Menü

A vörösbor jótékony hatásai szervezetünkre

Viccesen szokták mondani, hogy az alkohol kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság, de azért nem mindegy, hogy mit iszunk és mennyit. A vörösbor egy igazi házi patikai alapdarab.

A bor Magyarország egyik nemzeti jelképének tekinthető, hiszen csodálatos, kiváló minőségű borvidékekkel rendelkezünk, az ország éghajlata kedvező a szőlőtermesztéshez, talajunk tápláló és a bor késztés hagyományait nagy valószínűséggel sosem fogja félredobni a magyar nép.

Eme nedű nem csak élvezeti szerként él a köztudatban, hanem már régen megfigyelték, hogy emésztőrendszerünkre is nagyon jó hatással van. Úgy tartották, hogy fertőtlenítő hatású, ezzel megvéd minket a bélfertőzésektől. Mostanra már az orvostudomány eljutott oda, hogy vizsgálatokkal kimutatták, hogy a vörösbor segít kardiovaszkuláris, azaz szív-, és érrendszeri betegségeink megelőzésében. Ehhez nem azt kell elképzelni, hogy naponta le kell ülni egy üveg borral és azt le kell önteni a torkunkon, ha akarjuk, ha nem, hogy érhálózatunk jól átjárható legyen, hanem a mértékletes fogyasztás jó hatással lehet ránk. Az ideális mennyiség a férfiaknál napi 200-300 milliliter, nőknél pedig 100-200 milliliter naponta maximum. Sőt, nem is kell ehhez mindennapi fogyasztás sem, a heti 2- alkalom is már jótékony lehet.

A vörösbor több összetevőjét is említik ez ügyben, de a legfontosabb az antioxidáns tartalma, amit ez esetben a polifenolok jelentenek. Azért fontos, hogy a vörösbort helyezzük előbb kezünk ügyébe, mert a fehérborokban e kémiai vegyületek sokkal kisebb arányban találhatóak meg. Az antioxidánsok legfőbb feladata az, hogy gátat szabjanak testünk építőanyagainak sérülésében. De nem csak erre jó, hanem a vérben található káros lipoproteinek oxidációját is gátolják, ezzel nem adnak teret az érelmeszesedésnek. A vegyületek erősítik a D-vitamin és C-vitamin antioxidáns hatását is. Gyulladás gátlóként is tökéletes, már azt is kimutatták, hogy a herpesz vírussal kórokozójával is keményen elbánik. Egyszóval a káros kémiai reakciók megakadályozásával küzdenek a rosszindulatú daganatos betegsége kialakulása ellen is.

De, ha mindez még nem elég, csökkenti a vér koleszterin szintjét, ezzel is csökkenti a szívünk és érhálózatunk betegségeinek kialakulását, és nem utolsó sorban megakadályozza a vérlemezkék összekapcsolódását, amik felelősek a vérrögök kialakulásában. Fokozza a vér nitrogén-oxid szintjét, ami köznyelven tágítja az ereket, mellyen szintén segíti a helyes véráramlást. A borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt és gátolj a szemizmok öregedését is. Azért azt is meg kell jegyeznünk, hogy bőrünket megfiatalítja, mivel képes megakadályozni a baktériumok terjedését, stimulálja a bőrünk hajszálérhálózatának működését, ami pedig segít megelőzni a mély ráncok kialakulását.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy mindig a jó minőségű itókát válasszunk, mert a bóvli lőre nem hogy nem használ, de még ártani is fog, ki tudja, hogy miket tartalmazhat.

Fogyasszunk hazánk kincseiből jó minőségű borokat, ezzel nem csak gazdaságunknak, hanem egészségünknek is jó szolgálatot teszünk.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.