Menü

A tánc lelkünkre gyakorolt hatásai

Amikor a tánc kerül szóba, legtöbben a profi táncosokra gondolnak, kifinomult mozdulatokra, és jól begyakorolt koreográfiákra. Sokan nem is mernek táncolni egy-egy eseményen, hiszen azt gondolják, hogy ciki, ha nem profi szinten művelik.

Pedig a tánc elsősorban nem a versenyzés miatt jó, számos egyéb olyan hatása van, amit nem is gondolnánk.

A tánc ősidőktől fogva az élet része. A ritmusra való mozgás már egészen gyerekkorunktól velünk van, ha csak egy kisgyermekre gondolsz, amikor zenét hall, máris hajlítgatja a kis térdeit, és rugózva táncol. A mozgás, mozdulat az élet alapeleme. A testünk arra lett tervezve, hogy mozduljon, érzékeljen, érezzen. A tánc mindenkiben ott él. Az ősi kultúrákban táncolva dolgoztak, fohászkodtak az istenekhez, az ünnepek része volt, és örömüket, bánatukat is tánccal fejezték ki. Kevesebb volt a verbális kommunikáció, így a mozdulatnak nagyobb szerep jutott. A táncban el volt rejtve az üzenet, amit a másik féllel közölni szerettek volna.

Nincsen rá pontos meghatározás, hogy mi is a tánc, ami viszont biztos: mindegyikünkben ott él a szenvedély, melyet a testünkön keresztül tudunk kifejezni. Amikor a háttérben szól a zene, halljuk a dallamot, melyre a lélek szárnyal, amikor elkezdi követni a test a ritmust, akkor egy pillanatra megáll az idő. A hétköznapi apró gondok sokasága megszűnik, és olyan állapotba kerülünk, melybe semmi mással nem lehetséges. Nem véletlenül a táncot mozgó meditációnak is szokták nevezni. A táncolásnak nem célja az, hogy valakit a szégyenkezés érzése fogjon el, vagy épp az önkifejezéstől való félelem.

Tested egyedi, különleges, és miközben táncolsz, gyönyörűvé válsz, hiszen lelked saját nyelve lesz látható a mozdulatokon keresztül.
Egy olyan önkifejezési forma, amely láthatóvá teszi az éppen aktuális lélekállapotot. Amikor egyedül táncolsz, akkor saját érzéseid, gondolataid válnak láthatóvá, míg a párban táncolás megmutatja kapcsolatotok milyenségét.

A tánc megtanít a haladásra, a továbblépésre, hogy ne ragadjunk bele egy-egy élethelyzetbe.
Testünk mozgásba lendül, általa pedig megtelítődünk élettel, kreativitásunk nő. A szólótáncok segítenek az önbizalom fejlesztésében, önmagunk elfogadásában, megmutatják hogyan használjuk nőiességünket. A mozdulatok tárházából mindenki kiválaszthatja, hogy neki melyik áll jól, mikor mi és hogyan használatos.

A páros táncok során a másik iránti bizalom tanulható meg, illetve nőként megélhető az átadottság érzése is. Hogy nem kell nekem irányítanom, vezetnem, mert ott van velem szemben a férfi, aki ezt megteszi.

Így én megélhetem azt, hogy virágzok, ragyogok, díszítem a mozdulataimat. Ahogy mondani szoktuk: táncban a férfi a keret, a nő pedig a festmény.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.