Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő
- Dátum: 2021.09.14., 05:36
- Balogh Emese
- képek:pixabay.com
- A-vitamin, antioxidáns, ásványi anyag, B-vitamin, C-vitamin, cukor, datolya, datolyapaszta, édes, édesítő, emésztés, házi, idegrendszer, immunrendszer, kálium, magnézium, regeneráció, rost, szív, természetes, turmix, vas, vitamin, víz
Sokan használnak alternatív édesítőszereket finomított- és kristálycukor helyett. Ki diéta miatt, ki egészségügyi okokból, de egy biztos; nem akarunk lemondani az édes ízről. Ez természetesen érthető, viszont az elérhető opciók sajnos nem nyújtanak mindig kielégítő megoldást a boltok polcain. Erre hoztunk most egy olyan természetes cukor forrást, amit akár otthon is elkészíthetünk bármikor.

Már biztosan ismeri mindenki a boltokban kapható édesítőszerek mindegyikét. Stevia, xilit, eritrit, legyen akár tablettás vagy folyékony formában. Ezek azonban sokszor nem adják vissza azt az igazi, édes ízt, műanyag hatást keltenek és nem is olyan egészségesek. Találni persze helyettesítőnek mézet, agave szirupot, juharszirupot és hasonlókat, ezek viszont legalább annyira hízlalnak, mint a kristálycukor és társai, így aki diéta miatt keres valami más alternatívát, annak ezek sem megfelelők.
Igaz, a következő példa is tartalmaz cukrot, így a cukorbetegek számára mindenképp javallott használat előtt konzultálni az orvosukkal, azonban diéta esetén mértékkel fogyasztható, minden más esetben pedig kifejezetten ajánlott.
A datolya egy tápanyagokban gazdag, egészséges, természetes cukortartalmú gyümölcs, amiből otthon könnyűszerrel készíthető datolyapaszta, vagyis egy cukor helyett használható édesítő. Akár süteményekben és kásákban is felhasználható a karamellás íze miatt, de magában, édesítőként is megállja a helyét. Nézzük, hogyan is kell elkészíteni és miért olyan egészséges.

A datolyapaszta elkészítéséhez mindössze magozott, aszalt datolyára, vízre és egy turmixgépre van szükségünk. A datolyákat öntsük le annyi vízzel, amennyi épp elfedi őket, majd hagyjuk pihenni körülbelül 4 órát, ezalatt teljesen megpuhulnak az aszalt szemek. Miután teljesen megpuhultak, turmixoljuk le krémes állagúra és készen is van a teljesen mindenmentes, egészséges házi édesítőnk, a datolyapaszta. Hogy mennyire lesz krémes vagy épp sűrű a végeredmény, az a hozzáadott víztől függ. Akár egész éjszakára is hagyhatjuk puhulni, vagy leönthetjük róla a felesleges vizet pár óra ázás után. Miután készen vagyunk, hűtőben tárolva magától is eláll néhány napig, így nem kell azonnal felhasználni.
A datolya nem csak tápanyagokban, de rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, valamint antioxidáns hatású vegyületei révén hozzájárul immunrendszerünk védelméhez és testünk regenerációs képességét is javítja. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, valamint a vércukorszintet is stabilizálja. Ásványi anyagok közül a kálium, magnézium és vas található meg benne nagy mennyiségben, ami a szív és az idegrendszer egészségét támogatja. Szintén tartalmaz C-, A-, és különböző B-vitaminokat is.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.