Menü

Útinapló – Izland, a befejező rész

Az első két részben sokat-sokat írtam Izland történelméről és vízeséseiről, hogy miért is nevezik a tüzek és vizek országának. Említettem, hogy a végső részben még kitérek a vizes csodákra, amiket nem szabad kihagyni, ha odautazunk.

Ami első látásra fel fog tűnni, az az egyik legjellegzetesebb dolog a szigeten, ami pedig a tengerpart. A fekete homok, ami a vízpartokat szegélyezi, kevés helyen látható a világon, ezt a vulkanikus kőzetnek köszönhetjük. Bár fürdőzésre a klíma nem alkalmas, de egy tengerparti séta akár egy El Camino-val is felér. A zord környezet nyugalmat és békét áraszt.

Izland nagyon különleges természeti adottságokkal rendelkezik, többek közt a geotermikus vízforrásokkal, melyeket nem csak fűtésre hasznosítanak, hanem a turizmus egyik legfőbb értéke. Itt jönnek képbe a gejzírek. Neve kijelentése a „kitörni”, a világon mindenhol ezt a kifejezést használják, de igazából az izlandi geysir szóból származik. A lényege az, hogy a gejzír üregeiben a Föld mélyéből származó magmatikus gázokból hő szabadul fel, ez felhevíti a vizet a talaj szintje alatt, ettől gőzfejlődés alakul ki, ami robbanásszerű vízfeltörést eredményez, vagyis a gőz vízoszlopként kilöki a vizet a kürtőből. Ez egy igen hihetetlen és elképesztő látvány. A szigeten több gejzír is található, állítólag 26 darab, ebből nem mind működik, vagyis nem mind ad kitörést, de meleg vize és jellegzetes „gyógyvíz szaga” is megtekinthető. A gejzírek melletti területen nagyon pompás éttermek vannak, melyekkel lehetőség nyílik a tradicionális ételek megkóstolására.

Az izlandiak közkedvelt szórakozása a sátrazás, túrázás és a szabadban fürdőzés. Ezt mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy a kies puszta, a semmi közepén, itt-ott található egy zuhany csap, vagy egy mosdó. Csak úgy ácsorognak ott, mintha mindennap használatban lennének. Ezekből a geotermikus hálózatnak köszönhetően, szinte mindig meleg vizet nyerhetünk.

Hosszú utazásunk, vagy éppen túrázásunk levezetéseképpen iktassuk be végül a Kék Lagúnát.

Ez a mohamező közepén fekvő turisztikai látványosság nem messze a fővárostól és még közelebb a repülőtérhez fekszik. A tó geotermikus tengervizet tartalmaz, átlag hőmérséklete 37-39 °C, kékes-fehér színét só és igen különleges algák és ásványi anyagok adják. Az algák csökkentik a ráncokat, így egy kozmetikai kezeléssel is felér. A víz magas szilikát tartalma miatt semmilyen élőlény nem él meg a tóban, így sem baktériumok, sem más élősködők nem fognak zavarni minket a relaxálásban. Érdemes a kijárat kis boltjában szuvenírként hazahozni a vízből és iszapból készült termékeket, hiszen ilyennel sehol máshol a világon nem fogunk találkozni.

Nehéz szívvel engedem el Izlandot, mert még rengeteg dolgot tudnék írni róla, nem hiába a szívem csücske. Ha valaki megkérdezné, hogy életemben melyik volt a legemlékezetesebb utam, hát bizony Izland a sorban lenne, szinte legelöl. Remélem, hogy kedvet kaptál, Kedves Olvasó, hogy felfedezd a Föld e különleges és ritka megjelenésű táját.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.