Menü

Egész nap dúdolsz? – Dallamtapadásod van

Mindenkinél előfordul, hogy meghall egy dalt, ritmust, éneket, de akár egy jól elkészült reklámszöveget és beleköltözik az elméjébe, nem hagy nyugalmat, állandóan ott motoszkál, ezt hívjuk dallamtapadásnak. Nézzük, miről is van szó.

Sokan sokféle zenét kedvelünk, de vannak bizonyos dallamok, amiket valami oknál fogva az agyunk berögzít és jó ideig nem szabadulunk tőle, van úgy, hogy napokig sem. Lehet ez olyan is, amit amúgy egyáltalán nem kedvelünk és ez igen idegesítő lehet. A dallamtapadásért az úgynevezett akaratlan emlékezetünket okolhatjuk. A zenét nem csak a konkrét hangok miatt jegyezzük meg, hanem mert általában kötjük is valamihez, de ez sem feltétlen akaratlagos. Meglátunk egy sárga fagyisautót és azonnal mindannyiunkban előtör egy bizonyos zene, ugye? Ezeknek a típusú zenéknek pont az a lényege, hogy megragadjon, és azonnal arra asszociáljunk, amit ezzel üzenni szeretnének, vagyis példánk esetén továbbhaladva, közeledik a fagyink.

Az evolúció során nagyon nagy szerepe volt a hangoknak, mert az információt így tudták megjegyezni és átadni, amikor még nem alakult ki az írásképesség. Így az emberi agy fejlődése közben arra állt rá, hogy könnyen befogadja a dallamokat. Gondoljunk itt arra, amikor egy picike gyerek elkezdi hallgatni az általunk olvasott mesét, ezáltal nem csak tudást szerez, de képes lesz megtanulni hallás után beszélni. Ezért nagyon fontos, hogy a gyereke ne csak a tévé előtt ülve halljanak mesét, hanem tőlünk, szülőktől is.

Tudósok nagyon régóta foglalkoznak azzal, hogy a bizonyos hangok, ritmus, hogyan hat gondolkodó szervünkre. A pörgős zene, amire még mozogni is tudunk, az egyszerűen, mindenki számára megjegyezhető szöveg, vagy akár a sokszor egymás után ismétlődő ugyanolyan ritmus, mind olyan tulajdonságok, amik elősegítik a dallam megragadását. Azokat az embereket, akik szorongásra, kényszeres tevékenységek, mozgások végzésére hajlamosak, könnyebben ragadnak magukkal az ilyen berögződések, de például azoknak, akik egész nap zenével foglalkoznak, rögeszmévé is válhat egy-egy muzsika. A legnagyobb esélyünk akkor van egy erős dallam megakadására, ha éppen egy elgondolkodó, melankolikus hangulatban vagyunk, így agyunk befogadóbb a külső ingerekre, így a zenére is.

Mit lehet ez ellen tenni?

Az a rossz hírem van, hogy nem sokat. Hiába az ellenállás, akkor is elő-elő fog jönni. Segíthetünk azzal például, hogy elkezdünk egy egészen más műfajú zenét hallgatni, hátha felülírja az eredetit. A rágózás is segíthet, ennek félig fizikális oka van, mivel, ha egy zenét dúdolunk, énekelünk, szánk mozogni fog, viszont, ha rágót rágcsálunk, eltereljük figyelmünket erről a mozgásformáról. A legfontosabb viszont az, hogy próbáljunk nem rágörcsölni, minél jobban el akarjuk felejteni, annál jobban erősödik és idegeinkre megy az adott zene csengése fülünkben.

A dallamtapadás egy mindennapos jelenség az életünkben, az agyunk játéka velünk és minél erősebben szeretnénk tőle szabadulni, annál jobban incselkedik idegeinkkel. Nyugodtan dúdolgassunk vagy hallgassunk minél többféle melódiát és annál nagyobb esélyünk lesz egy bizonyos dallam megragadására.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.