Menü

Tokofóbia, a nőket érintő félelem

A terhesség és a gyermekszülés egy igen meghatározó esemény a nők életében, ami nem csak a jövővel kapcsolatban kelthet aggodalmat, hanem félhetnek a fájdalomtól, vagy egy rosszabb kimenetelű szüléstörténettől is. Az aggodalom természetes velejárója a babavárás időszakának, de ennek is van egy egészséges határa.

Nagyon kevesen hallottak még a tokofóbia jelenségéről, pedig nők sokasága szenved ettől. Sajnos még a mai napig sem foglalkozik az egészségügy kellőképpen ezzel a problémával, sokszor elkönyvelik hisztisségnek, vagy valótlan félelemnek, pedig igen is beszélni kell róla.

A tokofóbia a terhességtől és a szüléstől való félelmet jelenti és olyan súlyosan kórossá válhat, hogy a nők képesek mindent megtenni azért, hogy elkerüljék a teherbeesés lehetőségét. Itt nem arról van szó, hogy aki úgy dönt, védekezik a megtermékenyülés kikerüléséhez, hanem itt egy olyasfajta félelem uralkodik a várandósság és szülés miatt egy nőben, amit nem tud egyedül leküzdeni, pedig alapvetően nem biztos, bármi oka lenne rá.

Természetesen itt meg kell jegyezni azt is, hogy sok nőt ér nagymértékű megrázkódtatás egy szülés során, ami komoly, mély sebeket ejt testi- és lelkiállapotukon. Sokuk igen is szeretne gyermeket vállalni, és meg is történik a teherbeesés, de annyira félnek a szüléstől, hogy mindent elkövetnek azért, hogy ne kelljen hüvelyi úton világra hozni babájukat. Ez a fóbia jelentheti a baba vagy a nemiszervek sérülésétől, vagy a haláltól való félelmet is, és jellemzőbb azon nők körében, akik fiatalabbak és nem vállaltak még gyermeket. Általában megfigyelhető náluk, hogy terhesség előtt, vagy alatt depressziós állapotba kerülnek. Előidézheti például a rosszul végződő szülési történeketek beszámolóinak hallgatása, illetve már meglévő, más állapotokból adódó szorongás és depresszió is.

Két különböző típusa van, az elsődleges és másodlagos tokofóbia. Az primer, azaz elsődleges típusba sorolják azokat, akik még nem szültek. Nagyobb arányban fordul elő nemi erőszak áldozatainál és serdülőkorban is. A szekunder, vagyis másodlagos típusba pedig azon nőket sorolják, akik már átéltek egy, vagy több traumatikus szülést, terhesség megszakításon estek át, vagy halvaszülés áldozatai voltak. Tünetei lehetnek rémálmok, alvászavar, pánikrohamok, vagy a haláltól való félelemérzet is, de sokszor megfigyelhető a szexuális élettől való elhatárolódás is, mivel ezzel szeretnék elkerülni a nem kívánt teherbeesést.

Kezelésének mindig egyénre szabottan kell történnie, de létfontosságú lehet egy korai pszichológiai támogatás. Mindenképpen szakember segítsége szükséges e félelmek feldolgozásához. Segíthetjük a személyt egy megfelelő szülési terv kidolgozásával, mellyel egy biztonságérzetet adhatunk a baba és anya egészségének megóvásával. Kezelés hiányában ez a fóbia annyira erősödhet, hogy a nők a következő terhességek elkerülése érdekében minden eszközt bevethetnek, mely igen komoly pszichés elváltozásokhoz is vezethet.

A tokofóbia, vagyis a szüléstől való félelem egy egyáltalán nem elhanyagolható probléma a nők életében, melyre jelentős figyelmet kell fordítani. A legfontosabb, hogy megtaláljuk azt az orvost, védőnőt, dúlát, szülésznőt, vagy pszichológust, akinek munkája és segítsége által megteremthetjük a biztonságot adó környezetet.

Breadcrumbing - a kenyérmorzsa szórásának jelentése

Emberi kapcsolatainkban sokféle viselkedésformával találkozhatunk, melyek meghatározzák személyiségünket, kivetülnek ismerkedési formáinkra, de sokszor ez az egyik félnek nagyon kellemetlen vagy bizonytalanságot okoz, ilyen a breadcrumbing jelensége is.

Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik.

Mi az az antiszociális személyiségzavar?

Nem csak az orvostudományban, hanem a hétköznapokban is gyakran ejtjük ki azt a kifejezést, hogy „antiszociális” – azonban az esetek zömében rosszul használjuk, hiszen sokan nem tudják, hogy mi az antiszociális jelentése a valóságban, mi az antiszociális személyiségzavar, és hogy milyen konkrét problémás esetek tartoznak ebbe a kategóriába.

A szeretetéhség neurotikus védekező stratégiája

Hatalmas fontossággal bír a számunkra, hogy másoktól szeretetet kapjunk? Erős negatív, akár ellenséges érzésekkel is jár a számunkra, ha nem kapjuk meg a kiérdemelt figyelmet és törődést?

Pán Péter-szindróma

Pán Péter az a mesehős, aki minden helyzetben kerüli a felelősségvállalást a tettei után, aki csak gyerekként akar élni és soha nem akar felnőni. Ám ez a karakter jellem nem csak a mesékben fordul elő, hanem a való életben is.