Menü

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív édesítőszereket finomított- és kristálycukor helyett. Ki diéta miatt, ki egészségügyi okokból, de egy biztos; nem akarunk lemondani az édes ízről. Ez természetesen érthető, viszont az elérhető opciók sajnos nem nyújtanak mindig kielégítő megoldást a boltok polcain. Erre hoztunk most egy olyan természetes cukor forrást, amit akár otthon is elkészíthetünk bármikor.

Már biztosan ismeri mindenki a boltokban kapható édesítőszerek mindegyikét. Stevia, xilit, eritrit, legyen akár tablettás vagy folyékony formában. Ezek azonban sokszor nem adják vissza azt az igazi, édes ízt, műanyag hatást keltenek és nem is olyan egészségesek. Találni persze helyettesítőnek mézet, agave szirupot, juharszirupot és hasonlókat, ezek viszont legalább annyira hízlalnak, mint a kristálycukor és társai, így aki diéta miatt keres valami más alternatívát, annak ezek sem megfelelők.

Igaz, a következő példa is tartalmaz cukrot, így a cukorbetegek számára mindenképp javallott használat előtt konzultálni az orvosukkal, azonban diéta esetén mértékkel fogyasztható, minden más esetben pedig kifejezetten ajánlott.

A datolya egy tápanyagokban gazdag, egészséges, természetes cukortartalmú gyümölcs, amiből otthon könnyűszerrel készíthető datolyapaszta, vagyis egy cukor helyett használható édesítő. Akár süteményekben és kásákban is felhasználható a karamellás íze miatt, de magában, édesítőként is megállja a helyét. Nézzük, hogyan is kell elkészíteni és miért olyan egészséges.

A datolyapaszta elkészítéséhez mindössze magozott, aszalt datolyára, vízre és egy turmixgépre van szükségünk. A datolyákat öntsük le annyi vízzel, amennyi épp elfedi őket, majd hagyjuk pihenni körülbelül 4 órát, ezalatt teljesen megpuhulnak az aszalt szemek. Miután teljesen megpuhultak, turmixoljuk le krémes állagúra és készen is van a teljesen mindenmentes, egészséges házi édesítőnk, a datolyapaszta. Hogy mennyire lesz krémes vagy épp sűrű a végeredmény, az a hozzáadott víztől függ. Akár egész éjszakára is hagyhatjuk puhulni, vagy leönthetjük róla a felesleges vizet pár óra ázás után. Miután készen vagyunk, hűtőben tárolva magától is eláll néhány napig, így nem kell azonnal felhasználni.

A datolya nem csak tápanyagokban, de rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, valamint antioxidáns hatású vegyületei révén hozzájárul immunrendszerünk védelméhez és testünk regenerációs képességét is javítja. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, valamint a vércukorszintet is stabilizálja. Ásványi anyagok közül a kálium, magnézium és vas található meg benne nagy mennyiségben, ami a szív és az idegrendszer egészségét támogatja. Szintén tartalmaz C-, A-, és különböző B-vitaminokat is.

A legjobb pisztáciás finomságok

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!