Menü

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív édesítőszereket finomított- és kristálycukor helyett. Ki diéta miatt, ki egészségügyi okokból, de egy biztos; nem akarunk lemondani az édes ízről. Ez természetesen érthető, viszont az elérhető opciók sajnos nem nyújtanak mindig kielégítő megoldást a boltok polcain. Erre hoztunk most egy olyan természetes cukor forrást, amit akár otthon is elkészíthetünk bármikor.

Már biztosan ismeri mindenki a boltokban kapható édesítőszerek mindegyikét. Stevia, xilit, eritrit, legyen akár tablettás vagy folyékony formában. Ezek azonban sokszor nem adják vissza azt az igazi, édes ízt, műanyag hatást keltenek és nem is olyan egészségesek. Találni persze helyettesítőnek mézet, agave szirupot, juharszirupot és hasonlókat, ezek viszont legalább annyira hízlalnak, mint a kristálycukor és társai, így aki diéta miatt keres valami más alternatívát, annak ezek sem megfelelők.

Igaz, a következő példa is tartalmaz cukrot, így a cukorbetegek számára mindenképp javallott használat előtt konzultálni az orvosukkal, azonban diéta esetén mértékkel fogyasztható, minden más esetben pedig kifejezetten ajánlott.

A datolya egy tápanyagokban gazdag, egészséges, természetes cukortartalmú gyümölcs, amiből otthon könnyűszerrel készíthető datolyapaszta, vagyis egy cukor helyett használható édesítő. Akár süteményekben és kásákban is felhasználható a karamellás íze miatt, de magában, édesítőként is megállja a helyét. Nézzük, hogyan is kell elkészíteni és miért olyan egészséges.

A datolyapaszta elkészítéséhez mindössze magozott, aszalt datolyára, vízre és egy turmixgépre van szükségünk. A datolyákat öntsük le annyi vízzel, amennyi épp elfedi őket, majd hagyjuk pihenni körülbelül 4 órát, ezalatt teljesen megpuhulnak az aszalt szemek. Miután teljesen megpuhultak, turmixoljuk le krémes állagúra és készen is van a teljesen mindenmentes, egészséges házi édesítőnk, a datolyapaszta. Hogy mennyire lesz krémes vagy épp sűrű a végeredmény, az a hozzáadott víztől függ. Akár egész éjszakára is hagyhatjuk puhulni, vagy leönthetjük róla a felesleges vizet pár óra ázás után. Miután készen vagyunk, hűtőben tárolva magától is eláll néhány napig, így nem kell azonnal felhasználni.

A datolya nem csak tápanyagokban, de rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, valamint antioxidáns hatású vegyületei révén hozzájárul immunrendszerünk védelméhez és testünk regenerációs képességét is javítja. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, valamint a vércukorszintet is stabilizálja. Ásványi anyagok közül a kálium, magnézium és vas található meg benne nagy mennyiségben, ami a szív és az idegrendszer egészségét támogatja. Szintén tartalmaz C-, A-, és különböző B-vitaminokat is.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.