Menü

Szervezetünk feltöltése – Mit együnk, hogy C- és D vitamin raktáraink rendben legyenek

Testünknek szüksége van vitaminokra, melyeket tabletták és ivólevek révén pótolhatunk, de ha odafigyelünk, helyes étkezéssel bevihetjük szervezetünkbe. Íme, néhány tipp!

Nem csak az őszi, téli időszakban van szükségünk a vitamin utánpótlásra, bár inkább a megfázásos, influenzás időszakban gondolunk erre. Ezek a vitaminok nem csak az immunrendszerünkre vannak jó hatással, hanem csontjaink, bőrünk egészségének fenntartásában is fontos szerepet játszanak. A koronavírus megjelenése óta többet hallhatunk a C- és D vitamin bevitelről, de ezeket nem csak gyógyszertárakban és drogériákban kapható tablettákkal oldhatjuk meg, hanem étkezésünk helyes irányba terelésével.

Gyerekként minden ételre azt mondták a szüleink, hogy meg kell enni, mert ott van benne a sok vitamin és most, jelenleg szülőkent belátom, hogy azért volt abban valami, nem csak egy indok volt, hogy ne válogassunk.

C vitamint nagyon sok zöldség és gyümölcs tartalmaz, ezeket piacokon, multiknál is meg tudjuk venni, de a kertes házban élők egy kisebb magas ágyásban, vagy kár egy nagyobb cserépben a balkonon is meg tudják termeszteni maguknak.

Az egyik legjobb zöldség a paprika. Lehet az klasszikus tv paprika, kaliforniai paprika, de a legtutibb a chili paprika. Ez nagyon jó hír a csípős ízeket kedvelőknek, mert a chili nem csak segít megelőzni a gyomorfekélyt, de 100 g chili paprikában körülbelül 240 mg C-vitamin van. A kaliforniai paprikából a sárgát választva egy egészen jó vitamin adagban lehet részünk.

A fodros kel és a kelbimbó is tele van C vitaminnal, ezeket nyersen nem fogyasztjuk általában, ezért a főzés során valamennyit vesztünk ebből a vitamin adagból, de még így is érdemes fogyasztani, levesként és rakottas formában is. A helyzet ugyanez a brokkolival is, én imádom pizzán, krémlevesként, csőben sütve, nagyjából mindenhogy.

Gyümölcs is van, ilyenkor persze elsőre a citrom jut eszünkbe, pedig az összes citrusfélének sok C-vitamint tartalmaz. Nagy szerencsénkre a szomszédasszonyom tavaly hozott egy szatyor kivit nekünk, a gyerekek nagyon szeretik és akkor olvastam utána, hogy bizony tele van mindenféle jósággal, K- és E vitamint is raktároz, egy közepes gyümölcs elfogyasztása már egy napi C-vitamin szükségletünk közel 80%-át fedezheti. A diétázóknak figyelmébe ajánlom az epret, melyet nagyon könnyű termeszteni, gazdag antioxidánsokban is, és hiába édes az íze, mégis alacsony a cukortartalma. Frissen szedve is és fagyasztóból előkapva is nagyon egészséges.

Kicsit térjünk át a D vitaminra. Nagyon fontos immunrendszerünknek, de jelenléte elengedhetetlen más szempontból is, mert ez segít a kalcium beépülésének a csontjainkba.

Az első és legfontosabb, hogy szabad levegőn legyünk, hiszen napsütés hatására szervezetünkben termelődik ez a vitamin. Mindig figyeljünk, hogy csak akkor menjünk napra, ha már túl vagyunk a kártékony UV sugárzási időintervallumon, amit általában délelőtt 11 órától délután 16 óráig szabnak meg nyáron.

Étkezéssel itt is segíthetünk. Jó hírem van a halételeket kedvelők számára, mert a tonhal, a tőkehal, a szardínia és a lazac húsa is jó D vitamin forrás. Azok, akik nem esznek halat, mint ahogy én sem sajnos, nekünk maradnak a gombás ételek, a tojás, a gabonafélék és a tejtermékek. A gombát bármilyen formában elkészíthetjük, de pár évvel ezelőtt megtudtam kedvenc francia rokonok révén, hogy ők bizony nyersen is fogyasztják salátába, viszont arra figyelnünk kell, hogy a gombát nehezen emészti meg szervezetünk. Reggelre szuper döntés egy tál tejben úszó gabonapehely, vagy tízóraira egy joghurt. Érdemes figyelni a tejtermékek csomagolását, mivel sokat D vitaminnal dúsítva árulnak.

A végére hagytam a csattanót, mert van egy tuti gyümölcs, amit egész évben vehetünk, ez pedig a narancs. Bár Magyarországon nem honos így ezt valószínűleg külföldi importként kapjuk, de mégis azért aduász, mert nem csak a C-vitamin, de a D vitamin tartalma is magas. Hajrá narancslé!

Vitaminraktáraink helyes szinten tartása fontos immunrendszerünknek, a csontjainknak, bőrünknek, fogainknak. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, figyeljünk a szezonálisan kapható termékekre, vagy termesszük mi magunk.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.