Menü

Útinapló – Izland, a befejező rész

Az első két részben sokat-sokat írtam Izland történelméről és vízeséseiről, hogy miért is nevezik a tüzek és vizek országának. Említettem, hogy a végső részben még kitérek a vizes csodákra, amiket nem szabad kihagyni, ha odautazunk.

Ami első látásra fel fog tűnni, az az egyik legjellegzetesebb dolog a szigeten, ami pedig a tengerpart. A fekete homok, ami a vízpartokat szegélyezi, kevés helyen látható a világon, ezt a vulkanikus kőzetnek köszönhetjük. Bár fürdőzésre a klíma nem alkalmas, de egy tengerparti séta akár egy El Camino-val is felér. A zord környezet nyugalmat és békét áraszt.

Izland nagyon különleges természeti adottságokkal rendelkezik, többek közt a geotermikus vízforrásokkal, melyeket nem csak fűtésre hasznosítanak, hanem a turizmus egyik legfőbb értéke. Itt jönnek képbe a gejzírek. Neve kijelentése a „kitörni”, a világon mindenhol ezt a kifejezést használják, de igazából az izlandi geysir szóból származik. A lényege az, hogy a gejzír üregeiben a Föld mélyéből származó magmatikus gázokból hő szabadul fel, ez felhevíti a vizet a talaj szintje alatt, ettől gőzfejlődés alakul ki, ami robbanásszerű vízfeltörést eredményez, vagyis a gőz vízoszlopként kilöki a vizet a kürtőből. Ez egy igen hihetetlen és elképesztő látvány. A szigeten több gejzír is található, állítólag 26 darab, ebből nem mind működik, vagyis nem mind ad kitörést, de meleg vize és jellegzetes „gyógyvíz szaga” is megtekinthető. A gejzírek melletti területen nagyon pompás éttermek vannak, melyekkel lehetőség nyílik a tradicionális ételek megkóstolására.

Az izlandiak közkedvelt szórakozása a sátrazás, túrázás és a szabadban fürdőzés. Ezt mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy a kies puszta, a semmi közepén, itt-ott található egy zuhany csap, vagy egy mosdó. Csak úgy ácsorognak ott, mintha mindennap használatban lennének. Ezekből a geotermikus hálózatnak köszönhetően, szinte mindig meleg vizet nyerhetünk.

Hosszú utazásunk, vagy éppen túrázásunk levezetéseképpen iktassuk be végül a Kék Lagúnát.

Ez a mohamező közepén fekvő turisztikai látványosság nem messze a fővárostól és még közelebb a repülőtérhez fekszik. A tó geotermikus tengervizet tartalmaz, átlag hőmérséklete 37-39 °C, kékes-fehér színét só és igen különleges algák és ásványi anyagok adják. Az algák csökkentik a ráncokat, így egy kozmetikai kezeléssel is felér. A víz magas szilikát tartalma miatt semmilyen élőlény nem él meg a tóban, így sem baktériumok, sem más élősködők nem fognak zavarni minket a relaxálásban. Érdemes a kijárat kis boltjában szuvenírként hazahozni a vízből és iszapból készült termékeket, hiszen ilyennel sehol máshol a világon nem fogunk találkozni.

Nehéz szívvel engedem el Izlandot, mert még rengeteg dolgot tudnék írni róla, nem hiába a szívem csücske. Ha valaki megkérdezné, hogy életemben melyik volt a legemlékezetesebb utam, hát bizony Izland a sorban lenne, szinte legelöl. Remélem, hogy kedvet kaptál, Kedves Olvasó, hogy felfedezd a Föld e különleges és ritka megjelenésű táját.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.