Menü

Mi az, ami vonzza a darazsakat?

A neten számtalan ötletet találunk arra, hogy hogyan tudjuk távol tartani a darazsakat magunktól, vagy akár az otthonunktól. De úgy gondolom, ahhoz, hogy ezeket megfelelően és hatékonyan tudjuk alkalmazni, tudnunk kell mi az, ami vonzza őket. Ugyanis hiába van egy remek csapdánk, ha a kertünk tele van olyan növényekkel, holmival, amiket a darazsak kedvelnek.

Magyarországon több darázsfaj is él. Mindenevő révén rászáll bármilyen szerves eredetű hulladékra, állati és emberi végtermékre, dögökre. Emellett pedig agresszívan védelmezi a fészkét. Egy kutatás során kiderült, hogy a darázzsal szemben az embereknek csak negatív véleménye van, míg a méhekkel kapcsolatban sokkal elfogadóbbak. Ennek okaként, azt hozták fel, hogy ők mézet készítenek, ezzel pedig jóváteszik a sok negatív tulajdonságukat. Ezzel szemben a darázs kapcsán semmilyen pozitív visszajelzés nem érkezett. Ezért elnyerték a leginkább utált rovarok címet. Pedig a darazsak is rendkívül hasznos munkát végeznek.

Ezek a rovarok, éppúgy beporozzák a virágokat és elpusztítják a kártékony rovarokat. Egy elgondolás szerint, az utálat fakadhat a fullánkjuk miatt is. Már Arisztotelész lejegyezte, hogy a darazsak szúrása fájdalmasabb a méhekénél. Ha ez nem volna elég, akkor bizonyított tény, hogy a darázs akár több csípést is véghez tud vinni, még a méh nem.

De akkor, mire is jönnek darazsak?

Első körben a szemetet említeném. Főleg ha édes, vagy cukros tartalom is megtalálható a kupacban. A darazsak szívesen látogatják a túlcsorduló kukákat és szemeteseket. De ahhoz is betévedhetnek, akik rendszeresen ürítik a hulladéktárolót, mivel a kukászacskóból kifolyó ragacsos lé ráragad a tároló falára, ami szintén csábító lehet a rovarok számára. Ezért érdemes olykor slaggal kimosni a szemetesünket.

A cukros dolgoknál maradva, kecsegtető lehet az üdítő, vagy étel is. Egy kerti buli alkalmával, ahol nincs letakarva az étel, ital, akkor biztos, hogy találkozhatunk hívatlan vendégekkel. Megoldás lehet, hogy evés után mielőbb pakoljuk el az ételmaradékokat, és töröljük le az asztalt. Mivel az édességek más kártevők számára is vonzóak lehetnek.

Ha azt gondolnánk, hogy csak a nasira jönnek ezek a sárga fekete rovarok, akkor nagyot tévedünk. A főételt is szívesen megkóstolják, ha nem figyelünk, mivel a húsok a lárvák táplálásához szükséges fehérjéket tartalmaznak. Tehát, ha a szabadban grillezünk, ne csodálkozzunk, ha megjelennek a darazsak. A megoldást itt is a gondos takarás jelenti, és amire nincs szükségünk, gyorsan kerüljön a hűtőbe. A húsokhoz tartoznak a különböző felvágottak, szalámik is. Egy egyszerű esti vacsora is rendkívül sok kívánatos ételt vonultat fel a darazsak szemszögéből is. Hasonlóan kedvelt eleség lehet a kutya, macska eledel. Az ott hagyott ételmaradék és állateledel is kiváló táplálék a darazsaknak. Tehát csak annyi eleséget rakjunk ki a kedvenceink, állataink számára amennyit megesznek, illetve tartsuk tisztán a táljukat.

Vannak olyan dísznövények, fűszernövények, zöldségek, amik ültetésével igazi mágnest jelentenek a darazsak számára. Az élénk, fehér, kék, lila és sárga színű virágok rendkívül csábítóak a darazsak számára. De ez igaz lehet az öltözékünkre is. Ha nagyon színes, sárga, piros, kék ruhákba öltözünk, nagy esély van rá, hogy egy virággal tévesztenek össze minket, ennek következtében pedig célpontok lehetünk a darazsaknak. Ha a viseletünkre figyelünk, akkor a parfüm összetételére is kell, mivel az édes, virágos illatokat, kifejezetten kedvelik, így ugyancsak kedvencei lehetünk ezeknek a bogaraknak.

A gyümölcsfák szintén hozzájárulhatnak a darázsinvázióhoz. Amint a gyümölcsök megérnek, a darazsak összegyűlnek lakmározni belőlük. Ez ellen annyit tehetünk, hogy a lehető leghamarabb leszedjük az ágakon lévő értett gyümölcsöket, illetve a földről is összegyűjtjük a terméseket. A védekezést az is segítheti, ha a gyümölcsfákat hálóval vonjuk be.

A kezeletlen fa pépforrást biztosít a darazsaknak a fészkek építéséhez. Ebből következik, hogy ha nem kezeljük vagy festjük, gondozzuk a szabadon hagyott fafelületeket, a darazsak könnyen birtokba veszik azokat.

Az említett rovarok ugyanúgy vizet isznak, mint mi. Sőt, még össze is gyűjtik, hogy hűtésre vagy új fészkek építésére használják fel. Ezért is lehet gyakran tapasztalni, hogy darazsak lepik el a medencék, kerti kutak, tavak környékét. Ha locsolunk, akkor a csöpögő csap, a kerti slag vagy a környékükön megmaradó kis tócsák kiváló célpontok a darazsak számára. Lehetőleg figyeljünk rá, hogy ne nagyon legyen pangó vizek a csap körül. A különböző locsolókannákban, vödrökben, üres virágcserépben is megállhat a víz, ezeket is nézzük végig időről időre.

Ha azt veszed észre, hogy a darazsak tömegesen lepik el a kertedet, az nagy valószínűséggel nem a véletlen műve. Akkor a környezeted, tele van darázsvonzó holmikkal. Ezekre érdemes figyelni, ha szeretnénk elkerülni a csípésüket. Ha pedig végképp nem bírunk velük, akkor hívjunk szakembert.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.