Menü

Tokofóbia, a nőket érintő félelem

A terhesség és a gyermekszülés egy igen meghatározó esemény a nők életében, ami nem csak a jövővel kapcsolatban kelthet aggodalmat, hanem félhetnek a fájdalomtól, vagy egy rosszabb kimenetelű szüléstörténettől is. Az aggodalom természetes velejárója a babavárás időszakának, de ennek is van egy egészséges határa.

Nagyon kevesen hallottak még a tokofóbia jelenségéről, pedig nők sokasága szenved ettől. Sajnos még a mai napig sem foglalkozik az egészségügy kellőképpen ezzel a problémával, sokszor elkönyvelik hisztisségnek, vagy valótlan félelemnek, pedig igen is beszélni kell róla.

A tokofóbia a terhességtől és a szüléstől való félelmet jelenti és olyan súlyosan kórossá válhat, hogy a nők képesek mindent megtenni azért, hogy elkerüljék a teherbeesés lehetőségét. Itt nem arról van szó, hogy aki úgy dönt, védekezik a megtermékenyülés kikerüléséhez, hanem itt egy olyasfajta félelem uralkodik a várandósság és szülés miatt egy nőben, amit nem tud egyedül leküzdeni, pedig alapvetően nem biztos, bármi oka lenne rá.

Természetesen itt meg kell jegyezni azt is, hogy sok nőt ér nagymértékű megrázkódtatás egy szülés során, ami komoly, mély sebeket ejt testi- és lelkiállapotukon. Sokuk igen is szeretne gyermeket vállalni, és meg is történik a teherbeesés, de annyira félnek a szüléstől, hogy mindent elkövetnek azért, hogy ne kelljen hüvelyi úton világra hozni babájukat. Ez a fóbia jelentheti a baba vagy a nemiszervek sérülésétől, vagy a haláltól való félelmet is, és jellemzőbb azon nők körében, akik fiatalabbak és nem vállaltak még gyermeket. Általában megfigyelhető náluk, hogy terhesség előtt, vagy alatt depressziós állapotba kerülnek. Előidézheti például a rosszul végződő szülési történeketek beszámolóinak hallgatása, illetve már meglévő, más állapotokból adódó szorongás és depresszió is.

Két különböző típusa van, az elsődleges és másodlagos tokofóbia. Az primer, azaz elsődleges típusba sorolják azokat, akik még nem szültek. Nagyobb arányban fordul elő nemi erőszak áldozatainál és serdülőkorban is. A szekunder, vagyis másodlagos típusba pedig azon nőket sorolják, akik már átéltek egy, vagy több traumatikus szülést, terhesség megszakításon estek át, vagy halvaszülés áldozatai voltak. Tünetei lehetnek rémálmok, alvászavar, pánikrohamok, vagy a haláltól való félelemérzet is, de sokszor megfigyelhető a szexuális élettől való elhatárolódás is, mivel ezzel szeretnék elkerülni a nem kívánt teherbeesést.

Kezelésének mindig egyénre szabottan kell történnie, de létfontosságú lehet egy korai pszichológiai támogatás. Mindenképpen szakember segítsége szükséges e félelmek feldolgozásához. Segíthetjük a személyt egy megfelelő szülési terv kidolgozásával, mellyel egy biztonságérzetet adhatunk a baba és anya egészségének megóvásával. Kezelés hiányában ez a fóbia annyira erősödhet, hogy a nők a következő terhességek elkerülése érdekében minden eszközt bevethetnek, mely igen komoly pszichés elváltozásokhoz is vezethet.

A tokofóbia, vagyis a szüléstől való félelem egy egyáltalán nem elhanyagolható probléma a nők életében, melyre jelentős figyelmet kell fordítani. A legfontosabb, hogy megtaláljuk azt az orvost, védőnőt, dúlát, szülésznőt, vagy pszichológust, akinek munkája és segítsége által megteremthetjük a biztonságot adó környezetet.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.