Jelek amik ételfüggőségre utalnak
- Dátum: 2022.10.30., 09:27
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cukor, dopamin, egészség, életmód, elhízás, energia, eredmény, ételfüggőség, függőség, kövérség, túlsúly, zsír
A tudományos világban továbbra is vitatott az ételfüggőség, mint önálló betegség létezése, miközben világszerte aggodalomra ad okot az elhízás növekvő aránya, ami egyesek szerint kapcsolatban lehet az evési kényszer egyre gyakoribb előfordulásával.
A tanulmányok nagy része arról számol be, hogy bizonyos embereknél nagyobb esélyét látják annak, hogy az ételek fogyasztása kontrollálatlan mértékeket ölthet. Rájuk jellemzőek lehetnek azok a tünetek, kísérőjelenségek, amik nagyban hasonlítanak ahhoz a viselkedéshez, amik az élet más területein jelentkező függőséget jellemzik.

Az ételfüggőség, mint betegség létezését alátámasztó tényezők
kényszeres túlevés annak ellenére is, hogy nem érez éhséget az illető
magas zsír- és cukortartalmú ételek iránti vágy
van, akinek nehezére esik abbahagyni az evést
rendszeresen előfordulnak falási rohamok/normálistól eltérő étkezési szokások jelentkeznek

Az ízletes ételek ugyanazokat a részeket stimulálják az agyban, mint a kábítószerek fogyasztásakor a tiltott anyagok.
Azaz az ételek és a drogok olyan anyagok, hormonok felszabadulását eredményezi a szervezetben, mint például a dopamin, vagy endogén ópioidok (ilyen az endorfin). Ezek a jutalmazó rendszerünk részét képezik az agyunkban, így felelősek a vágy, az akaraterő, a motiváció kialakulásáért.
Másfelől az ételek gondolata, és nem pedig fogyasztása okozhat sok esetben ételfüggőséget, ami más hasonló betegségekre vonatkozóan is lényeges jellemző tünet lehet. Elméletben ez a viselkedés magyarázható az ösztönző érzékenyítés fogalmával, vagyis azzal, hogy az ember akarhat valamit, amit egyébként nem szeret, de annak alkalmazásával (jelen esetben megevésével) stimulálja az agyában lévő örömközpontokat. Például cukros ital fogyasztásakor magát az italt nem annyira szereti valaki, de a cukortartalma miatt megissza, hiszen így a cukortól felszabaduló dopamin miatt jó fogja magát érezni.
A fogyókúrás módszerek általában nem bizonyulnak sikeresnek, abbahagyásuk után a leadott kilók visszajöhetnek. Emellett sok diéta tilt is meghatározott ételeket, ami nem mindenképpen jár az ezek utáni vágyakozással vagy túlfogyasztással, de potenciális veszélye lehet annak, hogy ilyen magatartást vált ki valakinél.

Az elhízás egy összetett dolog, számos lehetséges kiváltó oka lehet. Ezeket a mögöttes problémákat nem lehet olyan diétákkal megoldani, melyek hirtelen fogyásokat eredményeznek, hiszen ezek nagy részénél a diéta abbahagyása utáni 5 éven belül a plusz kilók visszatérhetnek.
Eredményesebb megoldás lehet változtatni az életmódon, egészséges, változatos étrendet követni, mellette pedig odafigyelni, van-e valamilyen más, akár lelki, akár testi probléma a háttérben, amit a megfelelő szakember segítségével fel lehet deríteni.
Miért félünk mindattól, ami örömet hoz az életünkbe?
A legtöbbünk cipel valamilyen sérelmet, problémát a múltjából. Sokszor fel sem tűnik, hogy a döntéseinket egy régi, magunkban felépített élethelyzet irányítja, amely már ténylegesen nem rólunk szól. A mindennapi helyzetek során emiatt lépünk hátrébb mindattól, ami valaha boldoggá tett, csak hogy ne kelljen újra megélni azt a fájdalmat, amit a kudarc jelentett.
Az Asperger- szindróma jellemzői
Az Asperger-szindróma az autizmus spektrum egyik formája, amelyet hagyományosan a magasabb intellektuális képességek, a megőrzött nyelvi fejlődés és a szociális-kommunikációs nehézségek sajátos kombinációja jellemez. Bár a diagnosztikai rendszerek ma már hivatalosan nem különítik el az Asperger-szindrómát az autizmus spektrumzavar többi formájától, a fogalom tovább él a köztudatban, és sok ember számára fontos identitási és önértési keretet ad.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Természetes feszültségoldó technikák a mindennapokban
A modern élet állandó rohanása könnyen vezet krónikus feszültséghez, amely hosszú távon testi és lelki problémákat okozhat. A stressz önmagában nem ellenség, hiszen kis mennyiségben motiváló erőt jelenthet, ám ha tartósan fennáll, a szervezet kimerül. A feszültségoldás ezért nem luxus, hanem alapvető szükséglet.