Menü

Így fogyj le cseresznyével

A cseresznye alacsony kalória- és magas rosttartalommal bír. Nehéz favoritot választani a nyári idénygyümölcsök közül, de a cseresznye biztosan sokaknál benne van az első három kedvencben. Amellett, hogy finom és frissítő ízével az esős napokon is a napfényt juttatja eszedbe, a fogyókúrában is segítségedre lehet.

Fogyj cseresznyével!

A cseresznye piros vagy bíbor színét a benne lévő antocianinoknak köszönheti. Az erős antioxidáns hatással bíró vegyület számos krónikus betegség - köztük a rák és a szívbetegségek - ellen is védelmet nyújt.

100 gramm cseresznye tápértéke

63 kcal

0,5 g zsír

14 g szénhidrát

0,8 g fehérje

A cseresznye nemcsak alacsony kalóriatartalmú, de lúgosító hatású, rostban gazdag - így kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett - segít a szervezet salaktalanításában. Káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó, így fogyasztásával megszabadulhatsz a hasi tájékon felgyülemlő víztől.

Még mit tud a cseresznye?

A cseresznye 37%-kal csökkenti a köszvényes rohamok kockázatát. Jótékony hatását antioxidáns tulajdonságának - a benne lévő gyulladásgátló hatású antocianinoknak - köszönheti. A kutatók szerint már napi 15 szem cseresznye esetén is kimutatható ez a hatás.

Mintaétrend

Egy csökkentett energiatartalmú - 1200-1500 kalória - étrend mellett a cseresznye segít, hogy hetente egy kiló feleslegtől szabadulj meg. Az alábbi mintaétrendet nem kell túl szigorúan venned, de ügyelj arra, hogy sok rostban gazdag és cukorban szegény étel szerepeljen az étrendedben.

1. nap

Reggeli: két lágy tojás, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, egy paradicsom.

Tízórai: egy marék cseresznye.

Ebéd: egy tányér rakott cukkini.

Uzsonna: egy marék cseresznye.

Vacsora: három-négy túrógombóc - nyírfacukorral, Graham-liszttel készítve.

2. nap

Reggeli: 3 dl turmix tejből és egy marék cseresznyéből.

Tízórai: egy adag zabkása - fahéjjal, reszelt almával, olajos magvakkal.

Ebéd: 15 dkg grillezett csirkemell barna rizzsel, uborkasalátával.

Uzsonna: egy marék cseresznye.

Vacsora: egy szelet teljes kiőrlésű pirítós csicseriborsókrémmel.

3. nap

Reggeli: egy adag gyümölcssaláta - cseresznyével.

Tízórai: cseresznyés zabpelyhes süti - nyírfacukorral.

Ebéd: egy tányér spenótfőzelék - önmagával sűrítve - főtt tojással.

Uzsonna: egy marék cseresznye.

Vacsora: egy kis tányér görögsaláta.

Választás, tisztítás, tartósítás

Lehetőleg hazai termesztésű, friss, ép (kemény, száraz, foltmentes), szárával együtt árult gyümölcsöt vásárolj, és lehetőleg vigyél magaddal a piacra dobozt is, mert a zacskóban összetörik Csak közvetlenül a fogyasztás előtt mosd meg!

Míg régebben a cseresznyét befőttként tartósították, javasoljuk, hogy inkább a fagyasztás mellett dönts, hiszen így több tápanyag marad meg benne, és nem terheled feleslegesen a cukorral. Ha véletlenül lenyeled, 1-2 mag valószínűleg még nem okoz bajt, de tetemes magmennyiség (főleg gyermekeknél) hasi és bélrendszeri megterhelést jelenthet!

Kinek ajánlott?

Testsúlycsökkentőknek

Alacsony szénhidrát tartalma miatt a cukorbetegeknek is

Változatosságot igénylőknek

Szív-, érrendszeri betegeknek, vagy azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre

Magas koleszterint esetén, az étrend színesítésére

Székrekedéseseknek

Szervezetüket tehermentesítőknek

Vízhajtót szedőknek

Kinek nem ajánlott:

Aki allergiás rá, bár cseresznyeallergia igen ritkán fordul elő.

Figyelem! A cseresznye várandós, szoptatós édesanyáknakgyermekeknek és sportolóknak is ajánlott ásványi anyagban, vitaminokban gazdag gyümölcs, de a 3 napos kúra egyiküknek sem javasolt!

Az alábbi 3 napos programmal egy ízletes, illatos, változatosan elkészített gyümölccsel gazdagíthatod étrended. A kúra azonban akkor lesz igazán hatásos, ha a 3 nap alatt napi 2 liter vizet is elfogyasztasz. Receptjeink 1 főre számított, tisztított mennyiségekre vonatkoznak.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!