Menü

A ginseng 10 meglepő mellékhatása

A ginsengben sok aktív összetevő található, a legfontosabbak a ginsenosidok vagy panaxosidok. A ginsenget régóta használja a hagyományos és a természetes orvoslás is az emberek egészségi állapotának növelésében és a betegségek leküzdésében. Adaptogénként tartják számon, olyan anyagként, amely segíti a szervezet természetes öngyógyítását. Sokféle egészségügyi probléma esetén használják, mint például fertőzések, hajhullás, stressz, merevedési zavarok és még a rák esetében is.

1. Álmatlanság, fejfájás és hányinger

A ginseng leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az alvászavar, vagy inszomnia, a fejfájás, a hányinger és az emésztési panaszok. Ezek a tünetek nem súlyosak de mindenképp kellemetlenséget okoznak.

2. Szívproblémák

A ginseng felgyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást, amely súlyosbíthat egyes már fennálló keringési zavarokat. A magas vérnyomásúak, illetve azok, akiknek már volt szívrohamuk, ginseng fogyasztás előtt mindenképp konzultáljanak orvosukkal.

3. Terhesség és szoptatás

A ginseng gyerekek és kisbabák számára nem biztonságos. A terhesség alatt való fogyasztása vetéléshez és születési rendellenességekhez is vezethet. A szoptatós anyáknak is kerülniük kel, mivel megmérgezheti a kisbabát.

4. Csökkenti a vércukorszintet

A ginseng drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet, gyógyszeresen kezelt cukorbetegek orvosi konzultáció nélkül ne fogyasszák, mert a ginseng és a gyógyszerek együttes hatására drasztikusan csökkenhet a vércukorszint.

5. Érgyulladás

A nagy mennyiségű ginsengbevitel agyérgyulladást okozhat, amely akár stroke-hoz, lázhoz és fejfájáshoz is vezethet.

6. Gátolja a véralvadást

A ginseng gátolja a véralvadást, mivel hígítja a vért, tehát anticoagulánsként viselkedik, ezzel növelve a vérzés kockázatát. Műtét előtt ajánlott kerülni, mivel operáció utáni vérzési problémákhoz vezethet. Azok, akiknek véralvadási problémáik vannak, konzultáljanak orvosukkal ginsengfogyasztás előtt.

7. Allergiás reakciók

A ginsengallergia tünetei: fulladás, viszketés, kiütések, stb. A legsúlyosabb alllergiás reakciók akár halálosak is lehetnek.

8. Skizofrénia

A ginseng magas dózisban hatással van a szervezet neurotranszmittereire. Ezek vegyi anyagok, amelyek üzenetet szállítanak az idegsejtektől a többi sejthez. A ginseg és egyes antipszichotikumok együttes szedése módosíthatja a neurotranszmitter szintet a skizofrániás vagy egyéb mentális betegségekkel küzdő személyek szervezetében.

9. Vérnyomás

A ginseng vérnyomásra gyakorolt hatása vitatott, mivel egyes esetekben növelte, más esetekben csökkentette azt. A vérnyomásproblémákkal küzdőknek erősen ajánlott az orvosi konzultáció ginseng fogyasztása előtt, így elkerülhetik a nem várt mellékhatásokat.

10. Egyéb mellékhatások

A hosszantartó és folyamatos ginsengfogyasztás vérzési zavarokhoz vezethet, illetve ödémához, szívritmuszavarokhoz, látási zavarokhoz, száj és ajak szárazsághoz és viszketéshez.

Összegezve, a ginseng fogyasztása rendkívül jótékony, azonban érdemes mértékkel fogyasztani, mértéktelen fogyasztása akár súlyos mellékhatásokhoz is vezethet.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.