Menü

TSMT, a gyerekek segítő tornája

Manapság rengeteg lehetőségünk van, hogy fejlesszük gyermekünk mozgását, idegrendszeri fejlődését, viszont van egy mozgástréning, mellyel a nagy- és finommozgásokat is tudatosan erősíti.

A TSMT jelentése a Tervezett SzenzoMotoros Tréning, egy torna, mellyel felülírhatjuk a rosszul berögzült reflexeket, ami kihat a mozgásra, a beszédfejlődésre és a viselkedésre is. A szenzomotoros szó a csecsemők szenzomotoros fejlődési szakaszára utal, ez egy kisember születésétől kétéves koráig tart. Ez az időszak a szenzo, vagyis észlelési, és motoros, vagyis mozgásfejlődési szakasz, itt tanuljuk meg az ok-okozati összefüggéseket, megtanulunk beszélni az anyanyelvünkön és felismerjük, hogy a testünk nem része a környezetünknek. Amikor ebbe bármilyen apró kis hiba csúszik, akkor azt próbálja korrigálni az idegrendszerünk, de lehetséges, hogy ennek lesznek később jelei.

Egészen egy éves kortól akár 12 éves korig ajánlott, sokszor csak később, óvodában, vagy az iskolai évek alatt derül ki, hogy valamilyen gond van. Nem kell megijedni, ha nekünk, mint szülőknek nem tűnik fel, hogy gyermekünk valamiben nem teljesít átlagosan, mivel nem vagyunk szakemberek, és még véletlenül sem kell azt gondolni, hogy a gyermekkel nagy gondok vannak.

Az én korosztályom (Y generáció) gyermekeinél még nem vizsgálták ezt, hiszen a tudomány nem tartott ezen a szinten, így sokszor csak elkönyveltek valakit túl izgágának, mert például nem tudott megülni a hátsó felén egy tanórán. Ezzel már utalok arra, hogy milyen jellegű problémákra jelenthet megoldást ez a tréning. Széles spektrumon mozog a torna hatásossága, például figyelemzavar, beilleszkedési zavar, magatartási zavar, beszédhiba, egyensúly zavar, tanulási zavar, hiperaktivitás.

Amikor körbenézünk egy ovis csoportban, de még inkább egy iskolai osztályban, feltűnhet egy több gyerekből álló csoportban, hogy ha valamelyik gyerkőc máshogy viselkedik, mint a többi, ezért pedig semmiképpen sem hibáztathatjuk, csupán valószínűleg valamilyen fejlesztésre van szüksége, hogy jól beilleszkedhessen, erre pedig az egyik legjobb módszer a TSMT. Könnyebben koncentrál, mozgásfejlődésében is halad, jobb lesz a memóriája, beindul a beszédfejlődés, a könnyebb kommunikáció, és még a ritmusérzék is javul.

Terapeuta a megoldás. A TSMT terapeuta az a szakember, aki először is egy nagyjából 45 perces állapotfelméréssel kipuhatolja, hogy hol is lehet gond, ezzel egy pontos képet kap arról, hogy milyen fejlettségi szinten van a gyermek. Ilyenkor kiderül, hogy mik a fejlesztendő területek, ezért a szakember ki tudja választani a megfelelő tornagyakorlatokat. Kétféle lehetőség adott ilyenkor, az egyik az, hogy a specialista megtanítja a gyakorlatokat, melyeket a gyermek otthonában, egyénileg hajt végre, a másik lehetőség, hogy kiscsoportos foglalkozás keretein belül végzik a gyakorlatokat.

A gyermek fejlettségi szintjének javulásával változnak a gyakorlatok is, nagyjából 2-3 hónap elteltével lehet észrevenni a változásokat, viszont ehhez az kell, hogy lelkiismeretesen mozgassuk a gyermeket a megadott formában.

A TSMT torna egy igazán jó lehetőség arra, hogy mozgással segítsük gyermekünk mindennapjait, beilleszkedését a társadalomba, könnyítsük a kommunikációját vagy könnyebben koncentráljon az elő kerülő feladatokra.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Mivel segítsük a friss szülőket?

A szülés és születés eufórikus élménye körbelengi az újonnan született vagy gyarapodó kis családot, mindenki szeretne kicsit részese lenni az örömnek, de nem biztos, hogy egy újdonsült anyuka, vagy apuka pont erre vágyik. Néhány jó tanács egy háromgyerekes anyukától.

Tippek az egészséges étkezéshez a mostani drágulás mellett

Mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap az árak folyamatos drágulását, ám emellett is lehet törekedni a tudatos bevásárlásra, hogy étrendünk egészséges keretek között maradhasson. Nehéz beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, mert néha a pénztárcánk nem teszi lehetővé ezek megvásárlását, ám segít néhány tipp a tudatos életmódhoz.

A szülői munkaközösség egy elnök tollából

A szó, amit, ha a szülők meghallanak a szülői értekezleten, hidegrázást, plusz munkát, pénzt és utálatot kelt jó részükben, ez pedig az SZMK, vagyis a szülői munkaközösség. Pedig nem is annyira ördögtől való, mint azt gondoljuk. Tapasztalati napló egy jó pár évet teljesítő anyuka gondolataival…

Mozaik család a mesékben – Erdei tesók

A modern világ velejárója, hogy sokkal több mozaik család alakul ki, az emberek hiába terveznek hosszabb távon együtt élni egymással, családot alapítani, mégis valami elromlik, amit már nem szeretnének megjavítani. Ennek legnagyobb elszenvedői a gyerekek, de egy normális gondolkodású felnőtt próbál segíteni a gyerekének átvészelni a nehéz időszakokat. Erre egy jó alkalom az erre „szakosodott” mesék olvasása és nézése.