Menü

Jelek amik ételfüggőségre utalnak

A tudományos világban továbbra is vitatott az ételfüggőség, mint önálló betegség létezése, miközben világszerte aggodalomra ad okot az elhízás növekvő aránya, ami egyesek szerint kapcsolatban lehet az evési kényszer egyre gyakoribb előfordulásával.

A tanulmányok nagy része arról számol be, hogy bizonyos embereknél nagyobb esélyét látják annak, hogy az ételek fogyasztása kontrollálatlan mértékeket ölthet. Rájuk jellemzőek lehetnek azok a tünetek, kísérőjelenségek, amik nagyban hasonlítanak ahhoz a viselkedéshez, amik az élet más területein jelentkező függőséget jellemzik.

Az ételfüggőség, mint betegség létezését alátámasztó tényezők

kényszeres túlevés annak ellenére is, hogy nem érez éhséget az illető

magas zsír- és cukortartalmú ételek iránti vágy

van, akinek nehezére esik abbahagyni az evést

rendszeresen előfordulnak falási rohamok/normálistól eltérő étkezési szokások jelentkeznek

Az ízletes ételek ugyanazokat a részeket stimulálják az agyban, mint a kábítószerek fogyasztásakor a tiltott anyagok.

Azaz az ételek és a drogok olyan anyagok, hormonok felszabadulását eredményezi a szervezetben, mint például a dopamin, vagy endogén ópioidok (ilyen az endorfin). Ezek a jutalmazó rendszerünk részét képezik az agyunkban, így felelősek a vágy, az akaraterő, a motiváció kialakulásáért.

Másfelől az ételek gondolata, és nem pedig fogyasztása okozhat sok esetben ételfüggőséget, ami más hasonló betegségekre vonatkozóan is lényeges jellemző tünet lehet. Elméletben ez a viselkedés magyarázható az ösztönző érzékenyítés fogalmával, vagyis azzal, hogy az ember akarhat valamit, amit egyébként nem szeret, de annak alkalmazásával (jelen esetben megevésével) stimulálja az agyában lévő örömközpontokat. Például cukros ital fogyasztásakor magát az italt nem annyira szereti valaki, de a cukortartalma miatt megissza, hiszen így a cukortól felszabaduló dopamin miatt jó fogja magát érezni.

A fogyókúrás módszerek általában nem bizonyulnak sikeresnek, abbahagyásuk után a leadott kilók visszajöhetnek. Emellett sok diéta tilt is meghatározott ételeket, ami nem mindenképpen jár az ezek utáni vágyakozással vagy túlfogyasztással, de potenciális veszélye lehet annak, hogy ilyen magatartást vált ki valakinél.

Az elhízás egy összetett dolog, számos lehetséges kiváltó oka lehet. Ezeket a mögöttes problémákat nem lehet olyan diétákkal megoldani, melyek hirtelen fogyásokat eredményeznek, hiszen ezek nagy részénél a diéta abbahagyása utáni 5 éven belül a plusz kilók visszatérhetnek.

Eredményesebb megoldás lehet változtatni az életmódon, egészséges, változatos étrendet követni, mellette pedig odafigyelni, van-e valamilyen más, akár lelki, akár testi probléma a háttérben, amit a megfelelő szakember segítségével fel lehet deríteni.

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.