formában. Ezek azonban sokszor nem adják vissza azt az igazi, édes ízt, műanyag hatást keltenek és nem is olyan egészségesek. Találni persze helyettesítőnek mézet, agave szirupot, juharszirupot és hasonlókat, ezek viszont legalább annyira hízlalnak, mint a kristálycukor és társai, így aki diéta miatt keres valami más alternatívát, annak ezek sem megfelelők.

Igaz, a következő példa is tartalmaz cukrot, így a cukorbetegek számára mindenképp javallott használat előtt konzultálni az orvosukkal, azonban diéta esetén mértékkel fogyasztható, minden más esetben pedig kifejezetten ajánlott.

A datolya egy tápanyagokban gazdag, egészséges, természetes cukortartalmú gyümölcs, amiből otthon könnyűszerrel készíthető datolyapaszta, vagyis egy cukor helyett használható édesítő. Akár süteményekben és kásákban is felhasználható a karamellás íze miatt, de magában, édesítőként is megállja a helyét. Nézzük, hogyan is kell elkészíteni és miért olyan egészséges.

A datolyapaszta elkészítéséhez mindössze magozott, aszalt datolyára, vízre és egy turmixgépre van szükségünk. A datolyákat öntsük le annyi vízzel, amennyi épp elfedi őket, majd hagyjuk pihenni körülbelül 4 órát, ezalatt teljesen megpuhulnak az aszalt szemek. Miután teljesen megpuhultak, turmixoljuk le krémes állagúra és készen is van a teljesen mindenmentes, egészséges házi édesítőnk, a datolyapaszta. Hogy mennyire lesz krémes vagy épp sűrű a végeredmény, az a hozzáadott víztől függ. Akár egész éjszakára is hagyhatjuk puhulni, vagy leönthetjük róla a felesleges vizet pár óra ázás után. Miután készen vagyunk, hűtőben tárolva magától is eláll néhány napig, így nem kell azonnal felhasználni.

A datolya nem csak tápanyagokban, de rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, valamint antioxidáns hatású vegyületei révén hozzájárul immunrendszerünk védelméhez és testünk regenerációs képességét is javítja. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, valamint a vércukorszintet is stabilizálja. Ásványi anyagok közül a kálium, magnézium és vas található meg benne nagy mennyiségben, ami a szív és az idegrendszer egészségét támogatja. Szintén tartalmaz C-, A-, és különböző B-vitaminokat is.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.