Menü

A ginseng 10 meglepő mellékhatása

A ginsengben sok aktív összetevő található, a legfontosabbak a ginsenosidok vagy panaxosidok. A ginsenget régóta használja a hagyományos és a természetes orvoslás is az emberek egészségi állapotának növelésében és a betegségek leküzdésében. Adaptogénként tartják számon, olyan anyagként, amely segíti a szervezet természetes öngyógyítását. Sokféle egészségügyi probléma esetén használják, mint például fertőzések, hajhullás, stressz, merevedési zavarok és még a rák esetében is.

1. Álmatlanság, fejfájás és hányinger

A ginseng leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az alvászavar, vagy inszomnia, a fejfájás, a hányinger és az emésztési panaszok. Ezek a tünetek nem súlyosak de mindenképp kellemetlenséget okoznak.

2. Szívproblémák

A ginseng felgyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást, amely súlyosbíthat egyes már fennálló keringési zavarokat. A magas vérnyomásúak, illetve azok, akiknek már volt szívrohamuk, ginseng fogyasztás előtt mindenképp konzultáljanak orvosukkal.

3. Terhesség és szoptatás

A ginseng gyerekek és kisbabák számára nem biztonságos. A terhesség alatt való fogyasztása vetéléshez és születési rendellenességekhez is vezethet. A szoptatós anyáknak is kerülniük kel, mivel megmérgezheti a kisbabát.

4. Csökkenti a vércukorszintet

A ginseng drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet, gyógyszeresen kezelt cukorbetegek orvosi konzultáció nélkül ne fogyasszák, mert a ginseng és a gyógyszerek együttes hatására drasztikusan csökkenhet a vércukorszint.

5. Érgyulladás

A nagy mennyiségű ginsengbevitel agyérgyulladást okozhat, amely akár stroke-hoz, lázhoz és fejfájáshoz is vezethet.

6. Gátolja a véralvadást

A ginseng gátolja a véralvadást, mivel hígítja a vért, tehát anticoagulánsként viselkedik, ezzel növelve a vérzés kockázatát. Műtét előtt ajánlott kerülni, mivel operáció utáni vérzési problémákhoz vezethet. Azok, akiknek véralvadási problémáik vannak, konzultáljanak orvosukkal ginsengfogyasztás előtt.

7. Allergiás reakciók

A ginsengallergia tünetei: fulladás, viszketés, kiütések, stb. A legsúlyosabb alllergiás reakciók akár halálosak is lehetnek.

8. Skizofrénia

A ginseng magas dózisban hatással van a szervezet neurotranszmittereire. Ezek vegyi anyagok, amelyek üzenetet szállítanak az idegsejtektől a többi sejthez. A ginseg és egyes antipszichotikumok együttes szedése módosíthatja a neurotranszmitter szintet a skizofrániás vagy egyéb mentális betegségekkel küzdő személyek szervezetében.

9. Vérnyomás

A ginseng vérnyomásra gyakorolt hatása vitatott, mivel egyes esetekben növelte, más esetekben csökkentette azt. A vérnyomásproblémákkal küzdőknek erősen ajánlott az orvosi konzultáció ginseng fogyasztása előtt, így elkerülhetik a nem várt mellékhatásokat.

10. Egyéb mellékhatások

A hosszantartó és folyamatos ginsengfogyasztás vérzési zavarokhoz vezethet, illetve ödémához, szívritmuszavarokhoz, látási zavarokhoz, száj és ajak szárazsághoz és viszketéshez.

Összegezve, a ginseng fogyasztása rendkívül jótékony, azonban érdemes mértékkel fogyasztani, mértéktelen fogyasztása akár súlyos mellékhatásokhoz is vezethet.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.