Menü

A B-vitamin komplex tagjai

A B-vitaminokat együttes néven úgy hívjuk, hogy B-komplex. A komplex tagjainak külön-külön is fontos feladata van a szervezet egyensúlyban tartásában, sőt, sokszor átfedést is találunk a funkciók között. Általánosságban elmondható azonban, hogy a immunrendszer, a mentális egyensúly és a szív egészségében játszanak kiemelten fontos szerepet, valamint szépségápolás szempontjából sem utolsók, hiszen a haj, a bőr és a köröm épsége is ezeknek a vitaminoknak köszönhető.

A B-komplex tagjai a következők:

B1-vitamin (tiamin)
B2-vitamin (riboflavin)
B5-vitamin (pantoténsav)
B6-vitamin (piridoxin)
B7-vitamin (biotin)
B9-vitamin (inozitol)
B12-vitamin (kobalamin)

A B1-vitamin fő funkciója a szénhidrát-anyagcsere enzimjeinek segítése, az idegrendszer, valamint a szív- és érrendszer megfelelő működésének támogatása. Teljes kiőrlésű gabonakészítményekben és olajos magvakban is megtalálható.

A B2-vitamin egy erős antioxidáns, ami az immunrendszert erősíti, valamint a haj, a bőr és a körmök épségét is segít megóvni. Jellemzően tejtermékekben, tojásban, májban és halban található meg, de a marhahús is tartalmaz riboflavint, akárcsak az avokádó.

A B5-vitamin segíti mind a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék hasznosulását is, nem meglepő hát, hogy aki diétába kezd, annak elengedhetetlen, hogy pantoténsavat is bevigyen a szervezetébe. Emellett idegvédő hatása is van, valamint egyes kutatások szerint segít a dohányzásról való leszokásban és migrén esetén is. Legfőbb forrásai a hal, máj, hüvelyesek, joghurt, valamint a brokkoli.

A B6-vitamin a komplex egyik legfontosabb tagja, mivel ez látja el a legtöbb és legkülönfélébb feladatot. Elsősorban a vörösvérsejtek képzésében játszik szerepet, de elengedhetetlen a szénhidrát anyagcserében, a szerotonin szintézisében – ezáltal a depresszió tüneteinek enyhítésében – valamint álmatlanság és premenstruációs-szindróma ellen is hasznosnak bizonyul. Főként szárnyasokban, halakban, csicseriborsóban és a banánban található meg.

A B-9 vitamin szintén fontos szerepet játszik az boldogság hormon, azaz a szerotonin termelődésében, ezen kívül pedig a B12-vitamin felszívódásában és a sejtosztódásban, azaz a regenerációban is nélkülözhetetlen. A legjobb B9-vitamin forrás a belsőségek, tojássárgája, tejtermékek, sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye és paprika.

Végül pedig a B12-vitamin, ami a már korábban említett vörösvérsejtek termelődésében, az idegrendszer megfelelő működésében és a DNS-képződésben is kiemelten fontos szerepet játszik. A legfőbb élelmi forrásai a hal, tojás, tejtermékek és általánosságban a húsok.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis

Bár ősszel mindig előkerül, egész évben érdemes fogyasztani a homoktövist, hiszen számtalan panaszra és betegségre kínál megoldást.

A szívgyógyító galagonya nyomában

A galagonya virágos hajtás végéből, vagy a galagonya bogyójából készült tea nemcsak erősíti és nyugtatja a szívet, hanem a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Hogyan fogyasszuk?

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?